Hlavní obsah

Ptáčníci nevymřeli, na lep jim můžete sednout na Rhodosu

Rhodos patří mezi Čechy k nejoblíbenějším letním cílům. Není divu - dlouhé pláže s čistým mořem, historické stavby v hlavním městě i slavné Údolí motýlů, kde žijí statisíce jedinců, mají něco do sebe. Jen pozor, ať tady nesednete na lep. Pomocí něho totiž místní ptáčníci chytají drobné zpěvavé ptáčky, které potom prodávají na trzích.

Článek

Ráno větve stromů namaže lepem, večer přijde posbírat úlovek a na víkendovém trhu prodává drobné zpěváčky v malých klíckách. O ptáčníkovi většina z nás četla v pohádkách, ale tohle řemeslo funguje na Rhodosu i dnes.

Rhodos je z těch větších ostrovů v Egejském moři. Je toho opravdu hodně, čím vyniká, ale tím podstatným je jeho uvolněná prázdninová atmosféra. Žádné tovární haly, které by člověku připomínaly všední den.

I ovocné a olivovníkové sady, v nichž se také musí pracovat, jsou přiměřeně velké. Ostrov je dost velký na to, abyste se nemuseli každý den procházet stejnými místy, ale ne tak velký, aby cesta někam byla nekonečným trmácením.

Vítr versus závětří

Charakteristické pro ostrov je to, že zatímco jeho východní pobřeží  je z velké části ploché, nepříliš zalesněné - i vinou požárů v minulých letech - a klidné, to západní je skalnaté a zarostlé. Také tam skoro neustále fouká vítr. Jihozápadně od metropole ostrova je město Ialisos s přilehlou pláží Trianta. Celou tuhle oblast mají rádi windsurfaři a provozovatelé dalších povětrných aktivit. Vítr se tam prohání skoro neustále, zesiluje zejména po obědě.

U městečka Theologos minete elektrárnu a pak už není podél pobřežní silnice dohromady nic, co by sem dovolenkáře táhlo. To, co následuje, je už jen pro ty zvídavější. Možná budou chtít vidět Kamiros, ruiny starověkého řeckého města, údolí motýlů nebo městečko Embona na svazích hory Attavyros, středisko vinařské produkce. Pak už je to jen kousek ke středověkému hradu Monolithos, poničenému některým z mnoha zemětřesení.

Údolí motýlů
Řecky se to místo jmenuje Petaloudes a překládá se jako Údolí motýlů. Je to temná vlhká rokle v severozápadní části ostrova. Oblíbili si ji motýli, kteří se tam slétají v polovině června a opouštějí to pohostinné místo v září. Za posledních deset let motýlů ubylo, ale i to stačí k tomu, aby pokryli kameny a kmeny souvislou vrstvou. Dřevěné lávky a kamenné chodníky vedou turisty roklí tak, aby si tuto ojedinělou přírodní atrakci mohli prohlédnout.

Klenot ostrova

Po obědě si můžete odpočinout, počkat, až se slunce skloní k západu a pak se vydat na výlet, který bude korunou vaší dovolené na Rhodu – do jeho stejnojmenné metropole. Nejhlubší stopu, kterou kdo na ostrově zanechal, mu vtiskli rytíři Řádu sv. Jana. Vyhnáni z Jeruzaléma, přišli na Rhodos v roce 1307 s odhodláním postavit tu nejlépe opevněnou křesťanskou baštu na světě. A tak učinili.

Vidíte to, když vcházíte branou d´Amboise do starého města. Trojité hradby, mohutné kamenné stěny a příkopy mezi nimi, další brány kolem velmistrovského paláce, pevnosti uvnitř pevnosti. Nejvznešenější ulicí bývala ta, co se dnes jmenuje Ipoton a směřuje od paláce dolů ke špitálu - byly v ní kamenné paláce, v nichž bylo místo pro koně a zbroj, zásoby potravin a vína, soukromé komnaty i hodovní síně. Špitál, dnešní muzeum, byl nedílnou součástí rytířských sídel.

(Ne)vkusné suvenýry

Když projdete Mořskou branou a dostanete se na Hippokratovo náměstí, na které ústí Sokratova ulice, jste v centru všeho dnešního dění. Hospody v přízemí i v patře, jeden obchůdek vedle druhého. Nabízejí trička a brýle na potápění, ručně dělané šperky, kožešiny (pro ruské návštěvníky), kabelky, med, koření, bylinné likéry, repliky středověkých zbraní a brnění, hedvábné šály, drahé hodinky...

Nahoře, nad červenou mešitou, u velmistrovského paláce sedí ve stínu stromořadí malíři, kteří vyhotoví za dvacet eur váš portrét. Když jsem viděl, co dokáží s takovým krasavcem jako Bruce Willis, nesedl bych si na jejich židli, ani kdyby mě tloukli.

Chcete-li si užít starého města v klidu - včetně polozřícených domů, uliček, v nichž sotva rozpažíte, hospůdek schovaných ve dvoře, zahněte ze Sokratovy do ulice Omirou (nad tím domem, jehož roh je nesmyslně vystrčen do ulice). Tam můžete bloudit, objevovat i odpočívat co se do vás vejde.

Před léty se mě řecký kamarád zeptal, které z tamních měst se mi nejvíce líbí. „Asi Rhodos,“ řekl jsem bez rozmýšlení. „Jestli to nebude tím, že ho nestavěli Řekové,“ opáčil.

Rhodos - tipy na výlet:
Skrze město RhodosProhlídka hlavního města ostrova – přístavu Mandraki, středověké části města s palácem Velmistrů a dalších významných památek. Nemusíte se bát, že nebudete rozumět – prohlídka je v češtině a na závěr je i dost času na nákupy.
Výlet do LindosuVýlet podél východního pobřeží. Citrusovníky, olivovníky, zářivé paprsky slunce a na závěr městečko Lindos na pobřeží azurově modré zátoky. Typická řecká atmosféra na vás dýchne z bíle natřených domků s dřevěnými okenicemi.
Lodí na ostrov SymiAž vám bude Rhodos malý, vydejte se na moře. Během dvouhodinové plavby si slaných vln užijete až až. Na ostrůvku Symi můžete nakoupit suvenýry v podobě mořských hub a koření, nebo jen lenošit na pláži.

Doporučujeme k přečtení:

V rubrice jsme psali i o Niforeice, ostrově Mykonos, Bulharsku, Sardinii nebo mniších na Athosu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce.

Inzertní sdělení: Tipy na ubytování

CK FIRO-tour, specialista na letní dovolenou v široké nabídce včetně Řecka vybírá ze své nabídky tipy pro dovolená Řecko - dovolená Rhodos:

Příjemný moderní hotel - jeden z nejoblíbenějších v nabídce - s ideální polohou  v blízkosti 3 pláží, ideální pro klienty všech věkových skupin, pro rodiny s dětmi.

Nádherný komplex ležící přímo u krásné pláže, s výbornými službami a skvělou kuchyní – doporučujeme i pro náročné klienty a především pro rodiny s dětmi.

Moderní hotelový komplex s ideálním zázemím pro rodiny s dětmi – dětské hřiště, bazény, animační programy, se skvělou polohou blízko krásné pláže.

 Autor: Bohuslav Borovička & Lucie Štěrbová pro CK FIRO-tour

Nejznámější letoviska

Převážná část turistů, včetně těch českých, jezdí na východní pobřeží Rhodu. Tam jsou také nejhezčí pláže a soustřeďuje se tam prázdninový život ostrova. A kam přesně můžete vyrazit?

Nejznámějším a největším rekreačním střediskem je Faliraki. V jeho severní části jsou velké hotely, většinou čtyřhvězdičkové, mají program all inclusive a pod jednou střechou je všechno, co si návštěvníci mohou přát. V jižní části Faliraki jsou hotely spíš menší a především je tam spousta barů, klubů a diskoték. Faliraki nikdy nespí, pokud ano, tak možná na pět kilometrů dlouhé pláži, kde se střídají písek a oblázky.

Kousek pod Faliraki je zátoka a pláž Ladiko. Známější je spíše jako pláž Anthonyho Queena – točily se tady scény z filmu Děla z Navarrone a Queen si místo tak oblíbil, že si tu chtěl postavit dům. Odjel, zapomněl a nikdy se nevrátil. Jméno ale zátoce zůstalo.

Pláž Afandou měří pět kilometrů, nejsou na ní žádné hotely a dokonce tam nejsou ani stánky s občerstvením a školy windsurfingu. Stejnojmenná vesnice je více než kilometr vzdálená a až v ní jsou hotely a taverny. Přestože mezi místními patří pláž Afandou k nejoblíbenějším, ani ve vrcholné sezóně na ní není hlava na hlavě.

Spolu s Faliraki je Kolymbia nejznámějším prázdninovým střediskem. Někteří říkají, že ono místo objevili a jeho rozvoj podnítili Češi. Kolymbia ale není středisko tak živé a hektické jako zmíněné Faliraki. Některé z hotelů u široké pláže mají rozlehlé zelené zahrady s bazény a lehátky. Kolymbia je také velmi vhodným místem pro ty, kteří si půjčí auto a hodlají podnikat výlety po ostrově.

Lindos patří mezi nejkrásnější místa na ostrově. Městečku dominuje skalní výběžek se středověkou pevností a antickým chrámem. Pod ním je spleť uliček, obchody se suvenýry a taverny. Lindos má dvě hezké malé pláže. Jedna je městská, druhá, jižně od městečka, je malá a uzavřená.

Na Rhodos přijede na 1,5 miliónu zahraničních rekreantů. Jejich počet pomalu stoupá a tak se také rozšiřují střediska. Jedním z nich je Pefkas (Pefki), jižně od Lindosu. V zátoce Lardos ještě nedávno dohromady nic nebylo. Dnes je tam stále rostoucí obec s hezkou pláží.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám