Hlavní obsah

Řecký Rhodos nabízí dovolenou mezi motýly a dávnými legendami

Rhodský kolos patřil ve starověku k sedmi divům světa. Místní obyvatele „divil“ ani ne sto let a poté zmizel v moři. Dnes ostrov nabízí návštěvníkům plejádu architektonických skvostů v hlavním městě, malebné uličky plné koření či loutek ve vesnici Lindos i unikátní motýlí údolí, kde si budete připadat jako v pohádce.

Článek

Čtvrtý největší ostrov Řecka leží na dohled tureckému pobřeží – od pevniny ho dělí pouhých 18 kilometrů a se svými 110 tisíci obyvateli patří mezi lidnatější oblasti. Navíc málokterá řecká lokalita je tak kosmopolitní. Vedle Řeků a Turků tu žije i poměrně silná britská menšina. Mnozí Angličané zde povlávají hřívou již od doby hippies, jen jsou již trochu prošedivělí.

Pohádková ulička krámků

První vaše kroky budou pravděpodobně směřovat do některého z rhódských turistických středisek. Je dobré si před výběrem hotelu uvědomit své priority. Západní a východní část ostrova mají totiž poměrně odlišnou tvář. Na obou stranách se nachází písečné i oblázkové pobřeží.

Moře při východním pobřeží je klidné a s dlouhými plážemi a mělkým sestupem do vody tvoří ideální rodinné prostředí. Západní pobřeží, s maličkými plážemi a velkými vlnami, naopak uspokojí dobrodružné povahy a milovníky vodních sportů.

Lidé se „divili“ jen 78 let
Největší událostí ostrova v dobách Antiky bylo vztyčení Rhódského kolosu. Jednalo se o bronzovou sochu boha Hélia vysokou 32 metry. Její autor, sochař Chárés, se s výrobou potýkal plných dvanáct let. Pád kolosu při zemětřesení v roce 226 př. n. l. přinesl veliký smutek a rozčarování. Kolos zde totiž stál pouhých 78 let.Místní chtěli sochu obnovit. Ale z úst Pýthie, delfské věštkyně, dostali vzkaz, že bohové si nové vztyčení kolosu nepřejí. A tak rozpadlé části sochy zmizely v bahně věků, kdesi na mořském dně. Část jich zůstala na pevnině až do 7. století, pak ale zmizely s přepadením Arabů.

Stejně důležité pak pro vás budou ale výlety po ostrově. Jedna z prvních vašich zastávek může být vesnička Lindos. Kdokoliv přijede do této osady v jižní části východního pobřeží Rhodu, má pocit, jako by se zastavil čas. Stará zástavba plná malebných uliček na leckoho působí pohádkovou atmosférou. Dominantou Lindosu je stará opevněná akropole. Není obtížné ji najít, stojí totiž přímo na skále nad mořem a vykukuje nad ostatní budovy města.

Na sněmu motýlů

Za vidění rozhodně stojí Údolí motýlů, které je vzdálené necelou hodinu jízdy od hlavního města. V rezervaci s říčkou a exotickým lesem jsou největší atrakcí místní hejna motýlů, která v letních měsících nalétají na sladkou pryskyřici stromů. Své něžné nálety podnikají občas i na návštěvníky. Sedají na hlavu, ruce, ramena nebo se letmo otřou o obličej.

Jejich barvy jsou pastvou pro oči i kamery. Trasa motýlím údolím je dlouhá pouze asi kilometr a je neustále krytá stromy, takže i za silného slunce si ji člověk může plně užit. Z nejvyššího bodu parku pak mají návštěvníci krásný výhled na severozápadní pobřeží ostrova.

Město Rhodos je architektonickou přehlídkou

Hlavní město Rhodos je staré téměř dvě a půl tisíciletí. Při procházce městem můžeme vidět zachovalé stavby mnoha architektonických stylů. K nejpompéznějším patří domy židovských obyvatel, kteří se zde usídlili v 15. století a až do 2. světové války jim patřilo 70% všech domů.

Poté ale Rhodos připadl Italům a Mussolini nechal většinu židů transportovat do koncentračních táborů. Židovská čtvrť je ale dodnes jednou z nejpůsobivějších částí města. Další perličkou je i johanitská třída Rytířů s výstavnými gotickými budovami a krásnými zahradami.

Pro horlivé nadšence nákupů má město také co nabídnout. Starý bazar na náměstí Rimini funguje v tradičním smlouvavém stylu obchodování. Procedura probíhá asi takto: prodejce vyřkne cenu, kupující ji sníží na třetinu a po chvíli smlouvání se oba spokojeně sejdou na polovině původní částky. Pokud se tedy chystáte v létě navštívit Rhodos, měli byste se potrénovat ve smlouvací taktice.

Tipy co podniknout:
Řecký večerŘecko je mezi turisty oblíbené i díky své typické a svérázné atmosféře. Atmosféra taverny na pobřeží, ouzo, metaxa, ale i výborné víno a typická hudba a tanec – to jsou věci, kvůli kterým se turisté rádi účastní večera v řeckém duchu.
Ostrov SymiOstrůvek leží dvě hodiny plavby od břehů Rhodosu a výletní lodě s turisty nejčastěji zamíří do stejnojmenného hlavního města a zároveň přístavu. I tady je možnost navštívit typické řecké taverny a ochutnat výbornou místní kuchyni.
Okruh ostrovemTo nejkrásnější a nejzajímavější z ostrova si můžete prohlédnout během jednodenního okruhu. Na programu je například Údolí motýlů, městečko Lindos, nebo třeba pozůstatky antického města Kamiros. Vše pod taktovkou profesionálního průvodce.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o španělském pobřeží Costa BravaBulharsku, nebo Makarské riviéře. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Zátoka Kolymbia je vyhledávaná mezi Čechy. Klid, pohoda, písečná pláž na dosah, kvalitní služba a příjemná cena - to jsou hlavní výhody hotelu Alfa Beach.

Hotel leží v prostorné zahradě jen 50 metrů od pláže. Většina pokojů je s výhledem do zahrady. Hotel má vlastní bazén. Nedaleko jsou tenisové kurty.

Studia Elarin leží v klidném letovisku Faliraki plného příležitostí k zábavě či nákupům. Pěkná písečná pláž s pozvolným vstupem do moře leží jen pár minut pěšky od ubytování.

Autor: Ondřej Moravec & CK ALEX

Anketa

Ve které z těchto zemí letos strávíte dovolenou?
Česko
27,1 %
Chorvatsko
11,8 %
Řecko
36,8 %
Španělsko
2,8 %
Bulharsko
1,8 %
Itálie
4,9 %
v jiné
14,8 %
Celkem hlasovalo 680 čtenářů.

Ostrov „vytažený“ z moře

Své jméno získal ostrov ve starověku po nymfě Rhódé. Podle legendy je matkou všech zdejších pramenů. Přesto však původně byl ostrov zasvěcen bohu slunce Héliovi. Když si kdysi dávno antičtí bohově dělili svá doživotní léna ve Středomoří, Hélios u toho nebyl, protože musel po obloze kočírovat svůj sluneční vůz. Nezbylo na něj tedy nic.

To ale boha Slunce nijak nezaskočilo. Požádal Dia o náhradu, a tak Zeus vyzvedl část mořského dna u Malé Asie nad hladinu a vytvořil ostrov. Krátce poté, co jej Hélios navštívil, zamiloval se zde do nymfy Rhódé a oženil se s ní. Právě podle jeho choti nese ostrov dodnes své jméno.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám