Hlavní obsah

Autem k moři za méně než sedm hodin a bez dálničních poplatků

Moře pouhých 580 kilometrů od Prahy, 42 kilometrů bělostných písečných pláží, lázeňská architektura, promenády, mořská mola, stovky kilometrů cyklostezek a turistických tras a především příjemné klima bez úmorných veder. To je baltský ostrov Uznojem v kostce.

Foto: DZT/Torsten Krüger

Kam nejblíž k moři? Zkuste baltský ostrov Uznojem!

Článek

Jeden ostrov, dvě země

Když se řekne Německo a Balt, většina z nás si patrně na prvním místě vybaví Rujánu. Omezovat se ale jen na ni by byla velká chyba, jelikož ostrovů, které mají rozlohu větší než půl hektaru a vlastní název a náleží Německu, je více než 350. Jedním z nich je i baltský Uznojem, německy Usedom, který tvoří přirozenou bariéru Štětínského zálivu. O ostrov se Německo dělí se sousedním Polskem, kde se nachází asi 15 % z jeho celkové rozlohy. Díky dvěma tisícovkám slunečních hodin v roce se Uznojemu přezdívá „Slunečný ostrov“.

Foto: DZT/Norbert Krüger

Na ostrově Uznojem si užijete dovolenou u moře se vším všudy

Lázeňská tradice

Uznojem má nejhustší síť certifikovaných wellness hotelů v Německu, z nabídky si tedy jistě vybere každý. Kromě toho je tu i spousta penzionů, apartmánů i kempů se službami na vysoké úrovni. Lázeňství tu má poměrně dlouhou tradici, neboť první lázeňská letoviska na ostrově vznikla již ve druhé polovině 19. století, tedy v období vzniku německého císařství. Živoucím odkazem této epochy je trojice císařských lázní  Bansin, Heringsdorf a Ahlbeck s klasickou lázeňskou architekturou. Za vidění rozhodně stojí mořské molo v Ahlbecku.

Foto: DZT/Rainer Kiedrowski

Mořské molo s restaurací v Ahlbecku

Turistická centra ostrova

Vedle zmíněných císařských lázní patří k turistickým centrům ostrova rovněž letoviska  Karlshagen, Trassenheide a Zinnowitz na severozápadním cípu ostrova. V Karlshagenu se nachází největší kotviště jachet na ostrově a také zcela jedinečný kemp, jenž měří na délku asi kilometr, a od široké pláže ho dělí jen písečné duny. Po cyklostezce se odsud dá pohodlně dojet do sousedního lázeňského městečka Trassenheide, které je se svou menší rozlohou o něco klidnější. Opodál ležící Zinnowitz zase láká návštěvníky na vyhřívané lázeňské koupaliště s mořskou vodou, kde se dá po celý rok koupat v příjemných 32 stupních Celsia.

Foto: DZT/Norbert Krüger

Futuristické molo v Heringsdorfu

Věděli jste, že…
Nejdelší plážová promenáda Evropy se nachází na ostrově Uznojem. Vede z lázeňského městečka Bansin až do letoviska Świnoujście v polské části ostrova. Měří 12 kilometrů.
Foto: DZT/Torsten Krüger

Pláž v Heringsdorfu

Ve střední části ostrova se nacházejí lázeňská městečka Koserow, Loddin, Ückeritz a Zempin. Baltské pláže v Koserowě jsou vyhlášené tím, že se nad nimi zvedá místy až 60 metrů vysoký útes. Městečko Loddin je naopak otočené do klidné laguny, do níž ústí říčka Peenestrom. Městečko Ückeritz naopak může těžit z přístupu jak k laguně, kde se nachází přístav, tak i k otevřenému moři. Je tu také škola surfingu a kemp přímo u pláže. Podobně je na tom s přístupem k vodě i Zemplin, nejmenší letovisko na ostrově, kde lze obdivovat také klasická venkovská stavení s doškovými střechami.

Foto: DZT/Astrid Schwarz

Pláž v Ückeritz ohraničuje vysoký útes

Největší motýlí farma v Evropě

Pokud vám nevadí hmyz a máte rádi pestré barvy, vydejte se do Trassenheide. Zdejší největší evropská motýlí farma o rozloze pěti tisíc čtverečních metrů zahrnuje kromě motýlího parku také obrovskou tropickou halu s více než dvěma tisíci volně poletujících motýlů zhruba šedesáti druhů, muzeum hmyzu, expozici sklípkanů, výstavu skla a hmyzí kino. V průchozí hale s volně létajícím hmyzem můžete pozorovat překrásné motýly od vajíčka přes housenku a kokon až po vykuklení. Pokud sem dorazíte kolem desáté hodiny dopoledne, budete svědky posledního stadia vývoje.

Foto: DZT/Dirk Topel Kommunikation GmbH

Lázeňská architektura

Výzkumné centrum Luftwaffe

Milovníky historie a techniky určitě nadchne návštěva Peenemünde. Tato vesnice je známa díky tomu, že se zde za druhé světové války nacházelo výzkumné středisko Luftwaffe, kde se vyvíjely rakety jako V-2 nebo Schmetterling či systémy noční navigace a radarů. Po obsazení základny Sověty zde toho ale moc nezbylo, většinu továrny Rudá armáda rozebrala na součástky. Začátkem 90. let zde bylo otevřeno historicko-technické muzeum pod širým nebem, jehož expozici tvoří hlavně historické vojenské letouny a repliky raket. Za návštěvu stojí také opodál kotvící sovětská ponorka U-461, jejíž paluba je přístupná veřejnosti coby muzeum největší svého druhu na světě.

Foto: DZT/Hans Peter Merten

Plážové koše v Bansinu

Discover your favourite spot

Už víte, kam vyrazit? Ideální cíl pro Vaši příští dovolenou ve fascinující německé přírodě přesně podle Vašeho gusta naleznete prostřednictvím interaktivního vyhledávače Discover your favourite spot na www.germany.travel/enjoy.

Chystáte se na dovolenou pod stan nebo s karavanem? Využijte vyhledávač kempů na www.germany.travel!

Výběr článků

Načítám