Hlavní obsah

Na ostrově Zakynthos se o místo na pláži turisté dělí se želvami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete na vlastní oči spatřit moře tak modré, že vás z něho budou bolet oči? Jeďte na řecký ostrov Zakynthos. „Jižně od jeho břehů totiž padá hloubka moře až k 5000 metrům,“ říkají encyklopedie. Barva vody je tu tak díky hloubce bezkonkurenčně nejmodřejší v celém Středozemí a pláže plné nejen turistů, ale i karet obecných, které zde kladou vajíčka. Vítejte na Zakynthosu, ostrově vůní, který byl podle mýtů i domovem boha Apollóna a bohyně Artemis.

Článek

Zakynthos znamená ve starořečtině „velmi hornatý“ a tahle charakteristika ostrov dokonale vystihuje. Hlavně západ ostrova se vlní, kam jen oko dohlédne. „Legenda říká, že právě proto zde žili Apollón a Artemis. Jejich otec Zeus na ně z Olympu přes kopce neviděl a oni mohli ve zdejších údolích vyvádět dětské lotroviny,“ vykládá v hlavním městě ostrova jeden z místních obyvatel. Centrum ostrova, přístav Zakynthos má nejen 10 tisíc obyvatel, ale i dodnes patrné pozůstatky po období, kdy byl v pronájmu Benátčanů.

Pod vlivem italských Benátek

Bez nich by Zakynthos dnes rozhodně nebyl tam, kde je dnes. Zante, jak zní italský název ostrova, byl více než 300 let pod vlivem Benátčanů a všichni se shodují na tom, že šlo o zlatou éru zdejší historie. „Dodnes má spousta zdejších občanů italské příjmení a nedělá jim problém plynně mluvit italsky,“ poukazuje na stále trvající pozůstatky „benátského období“ průvodce.

Také nezapomene upozornit na to, že každý by měl ochutnat zdejší vína. Díky zeměpisné poloze Zakynthosu jsou tu ideální podmínky pro pěstování vinné révy. „Do Evropy se ale nevyvážejí jen lahve s vínem ale i světoznámé rozinky – Korintky, které vznikají usušením hroznů odrůdy Korinth,“ upozorňuje majitel vinice.

Ale nejen pitím vína živ je turista. A tím spíš na Zakynthosu, který nabízí jedny z nejkrásnějších pláží v Evropě. Po obvodu má ostrov 123 kilometrů a velkou část z toho tvoří písečné pláže, které omývají průzračné vody Jónského moře. „Nejhlubší místo celého Středozemního moře je jižně od ostrova v Jónském moři,“ pokyvuje hlavou průvodce. Pokud byste chtěli dosáhnout dna, museli byste se ponořit do hloubky 5121 metrů.

Pláže plné turistů a … želv!

Většina turistů se shoduje, že nejkrásnější pláže jsou na jihu ostrova. Na vrcholu oblíbenosti se drží pláže Laganas a Gerakas. „ Ale kvůli ochraně želv a bílých tuleňů jsou na jižním pobřeží zakázány vodní sporty. Dokonce i zdejší letiště, jehož příletový koridor vede nad želvími hnízdišti, má kvůli želvám v noci zákaz provozu,“ upozorňuje na omezení delegát. Pokud si dovolenou bez pořádného křepčení ve vlnách neumíte představit, tak dejte raději přednost plážím na východním prostředí u letovisek Tsilivi a Alykes. Tady už jsou vodní sporty povolené.

Zakynthos je často také poeticky označovaný za „ostrov vůní“. Na jaře celý ostrov rozkvete a ve vzduchu se mísí vůně jasmínu, ibišku, orchidejí, bylinek i koření, které tu ve velkém rostou. Zelená barva stromů nemizí díky příjemnému klimatu ani v nejteplejším létě. Místní klimatickou zvláštností je vesnička Loucha v půvabném údolí. Během zimních měsíců, kdy se teplotní průměr na ostrově pohybuje okolo deseti stupňů Celsia, jsou tady teploty o deset stupňů vyšší. Ve vísce Echo Chora zase můžete obdivovat olivovník starý 2 tisíce let a ve vesnici Maries se projít místy, kde prý nějaký čas žila i Máří Magdaléna. Právě podle ní dostala tato vesnice své jméno.

Ostrov bájí a legend

Ostrov je protkaný legendami a vyprávěními, ve kterých figurují bájní antičtí hrdinové. Legenda se vztahuje i k jeskyni u severního přístavu Agios Nikolaos. "Podle té tady mnich věznil dívku, kterou miloval, ale ona jeho ne. Aby nemohla utéct, přikoval ji ke stěně. Zapomněl však na příliv a dívka se utopila. Ze zoufalství skočil do moře za ní,” vypráví průvodce na lodi a ukazuje do vln: “Na dně je dodnes skvrna ve tvaru lidského těla se sepnutýma rukama. To se hříšník modlí za spásu své duše, i duše té dívky.”

V podobném duchu bychom mohli pokračovat ještě dlouho, ale ani sebedelší vyprávění přesně nevystihne atmosféru ostrova Zakynthos. Ta se musí zažít na vlastní kůži.

KAM NA VÝLET?
Plavba za želvamiZa želvami se pořádají výpravy každý den. Lodě obvykle vyplouvají z půvabného přístavu Agios Sostis v laganaském zálivu. První kotvení je u jeskyní v Keri, kde je romantické koupání v průzračné vodě Jónského moře.  A když fouká jihovýchodní vítr, ve skalních spárách jeho poryvy napodobují zvuk kostelních varhan.
Okruh lodí kolem ostrova Z přístavu v hlavním městě vyplouvají ráno velké výletní lodě na okruh kolem ostrova a hosté jsou během celé plavby informováni, co právě míjejí. Pobřeží kolem Tsilivi, jeskyně Agios Nikolaos a zlatý hřeb celéhé dne – pláž Navagio s vrakem pašerácké lodi ze 70. let 20. století.
Okolo ostrova autobusemNa rozdíl od výletu lodí při okruhu autobusem poznáte mnohem blíž vnitrozemí ostrova. Výlet je jednodenní poznávací akcí. První zastávka je ve vesnici Macherado s kostelem Černé Madony. Dalším z cílů je vesnička Maries, kde podle legendy žila nějaký čas Máří Magdaléna

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Bulharsku, Thassosu, Turecku, Tunisku, Maltě nebo Egyptě. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Niforeika na poloostrově Peloponés si uchovává a přísně střeží to, co většina přímořských středisek již dávno ztratila: klid a všeobjímající pohodu.

Lesbos je třetím největším ostrovem Řecka po Krétě a Evii. Na turistech je ostrov závislý jen zčásti, proto zde stále najdeme ničím nenarušený tradiční způsob života.

Kouzlu ostrova propadnete nejen díky překrásným historickým památkám, ale i nedotčené přírodě. Chios je znám jako ostrov opojných vůní a vzácné flóry.

 Lucie Štěrbová &  CK ALEX

Anketa

Které místo byste při svém pobytu na Zakynthosu navštívili?
přístav Zakynthos
6 %
pláž Laganas
54 %
jeskyni u přístavu Agios Nikolaos
24,8 %
typické vesničky ve vnitrozemí
9,7 %
nějaké jiné
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 630 čtenářů.

Praktické informace na cestu

Jak se domluvit?

Velkou část klientely tvoří Britové, téměř všichni ostrované mluví plynně anglicky. Častá je i italština.

Co ochutnat?

Specialitou ostrova je "Zakynthský králík". Je to dobrota z králičího masa v paprikové omáčce s cibulí a s bramborami jako přílohou. Ostatní pokrmy se příliš neliší od tradiční řecké kuchyně.

Čím platit?

Eurem. Banky jsou ale pouze v hlavním městě a jsou otevřené jen ve všední dny. Směnárny ale najdete ve většině supermarketů, kde zase seženete všechno od žvýkaček po košťata.

Čím jezdit?

Na ostrově poměrně dobře funguje autobusová doprava. Řidiči ale nejezdí podle pevného jízdního řádu, což se u turistů nesetkává s velkým pochopením. Jsou tu i půjčovny automobilů a motocyklů. Za příznivé ceny tady jezdí i taxi.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám