Hlavní obsah

Existuje bájná ztracená Atlantida? Podle mnohých je to řecký ostrov Santorini

Vědci se dodnes přou o to, zda existovala bájná Atlantida a kde ji vůbec hledat. Část z nich tvrdí, že Atlantida dodnes existuje a dokonce ji každoročně navštíví tisíce turistů. Považujete tuhle teorii za přitaženou za vlasy? Pak vězte, že bájnou Atlantidou by měl být řecký ostrov Santorini, který v 15. století před Kristem rozmetal výbuch sopky.

Článek

Dnes patří ostrov Santorini k nejnavštěvovanějším místům v Řecku a udivuje nejen svou typickou architekturou, ale i archeologickými nálezy. A právě ty dokazují přítomnost dávné vyspělé civilizace.

… a po nás potopa

Jeden ze starších názvů – Strongili – znamená „okrouhlý“. Jestli ale odkazoval na původní tvar ostrova, to můžeme dnes jen stěží posoudit. „V roce 1450 před Kristem totiž došlo ke gigantické sopečné erupci, která ostrov roztrhla na několik kusů,“ vysvětluje znalec historie. „Sopečný popel z té doby byl objeven dokonce až na islandských ledovcích a vlna tsunami zalila i Krétu.“

Katastrofa navíc zapříčinila dočasnou změnu klimatu a urychlila tak i pád vyspělé minojské civilizace na Krétě. Není divu, že proto část vědců považuje Santorini za Atlantidu. Dalších pět set let navíc budily zbytky ostrova v lidech takovou hrůzu, že zůstal neobydlený.

Dodnes mají turisté možnost spatřit zbytek okrouhlého tvaru ostrova, když se z útesů dívají na okolní ostrůvky Therasii, Aspronisi, Palea a Nea Kamenni. Při troše představivosti ukazují původní tvar před výbuchem sopky. „Mimochodem, vulkán na ostrůvku Nea Kameni je stále činný,“ neodpustí si drobné popíchnutí místní a baví se nervózními pohledy turistů na vzdálený ostrůvek vystupující z mořských vln.

Víno, slunce, pláže – to je léto na Santorini

Ostrov Santorini měří od severu k jihu necelých 18 kilometrů a v nejužším místě je šířka pouhé 2 kilometry. Zajímavějším údajem je délka pobřeží – to má zhruba 70 kilometrů, na kterých se střídají pláže s vysokými útesy. Letiště, které je ve východní části ostrova, v sezóně od května do října zajišťuje víc než sto letů týdně. Není divu! Vždyť Santorini navštíví téměř půl miliónu turistů ročně.

Bílé stavby září už z velké dálky. Místní dávají každoročně fasádám svých domků nový bílý nátěr. Turisté tak musí mít nutně dojem, že zdejší stavby jsou stále nové. „Většina místních pracuje v turistickém průmyslu,“ říkají údaje v encyklopediích. A zbytek obyvatel se živí, i přes nedostatek vody, zemědělstvím. Za ochutnání rozhodně stojí zdejší vína. Nejproslulejší je Visanto, dezertní víno na způsob portského. Je sladké a lahodné. Místní ho lisují z přezrálých hroznů. Slunce, a tudíž i cukru, je zde každé léto víc než dost.

Akrotiri, kykladské Pompeje

O tom, že velkou část ostrova zničil kdysi mohutný sopečný výbuch, se vědělo, ale až v roce 1967 začal řecký archeolog Spiridon Marinatos odkrývat zeminu v katastru vesničky Akrotiri. Lokalita ležící na dosah místního letiště vydala nečekané překvapení.

Pod vrstvou sopečného popela byly ukryté skvělé zachované zbytky města. Pod rukama archeologů se brzy objevilo nejen několik ulic, ale i náměstí a osmimetrové hradby. „Ty jsou navíc pro minojská města této doby dost netypické. Tehdejší vyspělá civilizace díky své ekonomické a politické síle hradby nepotřebovala,“ vysvětluje historik.

Marinatos pod rozpadlými kusy lávy objevil skutečné poklady. Zachovala se i původní schodiště nebo barevné fresky zobrazující běžné denní výjevy. Podle nich historikové soudí, že zdejší civilizace nebyla nijak silně nábožensky založena. Výtvarné umění okolních národů je většinou orientováno výhradně na zpodobnění bohů. Tady jsou tanečnice, rybáři, prostý lid.

Archeologové našli i oddělené potrubí pro studenou a teplou vodu, splachovací toalety nebo důmyslnou kanalizaci. „Jediné, co nikdy nenašli, byly lidské ostatky,“ vysvětlují průvodci. „Z toho můžeme usuzovat, že blížící se katastrofu čekali. Dodnes ale nevíme, kam zmizeli. Jejich zánik je stejně tajemný jako to, odkud pocházeli. Ztotožnění s bájnou Atlantidou je tak nasnadě,“ dodávají s tajemným úsměvem.

Na ostrově Santorini a obzvlášť ve městech jsou dnes pozemky kolikrát dražší, než na londýnském Strandu, či newyorském Manhattanu. Ti, kteří se rozhodnou postavit si tu rezidenci a každý den se kochat nádhernými západy slunce, musí sáhnout hodně hluboko do kapsy. Cena jednoho čtverečního metru se tu totiž pohybuje od dvou do čtyř tisíc euro. Zase ale mají záruku exkluzivního prostředí – dovolenou tu často tráví Woody Allen, bývalý ruský prezident Putin tu zase vdával dceru a své „ano“ si tu řekli i Brad Pitt s Jennifer Aniston.

Co si při návštěvě ostrova Santorini rozhodně nenechte ujít:
PyrgosDo městečka Pyrgos nejčastěji turisty vyváží klimatizovaný autobus. Ono není divu – je to nejvýše položené městečko ostrova. Navíc je tu prý nejvíc církevních staveb na Santorini. Kostelíky najdete na každém kroku.
Oia Podle mnohých jde o nejmalebnější místo ostrova, kde dříve návštěvníkům docházely filmy ve fotoaparátech. V jasných dnech jsou odsud dobře viditelné sousední ostrovy Kyklad: Sikinos, Ios, Naxos a Amorgos.
Thira (Fira)Hlavní město ostrova je díky mezinárodní atmosféře babylonem jazyků a národností. Zdejší obchodníci se snaží prodat snad vše, co se prodat dá: koberce, vyšívané košile, originální šperky i cetky. Z města vede lanovka do přístavu.

Související články o Řecku:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Costa Brava, Makarské riviéře a Bulharsku. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Díky těsné blízkosti pláže, udržované zahradě, bazénu, komfortním pokojům a wellnes centru je 4* hotel v letovisku Kamari oázou pro tělo i duši.

Tříhvězdičkový hotel v letovisku Kamari je ideální pro rodiny s dětmi. Rozlehlá zahrada, vlastní bazén a pool bar. Pláž 150 metrů od hotelu.

Moderní hotel s tradičními prvky leží přímo u hlavní plážové promenády letoviska Kamari. Na centrální pláž je to 5 minut, stejně tak do centra města.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Co vás na Santorini nejvíce láká?
Typická architektura ovlivněná dávnou vulkanickou činností
16,7 %
Tajemná historie a zaniklá civilizace
47,3 %
Prosluněné pláže a čisté moře
32,8 %
Typická řecká pohostinost a přívětivost
3,2 %
Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Na Santorini z Kréty

Pokud trávíte dovolenou na Krétě, neměli byste si návštěvu tohoto klenotu Středomoří nechat ujít. Ale připravte se na to, že plavba z Heraklionu, nebo Rethymna, dvou hlavních přístavů, které zabezpečují dopravu na Santorini, chvíli trvá. Téměř pět hodin. Naštěstí  Zlatý princ, velkokapacitní výletní loď, která vás na ostrůvek dopraví, poskytuje veškeré pohodlí – a to včetně opulentní snídaně a večeře. Nechybí ani večerní hudební program. Na lodi je i několik barů se základním sortimentem, včetně točeného piva.

Santorini ve zkratce

Santorini je nejjižnějším ostrovem egejského souostroví Kyklady, které se táhnou obloukem od severu k jihu jako napnutý luk bohyně lovu Artemis (od řecké metropole Atén až po Santorini). „Santorini je zkomolenou zkratkou dvou italských slov Santa Irini, neboli svatá Irena. Ta byla patronkou Benátčanů, kteří na ostrově vládli tři sta let,“ dozví se turisté z informačních materiálů.

Vyzkoušejte místní speciality

Ti, co chtějí vyzkoušet místní speciality, by měli ochutnat favu, oblíbenou luštěninu a zároveň běžnou součást místního jídelníčku. A taky rajčata - velká jen jako vlašský ořech - ze kterých se vyrábí místní pasta zvaná Bertes. Daří se tu i pistáciím, které jsou dobrým doplňkem a pochoutkou k vínu a před pár lety zde byl dokonce britskými farmaceuty objeven jíl, z něhož se vyrábí tabletky proti kocovině.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám