Hlavní obsah

Lužická jezerní krajina v zimě nespí

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Zatímco v létě Lužická jezerní krajina, mladý rekreační region v trojúhelníku mezi Prahou, Drážďanami a Berlínem, nabízí v létě spoustu možností venkovních aktivit, jako je cyklistika, jízda na bruslích a koupání, v zimě láká k výletům a poznávání atraktivních památek industriální kultury.

Foto: Besucherbergwerk F60

Skrývkový most F60 v Lužické jezerní krajině lze navštívit i v zimě.

Článek

Ležící Eiffelovka

Procházka v zimním slunečném dni – vítaný odpočinek od předvánočního shonu nebo zkrátka jen trocha pohybu na čerstvém vzduchu. Jedinečná krajina v okolí zážitkového centra F60 a jezera Bergheider See je pro to přímo stvořena. Ležící Eiffelovka, jak se říká skrývkovému stroji F60 vážícímu 11 tisíc tun, má na délku 502 metrů, na šířku 204 a na výšku 80 metrů – tento kolos poznáte už z dálky snadno.

Foto: Besucherbergwerk F60

Největší pohyblivý stroj na světě

Prohlídky v češtině

Dnes již vysloužilý skrývkový most je největším pohyblivým strojem na světě. Na místě čeká na návštěvníky informativní prohlídka ocelového monstra s milými průvodci a skvělými výhledy do okolí. K dispozici je také audioguide v češtině. Od 1. listopadu 2017 do 15. března 2018 je tato industriální památka otevřena od středy do neděle od 11 do 16 hodin. Prohlídky se konají téměř za každého počasí.

Foto: TV LSL/Kathrin Winkler

Kolos F60 je vidět už z dálky

Když z důvodu námrazy není možné vystoupat až na vrchol stroje, neznamená to konec prohlídky. Návštěvníci se mohou podívat i na velín, do strojovny nebo venku do místa, odkud se řídí zaplavování jezera Bergheider See. Zahřát se lze ve staré dílně, kde se promítá film o historii skrývkového mostu, dále je zde výstava a pochutnat si můžete i na horké kávě či svařeném víně.

Foto: Besucherbergwerk F60

Velín stroje F60

Tip na akci

O třetí adventní neděli 16. prosince se z nasvíceného mostu z výšky 37 metrů rozeznějí tóny vánoční dechovky. Na neobvyklém místě se zde koná vánoční večírek s živou hudbou a vánočními pochoutkami.

Skrývkový most F60

Více informací o této industriální památce najdete na www.f60.de

Adresa a kontakt:

Besucherbergwerk F60

Besucherbergwerk F60 Bergheider Str. 4, 03238 Lichterfeld

Besucherbergwerk F60 Bergheider Str. 4, 03238 Lichterfeld Tel. +49 (3531) 608014 nebo 60800

E-Mail: info@f60.de

Další tipy nejen na zimní výlety do Německa najdete na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám