Hlavní obsah

Co se skrývá pod „Zelenou střechou Evropy“?

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo někdy spatřil šumavské kopce z ptačí perspektivy, toho jistě nepřekvapí, že je to právě Šumava a na ni navazující Bavorský les v sousedním Německu, co je nazýváno tzv. Zelenou střechou Evropy. Pojďme se nyní společně podívat na to, co se pod touto střechou skrývá na bavorské straně hranice.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Nahlédněte pod Zelenou střechu Evropy – do Bavorského lesa

Článek

Kousek divočiny v srdci Evropy

Území Šumavy a Bavorského lesa je jedinečným příkladem toho, jak principy ekologie a udržitelnosti pomáhají k uchování kousku divočiny v srdci Evropy, kde nacházejí domov i téměř vymizelé druhy jako vlk, rys ostrovid nebo vydra říční. Bavorský les je taktéž národním parkem, nejstarším v Německu. Zabírá plochu zhruba 6000 kilometrů čtverečních.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Objevte bavorskou stranu Šumavy

Výběr toho „nej“ z Bavorského lesa

Bavorský les skýtá mnoho přírodního i kulturního bohatství. Objevíte tu například labyrint starých stříbrných dolů, oblíbeným cílem výletů je také nejdelší stezka v korunách stromů na světě. Srdce dobrodruha pak zaplesá už jen při pomyšlení na projížďku po řece Regen na vlastnoručně vyrobeném voru, zvědavci se zase mohou vydat do nejtajemnějších hlubin lesa s rangerem národního parku. Kdo rád zdolává vrcholy, pro toho není lepší cíl než vrchol nejvyšší hory a „krále Bavorského lesa“  - Velkého Javoru (Großer Arber) – tyčícího se nad 130 okolními zelenými kopci ve výšce 1456 m.

Foto: NPV BW/Alice Alteneder

Stezka v korunách stromů

To vše spojuje tzv. Zlatá stezka (Goldsteig), nejdelší pěší turistická stezka v Německu, která se vine jako stužka zelenou divočinou Bavorského lesa. Na své si tu však přijdou i cyklisté, a to konkrétně třeba na tzv. „Pazourkové stezce“ (Feuersteinstraße), úseku dálkové cyklotrasy spojující Mnichov, Řezno a Prahu. Sportovněji založení cyklisté ocení prudké sjezdy v bike parku Geißkopf. Možností je spousta, a tak si každý najde tu svou pravou cestu, ať už vyráží na výlet s rodinou, nebo ladit formu.

Foto: Andreas Hub

Jezero Großer Arbersee

Zima za kopečky

Bavorská strana Šumavy není jen letní destinací. V zimních měsících láká návštěvníky z obou stran hranice na zimní radovánky devět skiareálů, na 2000 kilometrů upravených běžkařských stop, ale třeba i túry na sněžnicích po prašanem zasypaných kopcích, biatlonová soustředění, sáňkování, bruslení i trendy záležitosti jako snowtubing nebo airboard. To vše bez rizika lavin. Přitom Velký Javor svou kvalitou a sjezdem světového poháru v mnohém dosáhne na úroveň alpských lyžařských středisek. Ideálním cílem je zejména pro rodiny s dětmi.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Na cestě do hlubin stříbrných dolů

Rodiny se ve Velkém Javoru mohou těšit nejen na dobrou lyžovačku, ale také na celou plejádu dalších možností trávení volného času a zážitků od projížďky na saních tažených koňmi nebo psím spřežením přes dobrodružný okruh národním parkem až po noc v iglú. V období od prvního svátku vánočního až do svátku Tří králů se zde navíc můžete stát svědky tradičních nocí lesních duchů zvaných Rauhnacht nebo Lousnacht. Na přelomu roku všude řádí druidi v ručně vyrobených maskách.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Na návštěvě bývalé kovárny

Po stopách sklářského řemesla

Region Bavorského lesa se pyšní největší hustotou sklářských dílen a spolu s nedalekým Hornofalckým lesem tvoří jedno z největších center sklářství v Evropě. Zde vyrobené sklo, ať již ve formě uměleckých děl nebo skleněného nádobí, putuje do celého světa. Po stopách sklářského řemesla se můžete vydat na tzv. Sklářskou stezku, která spolu s Porcelánovou a Tkalcovskou stezkou tvoří síť zvanou „Stezky kultury stolování“. Na jednotlivých zastávkách mají turisté možnost nahlédnout přímo do fungujících manufaktur a nahlédnout sklářům či tkalcům přes rameno.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Cílů výletů je v Bavorském lese mnoho, stačí si vybrat ten svůj

Ubytování a wellness na úrovni

S jedním pětihvězdičkovým, 60 čtyřhvězdičkovými a mnohými dalšími tříhvězdičkovými superior hotely a ozdravnými zařízeními se region Bavorského lesa řadí k předním německým destinacím v segmentu wellness. K pohodovému pobytu přispívají i lokální gastronomie a tradiční výrobky. Vedle obligátní trojice pivo, vepřová pečeně a knedlíky byste neměli vynechat lokální pálenku z kořene koprníku štětinolistého, léčivé byliny příbuzné kopru. Receptura je stará více než sto let a dědí se z generace na generaci.

Foto: Felgenhauer, woidlife-photography.de

Bavorským lesem při západu slunce

Turistické informace o Bavorském lese

Turistickou informační kancelář regionu východního Bavorska, kde lze získat věechny potřebné informace o Bavorském lese, naleznete na následující adrese:

Tourismusverband  Ostbayern e.V.

Tourismusverband  Ostbayern e.V. Im Gewerbepark D04

Tourismusverband  Ostbayern e.V. Im Gewerbepark D04 93059 Regensburg

Tourismusverband  Ostbayern e.V. Im Gewerbepark D04 93059 Regensburg Tel. +49 (0) 941 58539 0

Tourismusverband  Ostbayern e.V. Im Gewerbepark D04 93059 Regensburg Tel. +49 (0) 941 58539 0 Fax +49 (0) 941 58539 39

Tourismusverband  Ostbayern e.V. Im Gewerbepark D04 93059 Regensburg Tel. +49 (0) 941 58539 0 Fax +49 (0) 941 58539 39 E-Mail: info@bayerischer-wald.de

www.bayerischer-wald.de

Další inspiraci pro dovolenou v Německu hledejte na www.germany.travel

Výběr článků

Načítám