Hlavní obsah

Po hnědém uhlí turisté. Objevte rodící se vodní svět nedaleko našich hranic

Novinky, Německá turistická centrála/TV LSL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německé Lužici, kde ještě nedávno ráz krajiny určovala těžba hnědého uhlí, dnes vzniká zcela nová krajina, jíž dominuje vodní živel. Díky zaplavování těžebních jam tu vzniká zbrusu nový prázdninový region, jenž slibuje pestrou škálu možností trávení aktivní dovolené u vody. Zkrátka, jen kousek od českých hranic se s více než dvacítkou jezer rodí největší uměle vytvořená jezerní krajina Evropy, která si už nyní získává spoustu stálých klientů.

Foto: Gemeinde Boxberg OL - www.baerwalder-see.eu

Maják v přístavu Klitten na jezeře Bärwalder See

Článek

Nepřeberné možnosti

Ačkoli ještě nedosáhla všechna jezera finální úrovně hladiny, už dnes se tu dá plachtit, surfovat, pádlovat i potápět. S více než desítkou jezer není výběr zrovna nejlehčí, třeba pláže tu jsou živé, stinné i klidné. Naopak jezera Senftenberger See, Geierswalder See, přehrada Spremberg či jezero Bärwalder See jsou zase ideální pro plachtění.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/Nada Quenzel

Dovolenou v Lužici si užije celá rodina

Kdo má raději větší adrenalin, tomu stačí se přesunout jen o kousek dále a vyřádit se na vodních lyžích, wakeboardu nebo na motorovém člunu. Přímo ideálním místem pro takovou zábavu je centrum vodních sportů na jezeře Halbendorfer See. Pro ty, kdo se raději nechají svézt, je tu pak možnost nalodit se na výletní loď. Dobrodružství naopak slibuje výlet na raftech po řece Sprévě, najdou se tu ale i tací, kdo dají přednost odpočinku při rybaření.

Foto: Peter Kunze

Wakeboarding na jezeře Halbendorfer See

Léto zpestří i řada akcí

Lužická jezerní krajina sice teprve vzniká, ale už nyní je zde přes léto čilý turistický ruch. O zpestření se přes léto postarají různé akce, jako třeba regaty, triatlon a další sportovní klání, hudební festivaly či jezerní slavnosti. Kalendář akcí je vskutku bohatý a vybere si z něj každý.

Foto: 1. Wassersportverein Lausitzer Seenland

Regata na jezeře Geierswalder See

Nadcházející akce v Lužické jezerní krajině:
2. července 2016: New Sealand Festival, Partwitzer See – festival elektronické hudby
7. až 11. července: Feel Festival, Bergheider See – hudební festival, 16 pódií, žánry: indie, alternative, elektro, hip hop a další
13. až 14. srpna 2016: Senftenberger Hafenfest – slavnosti přístavu, závody dračích lodí, bohatá kulinářská nabídka
27. až 28. srpna 2016: Triatlon KnappenMan, Dreiweibener See
3. až 4. září 2016: Red Bull Air Race, Lausitzring

Užitečné odkazy

Více informací o lužické jezerní krajině v češtině na www.lausitzerseenland.de

Nevíte si rady s výběrem dovolené? Zkuste interaktivní vyhledávač na www.germany.travel/enjoy

Výběr článků

Načítám