Hlavní obsah

Vyrazte na Kos do Asklepionu za dávnou léčivou silou

Ve starověku sem přicházeli nemocní strávit noc a doufali, že se jim ve snu zjeví Asklepios a poradí jim, jak se neduhu zbavit – asklepiony, stavby, kde prý vládla léčivá síla, jsou dodnes rozesety po celém Řecku. Tím nejznámějším je ten na ostrově Kos. Fungovala tu i lékařský škola, kterou absolvoval lékař všech lékařů – Hippokrates. Dnes sem míří davy turistů, kteří chtějí atmosféru místa poznat na vlastní kůži.

Článek

Kos je často označovaný za Hippokratův ostrov. „I přesto, že na něm rodák Hippokrates mnoho času ze svého života nestrávil,“ podotýká k tomu historik. Turistům to ale zase tolik nevadí. Na náměstí v hlavním městě se dotýkají kůry údajného Hippokratova platanu a věří, že jde o ten jediný pravý.

„Přitom je strom starý asi jen 500 let,“ říká místní, ale zároveň hned dodává: „Na druhou stranu jde ale o přímého potomka stromu, který tu Hippokrates vlastníma rukama zasadil.“ Stejnojmenné hlavní město ostrova Kos ale neláká jen na Hippokrata. Hlavně mladí sem míří za zábavou.

Party až do svítání

„V noci se ulice Kosu mění v jednu velkou party, v parket, na němž tanec ustává až s prvními ranními paprsky,“ popisuje atmosféru turista. Hustá síť hotelů a taveren, k tomu několik nočních klubů a místní proslavená „barstreet“, která je střediskem nočního veselí turistů všech národností a věkových skupin. Babylonem jazyků a národů je tady i přístavní kolonáda, kam můžete vyrazit na procházku.

Ústí přístavu hlídá už od roku 1315 pevnost, kterou vystavěli rhodští rytíři. „Za návštěvu pak ještě stojí starověká tržnice, románská koncertní síň nebo nově zrekonstruovaný římský dům,“ láká dál k návštěvě jeden z obchodníků, kteří tu nabízejí mořské houby, keramiku i likéry.

Hippokrates, otec medicíny
Hippokrates, starověký lékař, je nejslavnějším místním rodákem. Dnes je považovaný za zakladatele moderní medicíny – ve své době se zasloužil o nové a na svou dobu velmi revoluční léčebné metody. My bychom dnes řekli, že nešlo o nic zásadního – od svých spolupracovníků totiž vyžadoval "jen" citlivý přístup k nemocným a absolutní hygienu. Právem je proto dnes považovaný za otce moderní medicíny.

Ostrov Kos patří k souostroví Dodekanesos, které do češtiny překládáme jako Dvanáctiostroví. „Pořád je ale ve stínu sousedního Rhodosu,“ poznamenává k tomu delegát. Na druhou stranu má ale „život ve stínu“ většího souseda výhody. Na plážích není hlava na hlavě, nenarazíte tady na frontu před historickou památkou, vždycky najdete místo v restauraci.

Pobřeží ostrova má délku přes 112 kilometrů a vlastně jde o jednu dlouhou, i když značně různorodou pláž. Pomineme- li zisky z turismu, většina obyvatel má jako další zdroj obživy stejně jako před staletími zemědělství. „Během celého léta sklízíme rajčata, mandle, kukuřici, na konci srpna dozrávají vinné hrozny a fíky a na podzim, když odjedou turisté, začíná sklizeň oliv,“ vypočítává místní, co všechno během roku stihne vypěstovat.

Na skok do Turecka

Do Turecka je to z Kosu, co by kamenem dohodil. „K tureckému pobřeží je to jen 3,5 kilometru,“ poznamenává k tomu delegát a ukazuje směrem k pevnině, „pravidelně tam vyplouvají výletní lodě.“ Jejich nejčastějším cílem je město Bodrum s ruinami mauzolea, které je jedním ze starověkých divů světa.

„A kousek za přístavem je starověké přírodní divadlo,“ nabízí další možnost kam se vydat průvodce. Usazení na stupních půlkruhového ochozu slyšíte i šepot turistů, kteří stojí o několik desítek metrů dál v místech, kde bývalo jeviště. „Staří Řekové holt měli akustiku v malíku,“ glosuje to jiný turista.

Navštívit se určitě vyplatí i zdejší tržiště, kde máte příležitost vyzkoušet si své smlouvací dovednosti. „Když jste dost obratní a šikovní, můžete cenu zboží srazit na úplné minimum,“ říká k tomu průvodce. Koho nákupy nebaví, může zase vyrazit do pravých tureckých lázní, takzvaných hamam, kde nabízejí nejen masáže, ale i bylinné léčebné procedury.

Večer následuje návrat zpátky na řecký ostrov – jeden ze sedmdesáti, na který můžou v Řecku turisté vyrazit na dovolenou.

Tipy na výlet:
Výlet na ostrovy Kalymnos a PserimosAni jeden z ostrůvků nepatří k těm známým, ale přírodními krásami se vyrovnají i mnohem větším řeckým ostrovům. Kalymnos kousek od Kosu je známým rájem mořských hub. Během cesty je v plánu i návštěva taverny.
Plavba na ostrov NisyrosMalý rozlohou ale velký tím, co na něm je – ostrov Nisyros. Prohlédnout si tady můžete vulkán, malebný přístav, ale i klášter Panny Marie vystavěný v jeskyni, ke kterému se váže několik tajemných legend.

Doporučujeme:

Psali jsme i o "věštírně mrtvých", výrobě olivového oleje, luxusních destinacích Sardinie, nebo ostrově Mykonos. Výčet všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na řecký Kos

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Kos:

Hotel obklopený rozlehlými zahradami navazuje přímo na pláž oceněnou modrou vlajkou EU. V areálu je i několik bazénů se sladkou vodou a hřišť.

Hotel ideální pro strávení  klidné a pohodové dovolené. Přímo v jeho areálu velký bazén, pro ubytované lehátka a slunečníky zdarma.

Studia a apartmány přímo na pobřeží s výhledem na modré moře a tureckou pevninu v dálce. Pláž se sportovním centrem je jen 50 metrů daleko.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Asklépios – božský léčitel

Vnuk vládce všech bohů Dia – Asklépios – vynikal svými léčitelskými dovednostmi. Uměl údajně vyléčit všechny neduhy těla i ducha a dokázal křísit mrtvé. Právě tahle dovednost ho paradoxně stála život, tedy ten pozemský. Zeus se rozhodl svého vnuka raději usmrtit a tím mu dát navěky nesmrtelnost, než aby Asklépios narušoval svými činy řád přírody. Právě podle něj pak dostaly jméno chrámy zasvěcené léčitelství.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám