Hlavní obsah

Sahara na vlastní kůži - když vás sežehne slunce a zmate fata morgána

Zaujímá stejnou plochu jako Čína, denní rozdíly teplot jsou tu až 50 stupňů a sluneční žár bez milosti spálí všechno, co se před ním nechrání – Sahara – největší poušť světa, kterou křižují „bojovníci pouště“ Tuaregové, lidstvo fascinuje od nepaměti. Pokud vyrazíte na dovolenou do Tunisu, pak vězte, že výlet na ni patří mezi nejoblíbenější činnosti turistů.

Článek

I ve 21. století největší poušť světa vzbuzuje respekt a bez milosti zničí každého, kdo její sílu podcení. „Je zakázané, aby turisté vyrazili na výlet do pouště sami, bez doprovodu zkušených průvodců,“ upozorňuje delegát v tuniském letovisku Sousse. „Každý výlet se musí nahlásit na místní policii a v turistických centrech v oázách, ve kterých se máte podle plánu cesty zastavit.“

Důvod těchto, pro někoho až otravných, opatření je ale jednoznačný – ochrana turistů před problémy. Pokud do oázy nedorazíte včas, lidé v turistickém středisku zburcují pomoc. Delší dobu v denním extrémním žáru a nočních mrazech by turista nemusel přežít.

Sahara není jen písek

Sahara je s téměř 10 miliony čtverečních kilometrů jednoznačně největší pouští světa a zasahuje na území deseti afrických států. „Častým omylem je, že si ji lidé představují jako písečnou poušť,“ říká majitel agentury, která turisty do pouště vyváží. „Tak to ale není. Písečnou pouští je Sahara jen minimálně. Písečné části jsou jen na severu – v Maroku, Tunisku, Libyi a Alžírsku. Zbytek tvoří oblázky, skaliska a hlína.“

Země nikoho
El Ténéze, v překladu „Nicota“, je název území na severu Nigeru o rozloze Francie. Prý sem před miliony let spadl velký asteroid. „Tady jsou ty největší písečné duny na světě,“ lákají na cestu do pouště majitelé cestovních agentur. Od roku 1991 je tohle území na seznamu UNESCO. Pomyslným srdcem celé oblasti je pak město Agadéz, kde se střetávají karavany Tuaregů.

Nebylo tomu tak ale vždycky – výzkumy vědců ukazují, že zhruba před osmi až deseti tisíci lety byla Sahara úrodnou oblastí, kde pravidelně pršelo a rostly husté zelené lesy. Ani dnes ale není Sahara synonymem pro absolutní pustinu. Pozorný návštěvník si drobných stop života určitě všimne.

„Žije tu posledních 250 kusů pouštního geparda na světě, bílé antilopy, které vydrží bez vody i jeden celý rok nebo vyhlášený šmejdil fenek,“ vypočítává řidič jeepu. Pískem se zase táhnou křivolaké stopy po pohybu písečných zmijí, které můžou dorůst až do délky 50 centimetrů. Přezdívku waral, v překladu šmírák, pak dostala od nomádů pouštní ještěrka, která sleduje dění okolo sebe vztyčená na zadní nohy.

Co je to fata morgána?
O přízraku fata morgána se navyprávěly tisíce příhod. Ve skutečnosti ale nejde o nic nadpřirozeného. Fata morgána je optický jev v atmosféře, kdy se ve vzduchu zrcadlí obraz nějakého velmi vzdáleného předmětu. To je způsobeno teplotní inverzí. Na Sahaře tak můžete spatřit uprostřed pouště oázu, která ale neexistuje. To, že jde o přelud, pozná karavana poměrně snadno – místo se totiž nepřibližuje, stále leží stejně daleko a po nějakém čase zmizí úplně.

Ti, co jsou bohem opuštěni

Tuaregové sami sobě říkají „Kel Tamašek“, což je jeden z arabských dialektů, který v překladu znamená „bohem opuštěni“. Dost možná si tak občas na nekonečných vyprahlých pláních, kdy cestují od oázy k oáze, skutečně připadají.

Tuaregové patří mezi beduínské kmeny, které kočují po poušti – většinou s několika velbloudy a stádečkem koz. Rodina drží pevně při sobě. V posledních letech ale mnozí opouští tradiční způsob nomádského života a stěhují se do měst. To, co bylo dříve nemyslitelné, se dnes stává běžnou praxí – někdejší pastevec přijme občanství státu, na jehož území se usadí.

Tradiční způsob života nomádských kmenů mohou poznat i turisté. Cestovní kanceláře pořádají pravidelné výlety do pouště a ty jsou spojeny i s poznáním nomádských národů. Při večerním posezení u ohně, kdy se kolem vás rozprostírá nekonečná temnota a průvodce vypráví, si naplno uvědomíte, jak moc svérázným a nezávisle na civilizaci fungujícím biotopem Sahara vlastně je.

Tip na výlet – Za poznáním Sahary
Na Saharu se můžete vydat pod hlavičkou cestovní kanceláře v rámci dovolené v Tunisku – v nabídce je jednodenní výlet na velbloudech spojený s návštěvou nomádského stanu, nebo dvoudenní poznávání „z paluby“ jeepu – během něho poznáte solná jezera, oázy, krajinu na hranici s Alžírskem i tradiční život obyvatel pouště. První výlet bez problémů zvládnou i děti, druhý je náročnější.

Čtěte dále:

Dále jsme psali o Rhodosu, řecké kuchyni, nejkrásnějších plážích Evropy nebo dovolené na luxusní lodi. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Egypt:

Luxusní hotel přímo na pláži nedaleko centra Hurghady. Bohaté sportovní vyžití, animační programy pro děti, výborná kuchyně.

Hotel leží přímo na pláži a disponuje i čtyřmi bazény, z nichž každý je úplně jiný. K dispozici i pool bar, služby maséra nebo dětský koutek.

Luxusní hotel i pro velmi náročné klienty leží v rozlehlých zahradách navazujících přímo na pláž. Součástí je i v zimě vyhřívaný bazén.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Láká vás strávit den nebo dva poznáváním Sahary?
Ano, láká mě to
64 %
Ne, neláká
16,4 %
Ano a dokonce už jsem Saharu navštívil
19,6 %
Celkem hlasovalo 456 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám