Hlavní obsah

Bavorské tradice a zvyky - vánoční trhy v Bavorsku

Novinky, Německá turistická cenrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční trhy v Německu asi netřeba popisovat. Ty, které se konají v Drážďanech, Norimberku, Berlíně, nebo Mnichově a dalších velkých městech Německa, jste už asi navštívili. V bavorských městečkách se však koná v duchu starých tradic a zvyků ještě celá řada dalších půvabných vánočních trhů.

Foto: Rothenburg Tourismus Service

Kouzlo vánočních trhů si užijete třeba v Rothenburgu.

Článek

Vánoční trhy určují od konce listopadu podobu bavorských měst. Perníčky, svařené víno, pražené mandle – k tomu pestré světelné řetězy, tradiční řemesla a nejrůznější stánky a skvělá atmosféra. Bavorské vánoční trhy jsou vyhlášené a v době adventu nenajdete romantičtější místo k nakupování.

V Bavorsku jsou prastaré tradice dodnes živé, a tak na mnoha místech narazíte na různé regionální speciality – tance, zpěvy, produkty, výrobky, oslavy, řemesla. Místní obyvatelé jsou na ně náležitě hrdí a v rámci vánočních trhů si je znovu připomínají.

Hrázděné domy: Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber je sice malé bavorské městečko, ale svým půvabem si již získalo přízeň turistů z celého světa. To je také důvodem, proč se toto městečko nachází na jedné z nejpopulárnějších prázdninových stezek v Německu – na Romantické trase.

Foto: Rothenburg Tourismus Service

Na památku si můžete koupit speciální perníky

Rothenburg patří zároveň i k nejzachovalejším středověkým městům v Německu – hrázděné domy, kašny, starobylé domy, opevnění, kostely… Pokud budete mít štěstí a napadne sníh, můžete se těšit na neuvěřitelnou a doslova pohádkovou atmosféru.

Ale zpět k vánoční tematice.

Nostalgické pocity můžete znovu navodit také při návštěvě vánoční vesnice Käthe Wohlfahrtové. Tady, v největším vánočním obchodě v Evropě, otevřeném po celý rok, najdete jednoduše vše, co patří k vánočním svátkům – vánoční pyramidy, louskáčky, vánoční kadidla, svíčky, sváteční prostírání a mnoho dalšího.

Foto: Rothenburg Tourismus Service

Na trzích je k dostání mnoho specialit

Tip: Zahřát se mohou návštěvníci pohárem bílého svařeného vína a ochutnat mohou také speciální rothenburské sněhové kuličky, tradiční sladkou pochoutku, nebo jedlé kaštany.

Vánoční trhy Reiterlesmarkt se zde konají v malebné kulise mezi radnicí a kostelem sv. Jakuba a Zeleným trhem. 500 let živé tradice si mohou návštěvníci vychutnat také z věže zdejší radnice, odkud budou mít celé dění jako na dlani.

Tip: Vstup na věž radnice je možný každý pátek a sobotu, a to do 20 hodin.

Během adventu se v Rothenburgu konají také zajímavé akce, např. již 29. listopadu je to koncert Rothenburger Meisterkonzert s proslulými norimberskými členy tamějšího symfonického orchestru.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Znakem Rothenburgu jsou hrázděné domy

Událostí, na kterou se každý rok těší malí i velcí návštěvníci, jsou zjevení rothenburského jezdce Rothenburger Reiterle. Tento jezdec vzbuzoval v dávných dobách hrůzu, protože byl považován za bytost z jiného světa, která se v době předvánoční vznášela vzduchem jako duše zemřelých.

V dnešní době si však návštěvníci rothenburského trhu nedokážou slavnostní zahájení zdejších vánočních trhů bez jezdce vůbec představit.

Tip na cestu:

Tip na cestu: Otevírací doba – 28. 11.–23. 12. 2014

Tip na cestu: Otevírací doba – 28. 11.–23. 12. 2014 Neděle až čtvrtek – 11.00–19.00 hod.

Pátek a sobota – 11.00–20.00 hod.

Staré čtvrti, krásné kostely a útulné hospůdky

Loudat se můžete čtvrtí Spitalviertel, projít jednou z dochovaných středověkých městských bran nebo navštívit překrásné místní kostely. Jako například kostel sv. Jakuba s krásnou kamennou sochou představující Krista a spící apoštoly.

Nebo pozoruhodný, umělecky vybavený kostel sv. Wolfganga u brány Klingentor, zasvěcený tomuto patronovi pastýřů. Ale to, kam vás vaše kroky zavedou, vlastně nehraje žádnou roli. V Rothenburgu ob der Tauber je toho tolik, na co se můžete těšit. A co ještě potěší? Vždy na vás někde blízko čeká útulná hospůdka, kde můžete zahnat hlad a utišit žízeň.

Vánoční trhy v Dinkelsbühlu

Dinkelsbühl představuje další menší bavorské městečko, které je vyhledávaným místem dovolené po celý rok. Od konce listopadu sem však návštěvníci přijíždějí za jediným účelem – za návštěvnou vánočních trhů, které jsou zde sice malinké, ale o to větší mají kouzlo.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH

Také v Dinkelsbühlu se v době adventu náměstí zaplní slavnostními stánky

Místem konání vánočních trhů v Dinkelsbühlu je dvůr zdejšího špitálu. Návštěvníci těchto trhů mají jedinečnou možnost ochutnat řadu specialit typických pro tuto oblast Bavorska – Franky. Kromě vánočních trhů se zde ovšem ve stejnou dobu konají i řemeslnické trhy, vlastně jde o bazar, na kterém si každý může zakoupit originální umělecké kousky a řemeslnické výrobky.

Pro děti je zde pohádkový kolotoč a velký model železnice. V rámci trhů jsou zde pro děti připraveny i výtvarné dílny, kde se mohou zabavit a vyrobit si nějakou maličkost, kterou si mohou odnést domů.

Foto: Bayern Tourismus Marketing GmbH, Ingrid Wenzel

K dostání jsou i řemeslné výrobky, vánoční ozdoby a regionální produkty

Další zajímavostí jsou obrovské jesličky v kostele sv. Jiřího a miniatura historického centra Dinkelsbühlu. Návštěvníci se mohou těšit i na vánoční koncerty, bavorskou dechovku hrající známé vánoční melodie a jiné typické bavorské kousky, stejně jako na další vystoupení v rámci doprovodného programu. O nedělích si mohou zájemci vychutnat také varhanní koncerty.

Zajímavou záležitostí jsou i malé vánoční trhy ve vnitřním dvoře staré radnice, tyto trhy jsou otevřeny až do Nového roku mezi 14. a 20. hodinou, přímo na Silvestra pak od 18 do 2.00 hod. (Nový rok).

Tip:

Tip: Otevírací doba vánočních trhů ve špitále

Tip: Otevírací doba vánočních trhů ve špitále 27. 11.– 21. 12. 2014

Tip: Otevírací doba vánočních trhů ve špitále 27. 11.– 21. 12. 2014 pondělí až pátek: 14.00–20.00 hod.

sobota a neděle: 11.00–20.00 hod.

Specialita – povánoční trhy

Trhy konající se hned po Vánocích otevírají své brány již 26. 12. a zůstanou otevřeny až do 1. ledna 2015. Tyto trhy se konají na vnitřním nádvoří staré radnice. Vánoční svátky tak prostřednictvím těchto trhů doznívají.  Trhy jsou otevřeny i přes Silvestra, slavnostně jsou pak ukončeny oslavami příchodu nového roku.

Inzertní sdělení

S CK Permon do Německa

Chtěli byste navštívit některý z německých vánočních trhů? Pak pro vás máme tip: vydejte se do Německa se specialistou na vánoční trhy. CK Permon nabízí celou řadu cest, které zaručují kouzelné a nezapomenutelné zážitky. Více se dozvíte zde.

Středověká kráska: Nördlingen

Další zajímavé vánoční trhy se konají v Nördlingenu. Návštěvníci se mohou těšit na romantický vánoční trh, nazdobené stánky, voňavé svařené víno a slavnostní atmosféru. Městečko, které si dodnes zachovalo svou středověkou tvář, leží na známé prázdninové trase – na Romantické trase.

Foto: Tourist Information Nördlingen

Ve městě panuje slavnostní atmosféra

Dodnes se okolo historického centra města dochovala i městská zeď, začátek její stavby se datuje do první poloviny 14. století. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost vyrazit na okružní procházku okolo města, 2,7 km, aniž by jedinkrát museli ze zdi sestoupit. Obzvlášť v zimě a v době adventu, kdy jsou ulice města slavnostně nasvíceny a nazdobeny, je pohled na město ze zdi jedinečný.

Foto: Tourist Information Nördlingen

V zimě stojí za návštěvu i Nördlingen

Vánoční trhy v historické části města patří sice k těm menším v Německu, avšak návštěvníci oceňují především jejich tradiční podobu a zaměření na staré zvyky, tradice a originální řemeslné výrobky. Kromě toho se v rámci adventních trhů koná i zajímavý doprovodný program: hudební vystoupení, představení živých jesliček, adventní prohlídky města, koncerty, taneční vystoupení a ještě mnohem více.

Otevírací doba:

Otevírací doba: 28. 11.–23. 12. 2014

Otevírací doba: 28. 11.–23. 12. 2014 neděle až čtvrtek – 11.00–19.00 hod.

pátek a sobota: 11.00–20.00 hod.

Adventní prohlídky města

O adventu se v Nördlingenu konají zajímavé prohlídky města, které si užívají nejen návštěvníci, ale i místní. Průvodci návštěvníky seznámí s historií města, ukážou jim zajímavosti a představí jim také typické tradice a zvyky v regionu, které se vážou nejen k Vánocům. Kromě toho se návštěvníci dozvědí i více o jesličkách na nördlingenské stezce jesliček.

Nördlingenská stezka jesliček

Místní obyvatelé jsou na bavorské a místní tradice a zvyky hrdí a udržují je živé. Proto se mohou i letos návštěvníci Nördlingenu v době adventu těšit na 40 originálních jesliček, které budou k vidění ve zdejších kostelech a výlohách obchůdků.

Většina těchto jesliček patří místním občanům. Každé jesličky jsou originální a jedinečné, liší se formou i použitými materiály, i díky tomu se stezka jesliček stala jednou z vrcholných akcí adventu.

Tip: Kostelní věž Daniel, odkud si mohou návštěvníci užívat výhled do krajiny a na město, je v době konání trhů otevřena až do 20.00 hod.

Barokní skvost: Ansbach

Dalším městečkem, v němž se konají půvabné vánoční trhy, je Ansbach. Ten je známý díky svým barokním památkám, návštěvníky okouzluje především zdejší barokní zámek. A není se čemu divit, městečko totiž leží na další z německých prázdninových stezek – na Hradní stezce.

Foto: Weihnachtsmarkt Ansbachn, Angelika Brecht

Vánoční trhy nechybí ani v Ansbachu

V Ansbachu se navíc po celý rok koná mnoho zajímavých akcí, k těm nejznámějším patří Bachův festival a rokokový festival, a v zimě jsou to samozřejmě vánoční trhy.

Tradiční vánoční trhy se každoročně konají na náměstích Martin-Luther Platz a Montgelastplatz.

Právě zde je totiž dostatek prostoru, kde je po dobu adventu rozestavěno přes 40 slavnostně nazdobených stánků, kde mohou návštěvníci zakoupit vše, co tradičně patří k vánočním trhům – od svařeného vína přes různé regionální speciality, vánoční ozdoby, řemeslné výrobky až po originální kousky umělců.

Foto: Weihnachtsmarkt Ansbachn, Angelika Brecht

Na trzích je k vidění i tradiční dřevěná pyramida

Co návštěvníci určitě nepřehlédnou, je velká dřevěná pyramida. Právě tady mohou ochutnat nepřeberné množství nápojů – ať už alkoholických, nebo nealkoholických. Aby nezůstalo jen u těch nápojů, nabídka obsahuje i tradiční pokrmy – chybět nebudou bavorské klobásky ani tradiční perníčky. Stačí si jen vybrat podle chuti a nálady. Jedinečnou atmosféru vykouzlí také ohniště, u kterých se mohou návštěvníci skvěle ohřát.

Foto: Weihnachtsmarkt Ansbachn, Angelika Brecht

Ke svařenému vínu se dobře hodí třeba pražené mandle

Doprovodný program je bohatý, hosté se mohou těšit na hudební, taneční vystoupení a mnoho dalších koncertů.

Otevírací doba:

Otevírací doba: Pondělí až čtvrtek: 11.00–20.00 hod.

Otevírací doba: Pondělí až čtvrtek: 11.00–20.00 hod. Pátek až neděle: 11.00–21.00 hod.

7. prosince: dlouhá nákupní noc: 11.00–23.00 hod.

Advent u Bodamského jezera: Lindau

Městečko Lindau se pyšní jedinečnou polohou: leží totiž na Bodamském jezeře, obklopené nádhernou krajinou, třešničku na dortu pak představují zasněžené vrcholky hor.

Foto: Wolfgang Schneider

V Lindau se trhy konají u přístavu

Lindau se rozkládá na 70 ha velkém ostrůvku a dodnes se pyšní historickými budovami, živými náměstími a malebnými uličkami, díky nimž patří k jednomu z nejoblíbenějších cílů na březích Bodamského jezera. Panorama Alp a Bodamského jezera si mohou návštěvníci vychutnat u vjezdu do přístavu, který lemují bavorští lvi a bílý maják.

Foto: Wolfgang Schneider

Slavnostní atmosféru si užívají domácí i návštěvníci

A právě v přístavu se konají také proslulé vánoční trhy, ty se rozprostírají na promenádě. Tyto trhy jsou otevřené o víkendech od 28. listopadu do 21. prosince, a to vždy od pátku do neděle. Kromě tradičních stánků a pochoutek se mohou hosté těšit i na Pohádkový les, který je velice oblíben nejen mezi dětmi, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale i mezi dospělými. Samozřejmostí je i bohatý doprovodný program.

Oblíbené jsou rovněž i speciální prohlídky: návštěvníci si mohou užít večerní prohlídky s ponocnými nebo speciální vánoční prohlídky.

Otevírací doba:

Otevírací doba: Pouze víkendy: pátek, sobota, neděle

vždy: 11.00–21.00 hod.

Tipy na cestu: vánoční trhy

Vánoční trhy v Německu

Více o Rothenburgu zde

Vánoční trhy v Dinkelsbühlu

Vánoční trhy v Nördlingenu a také zde

Vánoční trhy v Ansbachu a také zde

Vánoční trhy v Lindau a také zde

Pokud se přeci jen rozhodnete pro klasiku, pak můžete využít akční nabídky Eurolines 1+1, která platí do 11. 12. 2014 a koupit si 2 jízdenky do Drážďan nebo Berlína za cenu jedné.

Výběr článků

Načítám