Hlavní obsah

Do Braniborska za velikonočním veselím na mnoho způsobů

U našich německých sousedů, konkrétně v Braniborsku, již brzy vzplanou velikonoční vatry, tradiční to zvyk prováděný obvykle o velikonoční sobotě, nezřídka i dříve. Pod dohledem hasičů se po celé zemi scházejí jak starousedlíci, tak i mnozí zvědaví návštěvníci poblíž hřejivých plamenů, aby společně vyhnali všechny zlé duchy zimy a přivítali jaro. I zde ale platí rčení „jiný kraj, jiný mrav“, a tak jen v samotném Braniborsku narazíme na řadu zajímavostí region od regionu.

Foto: TI Lübbenau

Typické lužickosrbské velikonoční kraslice

Článek

Ryzí tradice ve Spreewaldu

Sprévský les, německy Spreewald, je coby oblast tradičně již po staletí osídlená slovanským obyvatelstvem, tzv. lužickými Srby (jedna ze státem uznávaných národnostních menšin v Německu), zcela unikátní oblastí, kde to s dodržováním velikonočních tradic myslí opravdu vážně. Zážitkem jsou zejména velikonoční průvody v krojích, v doprovodu jezdců na koních se zdobenými postroji. Na co jsou pak lužičtí Srbové opravdu hrdí, to jsou jejich velikonoční kraslice, jejichž preciznost nemá obdoby. Tradiční techniky zdobení můžete okoukat, navštívíte-li 25. nebo 26. března městečko Burg, kde bude otevřena jakási „velikonoční dílna“ a hotové produkty bude možné si rovněž zakoupit na zdejším velikonočním tržišti.

Foto: TI Lübbenau

Jeden z mnoha velikonočních průvodů v oblasti Spreewaldu a Lužice

Na lov vajíček do Chotěbuze

Velikonoční pondělí pro obyvatele Chotěbuze, německy Cottbus, znamená doslova honbu za vajíčky. Od devíti hodin je totiž možné se v rozlehlých zahradách Spreeauenpark na břehu řeky Sprévy vydat hledat poschovávaná malovaná vejce, což je největší lákadlo zejména pro děti. Velikonoční zajíček a jeho pomocník Otti tu vždy ukryjí více než čtyři tisíce vajíček. Kromě toho jsou na programu další typické velikonoční záležitosti typu závodů ve skákání v pytli, běhu s vajíčkem na lžíci či další hry, k nimž je zapotřebí vajec. Zatímco se děti věnují hrám, dospělí si mohou užívat živé muziky a dalšího programu.

Tradiční výrobky a řemesla na severu

Vydáme-li se o něco více na sever, narazíme na bývalý cisterciácký klášter Chorin, jenž je vyhlášený vskutku tradičním velikonočním tržištěm, kde od 26. do 28. března zahradníci, místní farmáři a umělečtí řemeslníci nabízejí své produkty. Jako milý suvenýr zde koupíte v podstatě cokoliv, od prvních jarních květů přes bioprodukty až po ručně vyráběné košíky. Zkrátka nepřijdou ani děti, které si zde budou moci samy něco vyrobit či upéct nebo se budou moci věnovat zvířátkům a svézt se na kolotoči.

Foto: TMB Fotoarchiv/Steffen Lehmann

Cisterciácký klášter Chorin

Vlci a ohně v přírodním parku Schorfheide

Velkým lákadlem je také nedaleký přírodní park Schorfheide u obce Groß Schönebeck. Zde se vše točí kolem zvířat, a to i o Velikonocích, kdy se lze od pátku až do pondělí účastnit tzv. „dlouhé noci vlků“. Během ní budou moci návštěvníci na vlastní kůži zažít krmení těchto úchvatných šelem. V pátek je na programu také ohňová show, v sobotu pak zapálení již zmíněného tradičního velikonočního ohně.

Foto: Carnica Spectaculi

Ohňová show

Středověký hrad Burg Beeskow láká na rytířské turnaje

Ve východní části Braniborska lze o Velikonocích navštívit hrad Burg Beeskow, kde se tyto svátky odehrávají v ryze středověké atmosféře. Od soboty do pondělí tu na návštěvníky čeká Osterspectaculum, což je řemeslný trh spojený s divadlem, muzikou, tancem, ohňovými show, akrobaty a rytířskými turnaji na koních i na zemi. Děti se mohou těšit na spoustu historických her, střílení z kuše a luku či na rytířskou školu. Samozřejmostí je také spousta dobrého jídla a pití.

Foto: Spectaculum

Rytířské slavnosti

Hrnčíři se sejdou v Görzke

Na jihu Braniborska, v obci Görzke nacházející se v regionu Fläming, zase o víkendu narazíte na hrnčířský trh, kam se sjede 65 hrnčířů z celého Německa. Za nimi se sem pak vydávají všichni milovníci keramiky z celého regionu. Pokud tedy hledáte nějaký originální suvenýr, odsud určitě neodejdete s prázdnou.

Foto: Peter Ludwig

Hrnčířské slavnosti s trhem

Vstupné a související odkazy

Informace o Spreewaldu: www.spreewald-online.de

Spreeauenpark v Chotěbuzi: www.cmt-cottbus.de

  • Velikonoční vstupné 1 EUR na osobu.

Klášter Chorin: www.kloster-chorin.org

  • Vstupné 4 EUR na osobu, snížené vstupné 2,50 EUR.

Wildpark Schorfheide: www.wildpark-schorfheide.de

  • Vstupné 6 EUR na osobu, snížené vstupné 4,50 EUR.

Rytířské slavnosti na hradě Burg Beeskow: www.carnica-spectaculi.de

Hrnčířství v Görzke: www.toepferort-goerzke.de

Informace o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám