Hlavní obsah

Jiří Korn a 4TET: Ideální letní dovolená je aktivní a nejlépe s golfem

Nejen zpěvem živ je člověk a odpočinout si a načerpat nové síly jezdí na letní dovolenou i členové vokálního uskupení 4TET. Kam vyráží ve svém volnu, jaké nejzajímavější místo navštívili nebo jaký je jejich cestovatelský sen. I o to se v rozhovoru podělil zakladatel úspěšného uskupení – Jiří Korn.

Článek

Uskupení 4TET vzniklo v roce 2002 z iniciativy Jiřího Korna a od té doby jeho popularita roste. Netradiční aranžmá známých písní, osobitý projev a hlavně excelentní hlasy Davida Uličníka, Jiřího Korna, Dušana Kollára a Jiřího Škorpíka – to jsou základní ingredience jejich úspěchu, který mimochodem přesáhl i hranice našeho státu. Letos například 4TET vystupoval až v daleké Šanghaji v rámci Světové výstavy EXPO 2010.

Letos jste koncertovali až v Asii. Máte pak ještě vůbec chuť po celoročním zápřahu cestovat někam daleko i ve svém volném čase?

Je pravda, že každým rokem spolykáme pěknou dávku kilometrů, ale cesta na dovolenou je něco úplně jiného. Je to jiný pocit a jiná atmosféra. A tím, že cestujeme hodně, máme tu výhodu, že nemíváme předstartovní stres. Dokážeme se na cestu připravit za pár minut.

Jak by podle vašich představ měla vypadat ideální dovolená? Měla by být u moře, nebo na horách, v Čechách, v zahraničí, aktivní, nebo pasivní?

Myslím, že do značné míry záleží na každém z nás, jak si dovolenou užijeme. Můžeme k ní od začátku přistupovat negativně, nebo naopak. Někdy se člověk diví, jak si lidé dokáží dovolenou pokazit jen vlastním přístupem. Rádi jezdíme na místa, kde je moře, golf a něco k vidění. Kromě toho jezdíme i na dovolené u nás, ale to jsou spíše sportovní soustředění. Máme rádi aktivní dovolenou, občas proloženou pasivitou.

Takže jezdíte na dovolenou i všichni společně jako kapela?

Zatím se nám daří jednou ročně vyjet k moři společně. Uvidíme, jak nám to dlouho vydrží.

Vyšetřili už jste si letos na dovolenou čas a máte ji za sebou, nebo je nějaká teprve před vámi?

Letos už máme dovolenou za sebou. Byla úžasná a nezapomenutelná. Byli jsme v Egyptě a opravdu si nemáme na co stěžovat. Myslím, že si celý 4TET dovolenou náramně užil.

Jste známý jako vášnivý hráč golfu a vůbec aktivní člověk. Vybíráte dovolenou tedy i podle toho, jestli je v tom kterém místě například golfové hřiště nebo kvalitní podmínky pro potápění?

Určitě. To je pro výběr hodně důležité. Nedokázal bych, a vlastně celý 4TET, ležet 10 dní u vody. David Uličník a Jirka Škorpík rádi cestují po okolí a Dušan Kollár má rád, když je večer kam zajít. A já si dovolenou bez golfu neumím ani představit. S tím souvisí i můj největší cestovatelský sen, který bych si chtěl jednou splnit – vyrazit na roční cestu po golfových hřištích světa. To by se mi hodně líbilo.

Kombinujete dovolenou ještě s jiným sportem?

Letní dovolenou u moře kombinuji jen s golfem. Ale kromě této dovolené máme každý rok ještě v červnu deset dní v Kácově, kde jezdíme na kolech, hrajeme tenis, nohejbal... A pak ještě každý rok v lednu zimní sportovní dovolenou na snowboardech. Na tyto dovolené už nejezdí pravidelně celý 4TET, ale jen ten, kdo má právě chuť a čas.

Když vyrážíte na dovolenou, necháte veškerou organizaci na cestovní kanceláři, nebo si ji organizujete kompletně sami a vyrážíte za poznáním na vlastní pěst?

Mám rád, když je vše připravené a objednané. Trochu improvizace neuškodí, ale líbí se mi, když ještě před odjezdem vím všechno potřebné. Nechávám to všechno na cestovní kanceláři. Proto si ji celkem pečlivě vybírám. Líbí se mi, když jde cestou individuálního přístupu ke klientům a když mi dokáže podle toho, jaké mám představy, vybrat přesně to správné místo.

Jaké je vůbec nejzajímavější místo, které jste jako kapela navštívili?

Na tuto otázku by asi každý odpověděl jinak. Za sebe, jako za Jiřího Korna, bych určitě uvedl golfová hřiště v Turecku a v Egyptě.

A na jakém netradičním místě jste koncertovali?

Koncertů na zajímavých místech máme na kontě už více. Za zmínku možná stojí Punkevní jeskyně, nebo již zmiňovaná Šhanghai.

Patříte mezi ty, kteří nadšeně ochutnávají nejrůznější krajové a regionální speciality, nebo si radši "v bezpečí" hotelové restaurace dáte něco běžného?

Tak i tak. Nijak zvlášť se tím nezabývám. V hotelích bývá široký a luxusní výběr, včetně místních jídel, ale i přes to si občas zajdu do místní restaurace.

Máte nějaké místo, které jste objevil, kam se rád vracíte a nikdy vás neomrzí?

Ne. Mám pár míst, kam jezdím téměř pravidelně, ale myslím, že si nemohu být jist tím, že mě nikdy neomrzí. I když - přece jen jedno je: má postel.

Inzertní sdělení: Tipy na golfovou dovolenou

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolenou spojenou s golfem:

Belek je nové a moderní letovisko, které poskytuje milovníkům golfu to nejlepší zázemí - v jeho okolí v nedávné době vyrostlo na 40 golfových hřišť. Každý den tak můžete hrát jinde.

Kvalitní golf si můžete dopřát i na řeckém ostrově Rhodos. 18jamkové hřiště vzniklo už v roce 1973. Otevřeno má po celý rok a vítaní jsou profesionálové i začátečníci.

Místní golfové centrum Steigenberger Golf resort, hřiště navržené americkým architektem G. Batesem dlouhé 6 300 m s osmnácti jamkami dělá z El Gouny oblíbenou destinaci golfistů.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Turecká Mekka golfu

Turecko se v poslední době stává Mekkou evropského golfu. V okolí letoviska Belek v nedávné době vyrostlo více než 40 golfových hřišť. Není proto problém strávit každý den na jiném hřišti – i tak ale není možné v rámci jedné dovolené zvládnout všechny – tím spíš, že moderní letovisko nabízí i další příležitosti, jak trávit volný čas.

Belek nabízí i široké a upravené pláže se spoustou možností sportovního vyžití. Takže pokud si ráno přivstanete a dáte si třeba „devítku“ místo snídaně (i když je to díky přepychové kvalitě hotelových kuchyní téměř Sophiina volba), zbude vám pak dost času na to užít si moře a sluníčko.

Velkou mýlkou je to, že na dovolenou spojenou s golfem vyrážejí jen ti golfově zdatní. Naopak – právě dovolená je čas, kdy můžete začít s něčím novým. Dost možná pak golfu naprosto propadnete – což ostatně potvrzuje i Jiří Korn, který právě tady strávil na golfových hřištích několik desítek hodin.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám