Hlavní obsah

Léto v rytmu skupiny ABBA – film Mamma Mia! se točil i na řeckém Skiathosu

Řecký ostrov Skiathos se sice neřadí co do rozlohy mezi velikány, ale závidět by mu mohli i obyvatelé mnohem větších ostrovů. Vždyť Skiathos je dnes synonymem pro dovolenou plnou relaxu a zábavy až do časných ranních hodin. Této pověsti navíc nahrává i fakt, že právě Skiathos je jednou z lokalit, kde se natáčel veleúspěšný prázdninový hit Mamma Mia!

Článek

„V létě 2007 se vám mohlo klidně stát, že jste v přístavu hlavního města ostrova potkali Pierce Brosnana nebo Meryl Streep,“ s úsměvem a trochou nadsázky glosují místní fakt, že některé exteriéry ostrova posloužily filmařům. Natáčely se tady úvodní scény z filmu a filmaři vyrazili i na nedaleký ostrov Skopelos.

I díky prosluněným řeckým lokalitám se z tohoto filmového muzikálu stal obrovský hit a písničky skupiny ABBA se vrátily na diskotékové parkety. Atmosféra, která diváky uchvátila na filmovém plátně, tu stále trvá.

Pláže, pláže, pláže!

Nehledě na malou rozlohu, která je jen necelých šedesát kilometrů čtverečních, je Skiathos od jara do podzimu v obležení turistů. „Vyráží sem lidé prakticky z celé Evropy,“ není si tu nikdo vědom dominance některé země. Husté zalesnění láká nejen typické „povaleče“ na plážích, ale i pěší turisty – hornatý sever ostrova je protkán poměrně solidně udržovanou sítí horských cest.

Ostrov může nabídnout k sedmdesátce pláží a plážiček. „Pokud sem vyrazíte na dovolenou, nevynechejte slavnou pláž Lalaria,“ upozorňuje delegát. Lalaria je dosažitelná pouze z moře a cesta na ní je proto složitější. Vynaložená námaha se ale rozhodně vyplatí. Na vrcholu žebříčku mezi „oficiálními“ plážemi se potom drží pláž Koukounaria.

Nejen že patří k nejdelším a největším na ostrově, ale pozvolný vstup do moře je vhodný i pro ty, co příliš neholdují hloubkám. „Je tu i provozovna vodních sportů a občerstvení, navíc „přes kopeček“ je pláž Banana,“ dodává jeden z hoteliérů. Ta je vyhledávaná hlavně mladou generací. Od rozbřesku do setmění tu duní disco, techno nebo hip hop.

Tajemství řecké vlajky
Na řecké státní vlajce je pět modrých pruhů. Modrá je barva naděje, modrá je barva otevřeného moře. Modrý je kříž v levém rohu. Symbolizuje naději křesťanství. Na tomto dvoubarevném kusu látky znázorňují jeho modré části všech pět řeckých moří: Jónské, Egejské, Thrácké, Krétské a Tyrhénské.

Kdo má naopak rád klid, může relaxovat na plážích Elias, Xerxes nebo Agistri na poloostrově Mandraki . „Xerxes je vyhlášená tavernou s rybími specialitami. Na Eliasu si zase pochutnáme na salátech, nebo omeletách,“ radí ti, co už tu byli. Kdo má rád divoké prostředí a vlny, měl by navštívit pláž Asellinos. Pro milovníky velkých vln však bude Skiathos celkově asi trošku zklamáním. Před západními větry, které tak dobře vytvářejí vlnobití, je dobře chráněn - pevninou a největším řeckým ostrovem Evia.

Nedobytné Kastro

Dalším oblíbeným místem turistů na ostrově je město Kastro. Původně bylo vybudované jako nedobytná pevnost chránící ostrov před nájezdy pirátů. Ostatně jako citadela sloužil místním až do počátku 19. století. Dnes už jeho původní účel připomínají jen malebné zříceniny na skalách severního pobřeží ostrova.

Poblíž Kastra roku 1704 mniši založili misii, klášter sv. Evengelistria. „A právě tento klášter byl často v dobách sílícího odporu proti turecké okupaci útočištěm psanců a řeckých zbojníků,“ upozorňují informační materiály o ostrově. V souvislosti s bojem o nezávislost zde údajně vznikl návrh dnešní podoby řecké vlajky.

Místní nikdy nezapomenou dodat, že se tady skrýval i Kolokotronis - jakýsi řecký Nikola Šohaj nebo Jánošík. Podle vyprávění právě tady, v klášteře, přísahal na řeckou vlajku zdejšímu biskupovi. Jeho portrét přežil až do roku 2002 na řeckých bankovkách v hodnotě pěti set drachem.

Tipy na výlet okolo Skiathosu:
Slunce a moře Lodní výlet je typickou letní akcí. Slunce, voda, vzduch! Vyplouvá se ráno z přístavu a mezi zastávkami nesmí chybět návštěva pláže Lalaria, Modrých jeskyní, ale i středověkého městečka Kastro. Na palubě lodi můžete chytat bronz a jen tak prolenošit den.
Výlet na Skopelos Sousední Skopelos je o něco větším ostrovem než Skiathos. Vzdálený je asi jen 50 minut plavby a vyplouvá se v podvečer. Plavby se často účastní zamilované páry, které si pak v přístavu Loutraki vychutnají večeři při západu slunce.
Objevte SporadyPoznávací plavba za dalšími ostrůvky souostroví Sporady. Dopoledne je věnované sousednímu ostrovu Skopelos, pak se pluje na Alonissos. Turisté mají čas si prohlédnout centrum starého města, ale i nakoupit suvenýry.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o španělském pobřeží Costa BravaBulharsku, nebo Makarské riviéře. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář ALEX, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Hotel se tyčí na sklanatém výběžku přímo nad pláží Koukounaria a nabízí z pokojů luxusní výhled na pláž se zátokou. V blízkosti i další pláže.

Menší rodinný hotel se sladkovodním bazénem a výbornou tavernou s domácí kuchyní. Na pláž Koukounaria je to jen kousek. Dovolená v přírodě a v klidu.

Klidný hotel 7 kilometrů od hlavního města obklopený zahradou a s vlastním bazeném. Pláž s pozvolným vstupem do vody je jen 150 metrů od hotelu.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Kolik obvykle investujete do své letní dovolené?
Do 5000 za osobu
12,3 %
5000 až 10000 za osobu
23,5 %
10000 až 25000 za osobu
54,4 %
více než 25000 za osobu
9,8 %
Celkem hlasovalo 447 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám