Hlavní obsah

Cesta do minulosti – po stopách Berlínské zdi

Novinky, Německá turistická centrála

Německo letos slaví 25 let od pádu Berlínské zdi. Říjnové oslavy v Lipsku (Slavnosti světla) i listopadové oslavy v Berlíně budou velkolepé. V Německu se dodnes nachází mnoho zajímavých míst, která dokumentují historii rozděleného Německa. Všechny milovníky historie zveme k jejich návštěvě.

Foto: DZT

Berlínská East Side Gallery

Článek

Německo-německé muzeum v Mödlareuthu

Na hranici mezi Bavorskem a Durynskem se nachází jedno velmi zajímavé muzeum – Deutsch-Deutsches Museum (německo-německé m.) Mödlareuth. Ačkoli zde žilo pouze kolem 50 obyvatel, stala se vesnička Mödlareuth symbolem rozděleného Německa. Američané ji nazývali kvůli zdi, která ji rozdělovala, malým Berlínem – Little Berlin.

Po druhé světové válce tvořil demarkační linii mezi východní a západní částí vesnice potok Tannbach. Východní část spravovali Rusové, západní část měli pod kontrolou Američané.

Foto: Deutsch-Deutsches Museum Mödlareuth

Německo-německé muzeum

Založení obou německých států, Německé demokratické republiky na východě a Spolkové republiky Německo na západě, zpečetilo osud této malé obce a jejích obyvatel na dlouhé roky. Již v roce 1952 zde byl totiž vztyčen první dřevěný plot vyšší než dospělý muž, který tvořil hranici mezi oběma částmi.

Později, v roce 1966, zde byla postavena betonová zeď dlouhá 700 metrů, která obec rozdělovala. Zůstala zde až do roku 1989, kdy byla téměř celá po revolučních událostech stržena, ale část přece jen zůstala zachována.

Již v roce 1990 zde vzniklo památné místo, které kromě zachovaného úseku zdi nabízí pohled i na strážní věže a slouží jako muzeum a vzdělávací centrum. Venkovní část doplňuje i čtyřkilometrová naučná stezka. Součástí nabídky muzea je i výstava pohraničních vozidel, archiv, knihovna a depozitář.

Erfurtské muzeum – „Stasi“

Přesuneme-li se dále na severozápad, můžeme navštívit další zajímavou atraktivitu nacházející se v hlavním městě spolkové země Durynsko – Erfurtu. Jedná se o muzeum, které je situováno v bývalé centrále tajné policie Stasi.

Foto: Claus Bach

Patro nazvané vězení (Erfurt)

Zdejší muzeum „Gedenk- und Bildungsstätte Andreasstrasse“ (památník a vzdělávací centrum) vzpomíná na útlak a odpor zdejších lidí v období 1949–1989. V budově dnešního muzea se dříve nacházelo vězení a zadržovací cely tajné policie Německé demokratické republiky (NDR).

Foto: Claus Bach

Interaktivní výstava s českým příběhem

Ve vězení zde bylo zadržováno kvůli svému odporu proti tehdejšímu režimu na 5000 lidí. 4. prosince 1989 však došlo ke změně – odvážní občané zdejšího města vtrhli do centra tajné policie „Stasi“ a obsadili ho. To bylo vůbec poprvé v rámci revoluce, kdy se tak stalo.

Muzeum je rozděleno do tří tematických celků – Haft (vězení), Diktatur (diktatura) a Revolution (revoluce). Každé téma je originálním a interaktivním způsobem představeno na svém vlastním patře. Čeká na vás spousta fotografií, dokumentů, ale i nahrávek a filmů, které dokumentují toto dlouhé období nadvlády jedné strany ve východním Německu.

Foto: Claus Bach

Pohled na kubus s komiksem

Co vás určitě také velmi zaujme, je moderní venkovní přístavba skládající se ze zrcadlových ploch, na kterých je černou barvou vyveden komiks představující události z podzimu 1989. Jedná se asi o největší komiks svého druhu v Německu. Předlohou pro něj byly dobové originální fotografie a také rozhovory s účastníky revoluce.

Tip pro českého návštěvníka: Budete-li v Erfurtu, nevynechejte ani další zdejší pamětihodnosti, za vidění stojí most Krämerbrücke, na němž  stojí 32 historických hrázděných domů a jehož délka činí 79 metrů. Dalšími zajímavostmi jsou i kostel Sv. Severina a chrám Panny Marie.

Lipské muzeum na „kulatém rohu“

Toto muzeum „Runde Ecke“ se nachází v centru Lipska. Stejně jako v případě Erfurtu bylo vybudováno v bývalé budově hlavní krajské centrály tajné polici Stasi. Muzeum představuje dobové fotografie a exponáty, které lidem přibližují funkci a sílu tajné policie ve východním Německu.

K vidění jsou cely, místnosti, kde byly pořizovány fotografie vězňů, a kde byli později vyslýcháni, ale také originální pomůcky a vybavení „tajných agentů“ (mechanismy na otevírání pošty, konzervy s pachovými stopami, převleky, fotoaparáty, příruční kopírky,…), které tajná policie Stasi při své každodenní práci používala.

Foto: Gedenkstätte Museum in der Runden Ecke, Hollitzer

Expozice muzea v Lipsku

Muzeum si návštěvník může projít individuálně nebo s průvodcem. K dispozici je také audioprůvodce. A velmi důležitá informace – jelikož se jedná o významné téma, které by mělo být přístupné co nejširšímu publiku, je vstup na tuto výstavu zcela zdarma.

Tip: V Lipsku si můžete projít také tematickou stezku „Po stopách revoluce“, jež vám představí zdejší boj za demokracii, který vyústil v pondělní demonstrace a také obrovskou pondělní demonstraci 9. října 1989, která vedla k dalším událostem spojeným s nenásilnou revolucí a také k pádu Berlínské zdi.

Berlínské památky

Berlín snad ani netřeba v tomto výčtu zajímavostí zmiňovat. Přesto ale i zde stojí za zmínku několik zajímavostí. Prvním z nich je bezesporu pamětní a vzdělávací centrum v Bernauerstrasse. V ulici, která byla v době stavby Berlínské zdi rozdělena na dvě části a to bez ohledu na zdejší obyvatele. Na dlouhá léta se tak stala zakázaným prostorem pro všechny východní Berlíňany.

Foto: J. Hohmuth, Stiftung Berliner Mauer

Památník na Bernauerstrasse v Berlíně

Nacházejí se zde úseky zdi, strážní věže, také ostře hlídané pohraniční pásmo. U návštěvnického centra je také vyhlídková věž, díky které si návštěvník může udělat jasnou představu o tom, kudy zeď probíhala (i napříč hřbitovem), a do jaké míry ovlivnila život zdejších obyvatel.

Kromě toho je zde i kaple usmíření, která vznikla na místě kostela, který se nacházel přesně uprostřed hlídané a zakázané zóny. Součástí venkovní expozice je také výstava fotografií, dokumentující oběti rozděleného Berlína. Na fasádách budov jsou v nadživotní velikosti umístěny také černobílé fotografie, které se staly symbolem rozděleného Německa a také odvahy a síly zdejších obyvatel.

Foto: vistiBerlin, W. Scholvien

Světové hodiny a televizní věž

Tip: Úžasný pohled na Berlín nabízí Televizní věž. Ročně ji navštíví přes milión návštěvníků, proto doporučujeme si lístky koupit předem. Pokud navštívíte zdejší kavárnu (opět doporučujeme rezervaci), můžete se pohodlně posadit a vychutnat si projížďku kolem Berlína. Část, kde se nacházejí stoly, se totiž otáčí. Za jednu hodinu se tak můžete pokochat pohledem na Berlín ze všech stran.

V Berlíně se nacházejí také dvě zajímavá muzea dokumentující život ve východním Německu.

Muzeum DDR u Sprévy

Přímo u Sprévy, odkud vyplouvá také nespočet výletních lodí na okružní plavbu Berlínem, se nachází muzeum východního Německa (DDR Museum). K vidění je toho opravdu hodně – jak dobové fotografie, tipy na dovolenou pro východní Berlíňany, tak předměty každodenního života – interiér bytů, módní doplňky, automobily (trabant).

Foto: DDR Museum, Berlin 2014

Interaktivní telefon v DDR muzeu (Berlín)

K vidění jsou zde i různé videozáznamy. Jedním z témat je samozřejmě také Berlínská zeď, která letos slaví 25. jubileum od svého pádu.  Muzeum je velice interaktivní. Pokud hovoříte dobře německy nebo anglicky, určitě se vyplatí prohlídka s průvodcem, pokud ne, zvládnete prohlídku muzea i individuálně. Jeden z průvodců vám dokonce může popsat svůj vlastní útěk přes hranice v kufru automobilu.

Foto: DDR Museum, Berlin 2014

Trabant P 601 v DDR muzeu

Tip: Orientace v tom, zda se nacházíte ve východní nebo západní části Berlína, může být někdy poněkud obtížná. Nejednalo se totiž o rozdělení geografické, ale politické. Malý tip nám poskytl zdejší český průvodce, pan Martynek: sledujte silnice a pokud v nich jezdí tramvaje a leží koleje, pak jste zcela určitě na východě. Někdy však stačí pohled vzhůru a vše je jasné na první pohled podle architektonických „skvostů“ východoněmeckého stavitelství.

DDR muzeum v kulturním centru

Toto muzeum se nachází v krásné památkově chráněné budově z pálených cihel v městské části Prenzlauer Berg. Muzeum bylo otevřeno na podzim roku 2013, rozkládá se na ploše 600 čtverečních metrů a představuje na 800 originálních objektů z doby rozděleného Berlína. Ústředním motivem celé expozice je „Každodenní život v NDR“, představeny jsou zde různé aspekty života v rozděleném Berlíně – politická situace, pracovní život, rodinný život.

Foto: Stiftung Haus der Geschichte, Stephan Klonk

Originální prodejní kiosek v muzeu každodenního života v NDR

Návštěvníci se mohou dozvědět, jak v té době lidé trávili volný čas, jak chodili oblékaní, jak, kde a co nakupovali (průvodkyně vám určitě několikrát připomene, že lidé v té době opravdu hlady nestrádali, avšak nabídka byla značně omezená), kam jezdili na dovolenou, jak vypadal rodinný život a jejich zázemí.

Foto: Stiftung Haus der Geschichte, Stephan Klonk

Trabant 2 v 1 - nízkonákladová dovolená

K vidění je toho opravdu spousta, kromě toho na vás čeká i mnoho video a audio záznamů a dobových fotografií.

Tip: A jeden bonus navíc –  prohlídky jsou zdarma (je třeba se předem přihlásit).

Tipy na cestu

Jak se do Německa dostat?

Doporučujeme využít nabídek autobusové společnosti Eurolines nebo vlakové společnosti DB Bahn

Kde se dozvíte více?

Německo německé muzeum v Mödlareuthu

Více o Erfurtu

Muzeum v Erfurtu

Více o Lipsku

Více o Berlíně

Více o Německu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám