Hlavní obsah

Minulost plná lesku a velkých peněz: Augsburg

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Augsburg, ležící v jihozápadní části Bavorska, je jedním z měst, jejichž význam v dějinách Německa byl jedním z největších. A také jedním z těch nejhezčích.

Foto: Regio Augsburg Tourismus GmbH

Panorama Augsburgu

Článek

Na procházce starými uličkami města si budete s trochou fantazie připadat jako renesanční kníže, přinejmenším si však uděláte poměrně dobrou představu o tom, jak důležitou roli Augsburg v dobách bankéřské a kupecké dynastie Fuggerů hrál – roli znamenitého finančního centra, mezinárodní metropole obchodu a umění.

Toulky staletími

Toto město dlouho určovalo osudy německých i evropských dějin. Augsburg byl odedávna o něco bohatší, skvělejší a podmanivější než ostatní města. Již ve vrcholném středověku žasli cestující nad impozantními sakrálními stavbami, jako kupříkladu katedrálou s dnes téměř již 1000 let starými bronzovými vraty a bazilikou sv. Ulricha a Afry, dvou svatých patronů města.

Foto: Regio Augsburg Tourismus GmbH

Sv. Ulrich a Afra patří k symbolům města

Středověký Augsburg byl obehnán mohutným obranným opevněním a celistvými městskými hradbami, které se dodnes částečně dochovaly. Za těmito zdmi si své živnosti hleděli šperkařští mistři, jejichž práce ze zlata a stříbra měly po staletí výborný zvuk. Jejich díla je možno obdivovat v různých muzeích a na výstavách a dokonce i zakoupit v některé z četných, dosud existujících dílen.

Foto: Gillessen Dieter

Hlavní augsburské náměstí

Společně s překrásnými kašnami a cechovními domy a samozřejmě radnicí, jež je možná nejvýznamnější světskou renesanční stavbou na sever od Alp, utvářejí vzácně intenzivní obraz města.

Na městě se v kladném slova smyslu poznamenaly i další epochy; především díky baroku, rokoku a – daleko mladší – secesi je každá procházka městem zcela zvláštním zážitkem.

Foto: Regio Augsburg Tourismus GmbH

Nenechte si ujít rokokový sál paláce

Pozoruhodné stavební památky pocházejí ale i z dob průmyslové revoluce, jako například Schüleschská továrna na potisk textilu, Skleněný palác či zámecká budova bývalé pletařské manufaktury, které dnes povětšinou slouží jako muzea a umělecké galerie, kromě toho vily známých průmyslníků jako Gignoux-Haus, Villa Haag či Villa Silbermann.

Také secese zanechala v Augšpurku výjimečné stavby, např. synagogu, lázeňský dům v Göggingenu, kostel Srdce Ježíšova a Staré městské lázně.

Kde tančí loutky. A Brecht se opět cítí jako doma.

Do výkladních skříní uplynulých staletí lze nahlédnout také v augšpurských muzeích, ze kterých stojí za zmínku zejména Schaezlerův palác, perla rokoka, se čtyřmi významnými sbírkami umění. Svou návštěvou uděláte radost i dalšímu muzejnímu objektu: muzeu Augšpurské Puppenkiste, což je roztomilé loutkové divadlo, které budí vzpomínky na dětství již několika generací. Rovněž na jevištních prknech, i když trochu jiného žánru, působil i nejslavnější augšpurský rodák: Bertolt Brecht.

Foto: Regio Augsburg Tourismus GmbH

Augsburské loutkové divadlo je proslulé

Po letech kontroverzních diskusí a zdrženlivosti se s ním Augšpurští nakonec smířili a věnovali mu v jeho rodném domě pozoruhodnou expozici. A večer pak v některé z mnoha příjemných pivnic v historické části města vždycky narazíte na někoho, kdo s vámi bude živě diskutovat právě o Augšpurské Puppenkiste nebo Brechtovi.

Tipy na cestu Augsburg

Vzdálenost Praha - Augsburg: 402 km

Více informací o Německu

Inspirujte se a navštivte i další německá města

Výběr článků

Načítám