Hlavní obsah

Lipské vánoční trhy s mnoha atrakcemi

Novinky, Německá turistická centrála

Vánoční trhy v Lipsku se konají mezi 25. listopadem a 22. prosincem 2014 a to na různých náměstích v centru města, 23. prosince se pak koná již jen jeden vánoční trh přímo na hlavním náměstí. Jeho tradice sahá až do roku 1458. Je tak druhým nejstarším vánočním trhem v Německu.

Foto: Studio 80

Lipské vánoční trhy patří k těm nejkrásnějším v Německu.

Článek

Stejně jako před 500 lety se lipské vánoční trhy odehrávají i dnes v historických kulisách centra města. Prostřednictvím 250 originálně nazdobených stánků dostojí lipské vánoční trhy svému věhlasu, jsou totiž považovány za jedny z největších a nejkrásnějších v Německu.

Foto: Andreas Schmidt

Na trzích můžete nakoupit i drobné vánoční dárky

Tradičním centrem vánočních trhů je hlavní náměstí. To bude zdobit asi dvacetimetrový smrk, kromě toho zde bude i pódium, na kterém se uskuteční doprovodný program.

Tip: Příští rok bude Lipsko slavit 1000. výročí od své existence. Po celý rok se bude konat mnoho akcí – vy všichni jste srdečně vítáni.

Vánoční trhy a další atrakce

K magnetům pro návštěvníky bezesporu patří zdejší vánoční trhy, jako jsou ty historické zvané „Alt Leipzig“, stejně jako i finská vesnice a pohádkový les.

Foto: Andreas Schmidt

Nebo ochutnat různé laskominy

Finská vánoční vesnice vyroste v předvánočním čase na náměstí Augustusplatz naproti Lipské opeře. Návštěvníci se mohou těšit na tradiční stánky, v nichž ovšem budou k dostání netradiční, finské speciality. Ochutnat můžete neobvyklé svařené víno z lesních plodů (bobulí), uzeného lososa nebo třeba speciality ze sobího masa.

Kromě toho budou stánkaři nabízet také rukodělné výrobky a produkty - mezi nimi také voňavá mýdla a krémy na přírodní bázi anebo i výrobky ze sobí kožešiny, které zahřejí i v té nejtužší zimě.

Zajímavostí bude i finský stan, do kterého se vejde najednou až 50 lidí. Tam si mohou návštěvníci u otevřeného ohně vychutnat zdejší speciality.

Termín: 27. 11.– 23. 12. 2014

K vrcholům vánočních trhů v Lipsku patří bezesporu přehlídka krušnohorských horníků, největší volně stojící adventní kalendář na světě, historické vánoční trhy na náměstí Naschmarkt a také mnoho atrakcí pro děti, jako je třeba pohádkový les nebo elfí dílna.

Foto: LTM, Dirk Brzoska

Oblíbené jsou i dřevěné a slaměné ozdoby

Historické vánoční trhy se konají na náměstí u zadní strany Staré radnice a návštěvníkům umožňují seznámit se se starými řemesly. Atmosféra místa je dokonale uzpůsobena tématu, nejlepší je se sem vydat po setmění, kdy má trh díky historickým kulisám středověkou, až téměř romantickou atmosféru, kterou si nejlépe vychutnáte třeba s pohárkem horké medoviny v ruce.

Termín: 25. 11.–22. 12. 2014

Historické vánoční trhy vytvářejí dokonalý kontrast k obvyklým moderním vánočním trhům, na které jsme si už zvykli.

Lákadlo ale představují i dobroty na náměstí u kostela sv. Mikuláše, kde mohou návštěvníci při svých toulkách ochutnat čerstvě rozpečené preclíky, proslulé polčnické perníčky, lipské svařené víno, meruňkový punč nebo si u zdejší dřevěné pyramidy koupit speciální vánoční bowli.

Foto: Andreas Schmidt

Atmosféru si nejlépe užijete po setmění

Oblíbenými dárky jsou krušnohorské vánoční ozdoby, na trzích je ovšem i velký výběr hraček, keramiky a koření. Návštěvníci se mohou denně těšit také na trubače, kteří hrají z balkonu staré radnice (denně v 18 hodin, o víkendech ve 13 a v 18 hodin). Proslulý tomášský pěvecký sbor si můžete poslechnout během adventních koncertů v Tomášském kostele.

Tip:V centru Lipska budou na druhý a čtvrtý advent (7. a 21. prosince) obchody výjimečně otevřené i o nedělích. Otevřeno bude od 12 do 18 hodin, užít si tak můžete pravé předvánoční nakupování.

Foto: Andreas Schmidt

Nakupování si zase užijete ve zdejších pasážích

Proslulé lipské pasáže, průchozí dvory a  nákupní domy představují nákupní ráj a jsou také místem, kde se snoubí umění a kultura v jeden architektonický klenot.

Vánoční trhy v Lipsku

Otevírací doba je po celou dobu neměnná: otevřeno je od pondělí do neděle od 10 do 21 hodin.

22. 12. 2014: od  10 do 21 hodin

23. 12. 2014: trhy jen na hlavním náměstí od 10 do 20 hodin

Více informací na www.leipzig.travel

Vánoční trhy v Německu na www.germany.travel

Reklama

Výběr článků

Načítám