Hlavní obsah

Braniborské hudební léto se blíží

Novinky, Německá turistická centrála/TMB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kulturní scéna obecně platí za velmi bohatou a rozmanitou. Totéž platí i pro jednotlivé spolkové země, Braniborsko nevyjímaje. Ačkoli se zde najde řada tradičních festivalů, jež se zde konají již po několik desítek let, pořádání letních koncertů a festivalů klasické hudby v prostorách braniborských historických památek, jako jsou kostely, parky, kláštery či zámky, se začalo naplno rozvíjet až v posledních pětadvaceti letech.

Foto: DZT/Torsten Krüger

Sanssouci

Článek

Letní koncerty a festivaly klasické hudby

Letošní sezóna, trvající od června do září, je sezónou jubilejní. Na hudební festivaly a koncerty láká během letních víkendů téměř každý kout země, přičemž většina z nich těží i z dobrého autobusového spojení s Berlínem. Na programu jsou vystoupení hvězd klasické hudby světového formátu, ale také komorní koncerty či akce pořádané v romantických zámeckých parcích. Za zmínku jistě stojí i braniborská tradice výroby varhan, jejíž stopy vás zavedou i na mnohá idylická místa, daleko od civilizace. Léto v Braniborsku tak slibuje spoustu inspirace, a to nejen díky hudbě samotné, ale také jejímu propojení s přírodou.

Foto: Peter Doerrie

Braniborské hudební léto nabízí spoustu koncertů - od ocherstů a oper až po komorní koncerty v prostorách památek po celé zemi

Musikfestspiele Potsdam Sanssouci: 10.–26. 6. 2016

V překrásných zahradách s kulisou „německých Versailles“ se letos bude konat již 62. ročník hudebního festivalu Musikfestspiele Potsdam Sanssouci, tentokrát s mottem „Bonjour Francie“. Během 16 dní budou moci návštěvníci zámků a zámeckých zahrad zažít 60 koncertů, oper a dalších vystoupení pod širým nebem. Proč zrovna Francie? Předně je Postupim s Francií odnepaměti úzce kulturně i historicky provázaná: vždyť už jen symbol města a jedna z nejvýznamnějších památek v Německu má právě francouzský název „Sanssouci“, což zní samozřejmě o mnoho lépe než německá verze „Ohne Sorgen“.

Foto: Ulrike Henning

Musikfestspiele Potsdam a tzv. Fahrradkonzert

V Postupimi působil Voltaire či za časů Fridricha Viléma II. renomovaný cellista Jean-Pierre Duport. Přímo v Sanssouci se také scházeli učenci jako Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, osvícenec Jean-Baptist de Boyer, markýz d’Argens či Julien-Offray de la Mettrie, lékař a filozof. Od roku 1685, kdy byl vydán tzv. postupimský edikt, to do města začalo táhnout také hugenoty a brzy tu vznikla celá francouzská čtvrť. Z této doby pochází i francouzský kostel, jenž je nejstarším dochovaným kostelem v celé Postupimi. V královských galeriích jsou pak k vidění díla francouzských malířů, především Antoina Watteaua, oblíbeného umělce Fridricha II. Velikého. Pruský král a braniborský kurfiřt obecně platil za velkého přítele Francie.

Choriner Musiksommer: 25. 6.–28. 8. 2016

V areálu kláštera Chorin proběhne letos již 53. ročník festivalu Choriner Musiksommer. Úvodní koncert, jenž proběhne 25. června, bude věnován ruské vážné hudbě čili zde zazní mimo jiné také Šostakovičova 10. sinfonie. Koncerty budou každý víkend probíhat až do konce srpna, vstupenky je možné zakoupit již nyní v předprodeji.

Foto: Ulrike Schuhose

Choriner Musiksommer přiláká každý rok spousty návštěvníků

Postupimská noc zámků: 20. 8. 2016

Do kouzelné barokní Postupimi se hudba vrátí i v srpnu, a to u příležitosti XVIII. postupimské noci zámků. Zvláštně osvětlený park, zámky i další historické budovy v Sanssouci budou tvořit neodolatelnou kulisu jak pro klasickou hudbu, tak i pro taneční a divadelní vystoupení. Lákadlem budou také tzv. mluvící stromy.

Foto: TMB-Fotoarchiv/Björn Gripinski

Postupimská noc zámků

Se spoustou dobových masek a kostýmů, možností prohlídky oranžerie, paláce, čínského pavilónu a římských lázní zalitých noční romantickou atmosférou se návštěvníci budou moci pomyslně přenést do doby, kdy se zahradami a paláci procházel sám pruský král Fridrich Veliký. Třešničkou na dortu pak bude velkolepý ohňostroj. Ochutnávkou noční atmosféry Sanssouci pak bude večerní koncert naplánovaný na pátek, 19. srpna. I tento večer bude provázet romantická atmosféra vkusně osvětleného parku a závěrečný ohňostroj s hudebním doprovodem.

Související odkazy:

Letní koncerty v Braniborsku: www.brandenburgische-sommerkonzerte.de

Musikfestspiele Potsdam Sanssouci: www.musikfestspiele-potsdam.de

Choriner Musiksommer: www.kloster-chorin.info

Postupimská noc zámků: www.schloessernacht-2010.de

Více o Braniborsku: www.brandenburg-tourism.com

Vše o dovolené v Německu: www.germany.travel

Související témata:

Výběr článků

Načítám