Hlavní obsah

Bochum – porúrská metropole mezi uhlím a kulturou

Novinky, Německá turistická centrála

Bochum je dnes centrální zónou různých párty a také kultury celého regionu. Z hloubi dolů na jevištní prkna – město se svého času největším počtem lomů v Porúří se dnesa pyšní největším počtem divadel. Rušná metropole Porúří, žádná krasavice, zato charakterní, se svérázným kouzlem a novými, napínavými perspektivami.

Foto: Stadt Bochum

Muzeum hornictví dokumentuje historii města.

Článek

Kouřové stopy

Že v Bochumi dříve stoupal dým z komínů a žhnuly vysoké pece, to nikdo nepopírá, ba zdejší jsou na to dokonce hrdí. Symbolem tohoto období je Německé hornické muzeum, největší svého druhu na světě. Každým rokem tu více než 400 000 návštěvníků nejprve sfárá do štoly a poté se vyveze až na těžební věž, která nabízí velkolepý pohled na Bochum a „kotlinu“ ze 63 metrové výšky.

Foto: Stadt Bochum

Největší muzeum svého druhu na světě

V 60. letech se však začaly projevovat příznaky krize; těžba uhlí přestala být najednou aktuální. Celý region se musel v podstatě ze dne na den kompletně obrodit a právě Bochumští se tohoto úkolu zhostili s nebývalou vynalézavostí: vsadili na kulturu a vzdělání.

Foto: Ruhrgebiet Tourismus GmbH, R. Lüger

Muzeum lokomotiv překvapí počtem exponátů

Nově založená Rúrská univerzita je jednou z nejkvalitnějších vysokých škol v zemi a bochumská činohra patří od dob působení intendantů jako Peter Zadek, Claus Peymann a Leander Haußmann k nejvíce inovačním a nejradikálnějším německým jevištím.

Tip: S dětmi navštivte třeba zdejší muzeum lokomotiv

Jeviště mezinárodních akcí

Velké události mezinárodního formátu jako Rúrské trienále, Klavírní festival Rúr a Porúrské slavnosti dotvářejí charakter celého regionu, jehož kulturní nabídka je jednou z nejbohatších na celém kontinentu.

Foto: Bochum Marketing GmbH, Andreas Molatta

Bochumské léto je vrcholem sezóny

Okamžikem vyhlášení hlavního evropského města kultury RUHR.2010 se tato identita stala typickým rysem města: přerod ve znamení kultury a kultura pod vlivem přerodu, průmyslové komplexy coby nová jeviště inspirativního a vzrušujícího umění.

Foto: Jens Hauer

Pobaví i Starlight Express

A že se přitom nemusí jednat jen o vyšší umění, dokládá úspěch, se kterým se setkal muzikál Starlight Express; od roku 1988 si tuto podívanou nechtělo nechat ujít již 12 miliónů návštěvníků. Ležérní studentská scéna, zajímavá muzea, prvotřídní galerie a Bochum Total, jeden z největších rockových a popových festivalů v Evropě, to jsou aspekty města, se kterými hosté pravděpodobně moc nepočítají.

Hvězdná obloha

Je tedy načase nechat se městem Bochum příjemně překvapit. Magnetem je i  pozorování hvězdné oblohy v Bochumi: planetárium Carla Zeisse otevřelo své brány v roce 1964 a od té doby patří dodnes k nejmodernějším objektům tohoto typu na celém světě.

Foto: Stadt Bochum, Presseamt

Planetarium pobaví i poučí

Centrální projektor vrhá obraz nočního nebe na klenutý strop kopulovité stavby, umělá, hvězdami posetá obloha je tak v očích návštěvníkům dokonalou napodobeninou skutečnosti.

Foto: Stadt Bochum, Presseamt

Zajímavá překvapení čekají i uvnitř planetaria

Projekční sál obepíná kruhová chodba, ve které lze obdivovat stálou expozici i tematické výstavy. V květnu 2010 proběhlo po čtyřměsíční rekonstrukci slavnostní znovuotevření planetária, které nyní nabízí jako úplně první na světě také projekci typu velvet full dome.

Porúřská idyla: bochumské dělnické sídliště Dahlhauser Heide

Havířské sídliště Dahlhauser Heide bylo vybudováno v letech 1906 až 1915 jako čítanková bytová kolonie pro zaměstnance nedalekého povrchového dolu Hannover. Tato zástavba, které se lidově říká také „Kappeskolonie“, je jedním z nejpohlednějších sídlišť v celém Porúří; její koncepce a realizace v podobě zahradního městečka se ujal dvorní architekt rodiny Kruppů, Robert Schmoll.

Foto: Stadt Bochum, Presseamt

Dahlhauser Heide

Domy v Dahlhauser Heide byly postaveny povětšinou na stejném principu: v přízemí obývací pokoj s kuchyní, a pak schody vedoucí do prvního podlaží se dvěma ložnicemi. U každého domku pro dvě rodiny bývala zahrádka, zdroj doplňkové obživy.

Tip: Nedaleko města se rozprostírá jezero Kamnader See.

Na pomezí užitečnosti a estetiky: kongresové centrum Jahrhunderthalle

Jahrhunderthalle Bochum, vzdušná ocelová konstrukce, je jednou z prvních ryze účelově koncipovaných inženýrských staveb. Po velmi pečlivé rekonstrukci se stala symbolem zdařilého usmíření tradice s modernismem – a postupně také jednou z dominant současného Porúří.

Foto: Stadt Bochum, Presse- und Informationsamt, L. Leitmann

Kulturní centrum Jahrhunderthalle

Exteriéru dominuje lesk historické fasády prošpikované novými architektonickými prvky, v nitru překvapí fascinujícími možnostmi nejmodernější kongresové techniky. Centrum sestává ze tří hal různých velikostí, které slouží jako prostory pro rauty, prezentace, koncerty, velké divadlo i menší experimentální formy.

Pivo a currywurst v Bochumi: Bermudský trojúhelník

Bermudský trojúhelník je název, který se vžil pro část bochumského centra, nejznámější vycházkovou čtvrť celého Porúří plnou restaurací a hlavně hospůdek.

Foto: Stadt Bochum, Presse- und Informationsamt, L. Leitmann

Bermundský trojúhelník nabízí dobré jídlo i pití

Začíná zhruba 200 metrů na východ od hlavního nádraží a je v podstatě pokračováním pěší zóny bochumského centra jižním směrem. Vedle bezpočtu menších hospůdek, u kterých je v mnoha případech i venkovní zahrádka, se tu nachází i na 30 restaurací rozličných cenových kategorií a stylových zaměření.

Foto: Stadt Bochum, Presse- und Informationsamt, L. Leitmann

Ochutnat můžete třeba zdejší currywurst

Pije se především pivo, ale i koktejly. A na currywurstu si tu ostatně pochutnáte stejně tak dobře jako v Berlíně. K večeru v Bermudském trojúhelníku prostě patří.

Tipy na cestu: Bochum

Leží v Severním Porýní-Vestfálsku. Doporučujeme využít přímých letů do Kolína a pak pokračovvat třeba vlakem s DB Bahn.

 Počet obyvatel: zhruba 380.000

Vzdálenost od Prahy: 678 km

Výběr článků

Načítám