Hlavní obsah

Klášter Neuzelle – barokní div Braniborska

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po asi dvou hodinách jízdy autem východním směrem od Berlína lze narazit na místo, jež v mnoha ohledech připomíná spíše Bavorsko. Je jím klášter Neuzelle, takzvaný barokní div Braniborska.

Foto: TMB Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Pašijové muzeum kláštera v Neuzelle

Článek

Barokní architektura

Budova pochází ze 13. století a díky tomu, že v této části Německa díky převaze protestantství není podobných staveb s pozdějšími barokními úpravami mnoho, říká se jí také barokní div, případně „kousek Bavorska v Braniborsku“. Kromě architektury, jež v těchto končinách Německa nemá obdoby, a unikátnímu oltáři láká také na pašijové muzeum.

Foto: TMB Fotoarchiv/Jan Hoffmann

Klášter Neuzelle

Pašijové muzeum

Co je zde k vidění? Jsou to takzvaná neuzellská pašijová vyobrazení Svatého hrobu. Tyto malby úctyhodných rozměrů prošly v posledních několika desetiletích náročnou restaurací, abychom je dnes mohli obdivovat v celé jejich kráse právě v muzeu kláštera Neuzelle.

Foto: TMB Fotoarchiv/S. Hoehn

Barokní výzdoba uvnitř kláštera

Původ pašijových vyobrazení

Původ těchto maleb je spjat s jižním Německem a oblastí Alp, kde byly od 16. století vystavovány v kostelech jako součást oltářů či jako divadelní kulisy pro pašijové hry. V té době se také staly významnou součástí liturgie během velikonočních svátků. Výjevy na nich zachycené popisují Kristovu cestu utrpení, jeho pochování a následně i zmrtvýchvstání.

Foto: TMB Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Expozice muzea v Neuzelle

Čím jsou neuzellská vyobrazení výjimečná?

Pašijová vyobrazení, jež jsou k vidění právě v muzeu kláštera Neuzelle, dnes platí co do velikosti, množství a kvality uměleckého zpracování za jedinečné v celoevropském měřítku. Právem jsou tak i tím největším a nejvzácnějším skvostem v celém muzeu. V 18. a 19. století probíhaly velkolepé pašijové hry také přímo ve zdech zdejšího kláštera.

Foto: TMB Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Detail pašijových vyobrazení

Dnes jsou zde k vidění scény znázorňující Ježíšovu křížovou cestu vedoucí branami a ulicemi středomořského města, nad nímž se na nedalekém kopci tyčí hrad, kostely a kláštery. Na tomto pozadí je umístěno celkem osm dřevěných desek, na nichž je vyobrazen Kristus nesoucí kříž, zatímco je obklopen vojáky. Další scéna s názvem Jidášův polibek je spolu s kulisami znázorňujícími zahradu nově součástí trvalé expozice neuzellského muzea.

Klášterní pivovar

Návštěva kláštera v Neuzelle se ale nemusí nutně točit jen kolem pašijí. Sídlí zde totiž ryzí klášterní pivovar Neueller Klosterbräu. K dostání je několik druhů piv, zakoupit je lze také v pivovarské prodejně.

Foto: TMB Fotoarchiv

Sortiment klášterního pivovaru

Související odkazy

Klášter Neuzelle: www.stift-neuzelle.de

Klášterní pivovar Neuzelle: www.klosterbrauerei.com

Více o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám