Hlavní obsah

Dechberoucí panoramata Černého lesa

Novinky, Německá turistická centrála

Schwarzwaldský dort je pojem. Při pomyšlení na něj se leckomu sbíhají sliny. To samé platí i o pohledu na scenérie jeho domoviny, jíž se po našem říká Černý les. Téměř zaručeně ve vás vyvolá chuť nazout pohorky a vyrazit do přírody.

Foto: Schwarzwald Tourismus/Erich Spiegelhalter

Pohled na vrchol Belchen (1414 m)

Článek

Národní park Černý les

Černý les je jedním ze šestnácti národních parků v Německu. Vydat se za ním musíme na jih, do spolkové země Bádensko-Württembersko. Zabírá plochu něco kolem deseti tisíc hektarů, nicméně je pouhým nejpřísněji chráněným výsekem o dost většího přírodního parku Střední a severní Černý les (Schwarzwald Mitte/Nord), jenž představuje zcela jedinečnou přírodní a kulturní krajinu s původními staletými lesy, otevřenými loukami a pastvinami. Tento kraj je zároveň největším a nejstarším přírodně chráněným územím v Německu.

Foto: Schwarzwald Tourismus

Vydejte se na putování krajem Černého lesa

Severský a jižanský zároveň

Stejně pestré jako krajina je i zdejší klima. Zatímco na vrcholech některých kopců má člověk pocit, jako by se rázem ocitl ve Skandinávii, na západním konci Černého lesa to zas vypadá jako na prosluněných italských vinicích. Začíná zde totiž vyhlášená vinařská oblast Bádenska, která putování po zdejší krajině dodá hned zase o trochu jiný rozměr.

Foto: Schwarzwald Tourismus/Erich Spiegelhalter

Hora Kaiserstuhl a vinice Oberrotweil

Nedotčená příroda

Nyní ale zpět k člověkem nedotčené přírodě. Ta je totiž hlavním důvodem, proč vznikl národní park Černý les. Jsou zde území, která se po více než sto let rozvíjela bez lidského přičinění. Vydáme-li se přímo do středu parku, čeká na nás zcela autentická původní krajina, jejíž vznik je datován do doby ledové. Najde se tu i několik křišťálově čistých ledovcových jezer.

Foto: Schwarzwald Tourismus/Christoph Eberle

Soutěska Ravennaschlucht

Tip: Cyklostezka Schwarzwald Panorama-Radweg
Severo-jižní cyklostezka vede skrze celý Černý les a již její název napovídá, že skýtá úchvatné výhledy. Terén je mírný, převýšení nikterak výrazné, a tak se tato trasa hodí i pro rekreační cyklisty. Převážná většina trasy vede po asfaltovém povrchu. Celková délka činí 282 km, stezka začíná v Pforzheimu a končí ve Waldshut-Tiengenu. Během jízdy lze spatřit Černý les v celé své kráse – hustý stromový porost, rašeliniště, říčky a potoky, malebná údolí. Na trase je i řada zastávek s výhledem na údolí Rýna.

Poklidné túry i adrenalin

Černý les je bezpochyby ideálním cílem pro všechny, kdo dávají přednost aktivnímu trávení dovolené. Samozřejmě, každý si pod slovem „aktivní“ představí něco jiného. Jisté ale je, že zdejší paleta možností je natolik široká, aby si z ní vybral každý. Ať už je to dovolená s dětmi na farmě a nenáročnými výlety po okolí, celodenní túry, výlety na kole po cyklostezkách nebo sjezdy singltreků na horských kolech, rafting či adrenalin při sjezdu divoké dráhy na trojkolce.

Foto: Schwarzwald Tourismus/Erich Spiegelhalter

Rýn zahalený mlhou

Tip: Nejstarší německý trek Westweg
Dálková turistická trasa Westweg byla místním spolkem turistů založena již v roce 1900. Jejích 285 kilometrů rozdělených na několik etap od té doby provází turisty zvlněnou krajinou z Pforzheimu na severu Černého lesa až do Basileje na trojmezí se Švýcarskem a Francií. V současné době se řadí k nejlepším turistickým stezkám v Německu. Ačkoli nejvyšší vrchol Feldberg měří „jen“ 1493 metrů, díky členitosti krajiny je nutné na celé trase zdolat celkem 12 tisíc výškových metrů. Milovníci ryzí přírody pak jistě ocení, že podíl asfaltovaných stezek je jen 13 %, ostatní cesty jsou polní či zcela přírodní.
Foto: Schwarzwald Tourismus/Erich Spiegelhalter

Typická usedlost zdejšího kraje

Další obrázky naleznete ve fotogalerii.

Discover your favourite spot

Už víte, kam vyrazit? Ideální cíl pro Vaši příští dovolenou ve fascinující německé přírodě přesně podle Vašeho gusta naleznete prostřednictvím interaktivního vyhledávače Discover your favourite spot na www.germany.travel/enjoy.

Chystáte se na dovolenou pod stan nebo s karavanem? Využijte vyhledávač kempů na www.germany.travel!

Související témata:

Výběr článků

Načítám