Hlavní obsah

Dovolená aktivně? Pobřeží Baltu vám splní všechna přání

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Meklenbursko-Přední Pomořansko na severu Německa je považováno za nejslunnější a nejvodnatější část země. Omýváno Baltským mořem a poseto více než dvěma tisíci jezery je ideální destinací pro aktivní dovolenou.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Werk 3 Agentur

Pobřeží Baltského moře láká k vodním radovánkám i sportu.

Článek

Jachting nejprve pasivně…

Pro někoho možná příliš drsné pobřeží Baltského moře je vyhledáváno milovníky adrenalinu – především jachtingu. Každoročně se v Meklenbursku-Předním Pomořansku koná řada jachtařských akcí od závodů po festivaly.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Werk 3 Agentur

Hanse Sail Rostock - vrchol léta na pobřeží Baltu

Vrcholem všeho dění je vždy druhý víkend v srpnu událost s názvem Hanse Sail Rostock – akce, během níž jsou k vidění také historické plachetnice. Obvykle se do Rostocku a Warnemünde přijede podívat až milión návštěvníků, kteří si kromě výhledu na krásné lodě užívají i doprovodné akce v podobě festivalů a trhů. Stejně oblíbené jsou i vyloženě sportovní události – mezi ně patří např. Warnemünder Woche, kdy mezi sebou po devět dní soupeří ti nejlepší ze světového jachtingu.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Frank Neumann

Warnemünder Woche je jedním z prestižních jachtařských závodů

…a pak aktivně!

K Baltu ale nemíří jen fanoušci jachtingu, vítáni jsou samozřejmě aktivní sportovci, ať už jsou zkušenými mořskými vlky, či začátečníky. Třeba v prázdninovém středisku na ostrově Rujána se můžete se zkušeným kapitánem vydat na plavbu plachetnicí okolo ostrova Vilm, jenž je přírodní rezervací a z vodní hladiny tak poznávat rozmanitost zdejší přírody. Pokud už jste sami zkušení mořeplavci, můžete si v některém z 350 přístavů na pobřeží půjčit loď a vydat se za dobrodružstvím na vlastní pěst. Budete mít co objevovat, Meklenbursko-Přední Pomořansko oplývá pobřežím dlouhým 1900 kilometrů.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Thomas Kliem

V meklenburských přístavech můžete jen relaxovat, nebo si půjčit plachetnici a vyrazit na moře

Letní adrenalin na pláži

Rádi byste zažili uvolněnou atmosféru proloženou adrenalinem, jakou znáte z filmů o surfařích? Do Kalifornie nebo na Havaj jezdit nemusíte. V létě je i u Baltu teplo a meklenburské pláže se pohodovými surfaři jen hemží. Přes den prkno, windsurfing, kitesurfing, vodní lyže,  stand-up paddling či plážový volejbal, večer posezení s přáteli v písku. To vše je možné v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Werk 3 Agentur

Baltské moře je rájem windsurfařů

Jde to i po souši

Pokud trpíte mořskou nemocí, či jen máte z vln respekt, nezoufejte. Jednak se můžete vydat do vnitrozemí a proplétat se nekonečnou sítí kanálů a říček propojujících meklenburská jezera na motorovém člunu, k jehož půjčení ani nepotřebujete žádný průkaz, nebo se jednoduše můžete podél pobřeží vydat pěšky.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Frank Neumann

Odpočívadla a vyhlídky podél pěších tras jsou samozřejmostí

Vedou tudy totiž dálkové pěší trasy spojující pobřeží Baltu, Severního moře a Atlantiku. Pohyb na čerstvém vzduchu provoněném mořskou solí, výhled na bělostné křídové útesy i písečné pláže, rybářské vesničky či hanzovní města – to vše uvidíte v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Jednoduše pěší túra snů.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Frank Neumann

Stezky vedou přímo podél pobřeží

Severem Německa na kole

Stejně snová může být i výprava na kole. Zdejší cyklostezky nabízejí jak okruhy různé obtížnosti i délky, tak dobrodružné dálkové trasy vedoucí podél celého pobřeží. Máte jako cyklisté strach z projíždějících aut? Zde ho mít nebudete. Najít stezku určenou výhradně pro cyklisty není problém. Řada z nich je navíc uzpůsobená k tomu, aby se po nich mohli za dobrodružstvím vydat i hendikepovaní na handbike.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Agentur Waterkant

Maják na ostrově Hiddensee

Vydáte-li se na některý z menších ostrovů, třeba na Hiddensee, budete moci v klidu jezdit i po silnici, jelikož automobilová doprava je zde velmi omezená. Na některé ostrovy nesmějí auta vůbec, a tak je kolo dokonce nezbytné.

Ráj golfistů

Mírně zvlněná a řídce osídlená krajina si přímo říká o to, aby do ní bylo zasazeno nějaké golfové hřiště. A také tomu tak skutečně je. S výhledem na moře a ostrovy v něm rozeseté si můžete zahrát golf na některém z osmi hřišť, přes dvacítku dalších naleznete ve vnitrozemí. Jste začátečník? Nevadí. Kluby mají i své golfové školy nabízející kurzy různých úrovní.

Foto: Tourismusverband Fischland-Darß-Zingst/Thomas Paulus

Golfových hřišť je v Meklenbursku-Předním Pomořansku mnoho

Dovolená v sedle

Přátelé koní, zbystřete. V celém Meklenbursku-Předním Pomořansku je celkem 6 487 km jezdeckých stezek. To už je celkem slušné číslo. Podél nich naleznete ubytovací kapacity jak pro sebe a svou rodinu, tak i pro vlastní, nebo vypůjčené čtyřnohé miláčky. U těch vypůjčených platí, že při dobrém výběru stáje nezáleží na tom, zda jste závodní jezdec, či začátečník, spousta stájí nabízí i výcvik. Opatrnost je však rozhodně na místě! Jste-li ale zkušený jezdec, pak si celodenní vyjížďky v krásné krajině severního Německa určitě zamilujete.

Foto: Tourismusverband Fischland-Darß-Zingst/Uwe Engler

Den se dá zakončit třeba romantickou projížďkou na koni podél pobřeží

Jak se dostat k pobřeží Baltu?

Například do Rostocku dojedete z Prahy autem po dálnici přes Berlín zhruba za 6 hodin. Do Rostocku také jezdí autobusy Eurolines, cesta trvá s přestupem v Berlíně cca 8 hodin. O hodinu kratší může být cesta vlakem, rovněž s přestupem v Berlíně. S pouhým jedním přestupem se dostanete i do hanzovních měst Stralsund a Wismar zapsaných na seznamu UNESCO. Spoje najdete na českých stránkách Deutsche Bahn

To nejlepší z Meklenburska-Předního Pomořanska a další zajímavé nabídky najdete na www.germany.travel

Vše o aktivitách v Meklenbursku-Předním Pomořansku a možnostech ubytování najdete na www.auf-nach-mv.de

Související témata:

Výběr článků

Načítám