Hlavní obsah

Porýní-Falc: Země vína a rustikální gastronomie

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Kvalitní vína z kopců zalitých sluncem, vinařské slavnosti, rustikální kuchyně a turistika. To vše má společného jmenovatele: německou spolkovou zemi Porýní-Falc.

Foto: Hans Peter Merten, DZT

Údolí Rýna zalité sluncem.

Článek

Rozmanitost ve všech ohledech

Spolková země Porýní-Falc, respektive území, na kterém se dnes rozkládá, má za sebou vskutku bohatou historii. Mosty přes řeku Rýn tu za Caesara stavěli již Římané, Gutenberg ve městě Mainz vynalezl knihtisk, reformátor Martin Luther ve Wormsu pronesl slavný projev a díky tzv. hambašské slavnosti se dá říci, že právě tato oblast se stala kolébkou německé demokracie. Rozmanitost ale nesledujeme jen v dějinách, nýbrž i v kulinářských tradicích Porýní-Falce.

Foto: Photodesigner Mark Wohlrab, DZT/Schloss Hambach

Zámek Hambach nedaleko města Neustadt kolébkou německé demokracie?

Země vína

Nejtypičtějším artiklem pro Porýní a Falc je jednoznačně víno. Vinařství má zde své místo už od dávných dob. Více než polovina dnešní produkce vína má svůj původ právě ve spolkové zemi Porýní-Falc, nachází se zde celkem pět vinařských oblastí: Ahr, Mittelrhein, Mosel, Nahe, Pfalz a Rheinhessen. Zdejší vinice vydávají jak bílá, tak i červená vína a sekty vysoké kvality. K poznání přírodních krás i tradic některých těchto oblastí láká Německá vinařská stezka (Deutsche Weinstraße).

Foto: Büro Gaff Adenis, Pierre/DZT

Kopce porostlé vinnou révou skýtají úchvatné pohledy

Tip – Deutsche Weinstraße

Trasa dlouhá 85 kilometrů, vedoucí územím Falc, druhou největší vinařskou oblastí v Německu, je ideální cestou, jak poznat tento sluncem zalitý region. Jedná se o nejstarší turistickou trasu tohoto druhu a je určena jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Kromě nespočetných vinných sklípků, útulných hospůdek a penzionů jsou dalším lákadlem vinařské a kulinářské slavnosti. K vidění je tu také největší vinný sud na světě v Bad Dürkheim, mnoho hradů a zámků, zbytky římského osídlení a spousta dalšího.

Foto: Dirk Topel Kommunikation GmbH

Romantika na Německé vinařské stezce

Falcký Riesling a červená vína

Oblast Falce spolu s moselskou vinařskou oblastí se pyšní největší produkcí vína odrůdy Riesling na světě. Díky mimořádně teplému klimatu na jižních svazích se zde hojně pěstují i červené odrůdy, jimž je vyčleněno zhruba 40 % z celkové plochy vinic. V Německu je tak právě Falc největším producentem červeného vína.

Foto: Neustadt a.d. Weinstraße, Tourist, Kongress- und Saalbau GmbH

Na vinnou révu narazíte i v romantických zákoutích města Neustadt

Tip – Landau a Neustadt: Hlavní města německého vinařství

V celé Falci se vinařství věnuje více než 3000 rodin ve 140 obcích. Nejvíce jich najdete právě ve městech Landau a Neustadt. Vhodnou příležitostí k návštěvě by mohly být slavnosti vína – v Landau se letos konají velké slavnosti od 29. května do 1. června, v obou městech se ale pořádají akce a festivaly spojené s vínem, kulturou a kulinářstvím v podstatě celoročně.

Rustikální speciality

V poslední době se čím dál tím více obyvatel Porýní-Falce začíná vracet k původním venkovským receptům. Spousta pokrmů je tak velmi hutná a vydatná. Jako příklad za všechny lze uvést oblíbenou specialitu prvního kancléře sjednoceného Německa Helmuta Kohla: plněné vepřové žaludky „Pfälzer Saumagen“. Vepřový žaludek je naplněn nádivkou ze směsi vepřového, telecího, různého koření, housky a brambor. Po naplnění se vaří v horké vodě.

Foto: Faber & Partner

Plněný vepřový žaludek Pfälzer Saumagen - oblíbený pokrm Helmuta Kohla

Klobásky všeho druhu

Plněný vepřový žaludek asi není zrovna pro slabší lidské žaludky, nicméně speciální druhy klobásek už si jistě najdou své příznivce. Falcká varianta bílé vepřové klobásky s česnekem, jitrnice nebo jelito – to je stručný výčet toho, co můžete ochutnat v místních restauracích a stáncích.

Foto: Faber & Partner

Falcká jelita a jitrničky

Dampfnudel na sladko i k polévce a čokoládové dobroty

Oblíbeným bezmasým jídlem je tzv. dampfnudel – něco mezi buchtou a houskou. Místní jej rádi připravují jako sladký pokrm s vanilkovou polevou, tedy něco jako naše buchtičky se šodó, ale často jej ukusují také k bramborové polévce. Falcká varianta je neplněná, v jiných částech Německa se můžete setkat i s různě plněnými dampfnudel. Čím dál větším hitem jsou čokoládové pralinky. V Porýní-Falci narazíte ve městech i na venkově na spoustu obchůdků s čokoládou i malé domácí výrobny.

Foto: Gabriele Frijio

Sladké pokušení

Francouzský vliv na jihu

Na jihu spolkové země jsou patrné vlivy francouzské kuchyně. Jídla už tu nejsou tak mastná a sytá. Stejně jako ve Francii tu často narazíte na cibulové koláče, šneky či jedlé kaštany. Nejoblíbenější a zároveň nejznámější pochoutkou jižní části Falce jsou tzv. flammkuchen. Jde o tenké chlebové těsto pečené na ohni. Navrch se dává obvykle to, co je zrovna po ruce – nejčastěji to bývá cibule, šunka, různá další zelenina a sýr, to vše navíc dochucené kysanou smetanou.

Foto: Dieth & Schröder

Cibulový koláč, burčák a pečené kaštany

Rustikální jídla v michelinských restauracích

Kdo by si myslel, že z hutné venkovské kuchyně nemůže vzniknout nic vábného, co by se mohlo podávat ve špičkových restauracích, ten je na omylu. Důkazem je hned několik prvotřídních restaurací zaměřujících se na tradiční pokrmy. Spojení tradic s moderními přístupy ke gastronomii se místním restauratérům daří natolik, že za své snahy byli odměněni michelinskými hvězdami.

Foto: Dominik Ketz Photography

Pohostinnost špičkových falckých šéfkuchařů

Jedná se o tyto restaurace: Schwarzer Hahn v Deidesheimu, Luther ve Freinsheimu, Krone v Herxheim-Hayna, Steverdings Isenhof v Knittelsheimu, Alte Pfarrey v Neuleiningenu, Wartenberger Mühle ve Wartenberg-Rohrbachu a Tschifflik v Zweibrückenu. Tento dlouhý výčet jen dokazuje, že gastronomie v Porýní-Falci opravdu stojí za to.

Porýní-Falc - tipy na cestu

Hlavní město spolkové země Porýní-Falc je Mohuč (Mainz), Johannes Gutenberg zde vynalezl knihtisk, proto se Mohuči říká „Gutenbergovo město“. Sídlo zde po staletí mělo také významné arcibiskupství.

Hlavní město spolkové země Porýní-Falc je Mohuč (Mainz), Johannes Gutenberg zde vynalezl knihtisk, proto se Mohuči říká „Gutenbergovo město“. Sídlo zde po staletí mělo také významné arcibiskupství. Do Mohuče trvá cesta autem z Prahy po D5, A6 a A3 zhruba 5 hodin, cesta je dlouhá 540 km.

Hlavní město spolkové země Porýní-Falc je Mohuč (Mainz), Johannes Gutenberg zde vynalezl knihtisk, proto se Mohuči říká „Gutenbergovo město“. Sídlo zde po staletí mělo také významné arcibiskupství. Do Mohuče trvá cesta autem z Prahy po D5, A6 a A3 zhruba 5 hodin, cesta je dlouhá 540 km. Nezapomeňte navštívit zdejší památku UNESCO: impozantní katedrála ve Špýru (Speyer) je stará více než 1000 let a je největší dochovanou románskou stavbou v Evropě. Více se dozvíte na www.germany.travel

Reklama

Výběr článků

Načítám