Hlavní obsah

Češi znovuobjevují dovolenou v Bulharsku. Je levná a dnes už i luxusní

Spousta Čechů si stejně jako loni kvůli krizi raději odpustí dovolenou u moře a zůstane u nás. Ti, kteří mají pod čepicí, ale vyrazí do Bulharska – dnes jedné z nejlevnějších turistických destinací v Evropě. A jestli si myslíte, že jsou tu se službami dost na štíru, tak se pletete.

Článek

Turistický ruch prošel v Bulharsku za posledních deset let velkým vývojem a kvalita letovisek je stejná jako v zemích okolo Středozemního moře! „Bulharsko je stálicí u českých turistů už několik desetiletí,“ shodují se cestovní kanceláře napříč trhem. „Jedinou výjimkou byla 90. léta, kdy se Češi vydali poznávat exotická místa a netradiční dovolenkové resorty ve světě.“ Dnes se ale houfně vracejí na široké bulharské pláže. Dovolenou na nich totiž pořídí levněji a nižší cena rozhodně není na úkor poskytované kvality služeb.

Znovuobjevený stát na pobřeží Černého moře

„Bulharsko stále pracuje na zatraktivnění svých letovisek. Na plážích vznikají moderní hotelové komplexy a bohatý noční život je rájem nejen pro mladé a aktivní lidi,“ popisuje současnou situaci jeden z delegátů. Velkou část z 378 kilometrů černomořského pobřeží tvoří pláže s jemným pískem, vstup do moře je pozvolný, pláže udržované a moře čisté a málo slané. Když k tomu přidáte turisticky atraktivní mix římské a byzantské kultury, jen těžko najdete lepší místo pro strávení finančně výhodné dovolené.

Většina turistů vyráží na pobřeží Černého moře, své fanoušky si ale postupně nachází i vnitrozemí, kam se jen pomalu dostávají ty nejmodernější výdobytky dnešní doby, nebo bulharská pohoří – často označovaná jako levnější, ale lyžařsky jen o něco málo méně kvalitní varianta Alp.

„České“ Primorsko

Pokud se navíc rozhodnete strávit svou dovolenou v letovisku Primorsko, odpadnou vám veškeré starosti s jazykovou bariérou. „Právě Primorsko je nejoblíbenější bulharskou destinací českých turistů,“ říká člověk znalý cestovního ruchu v Bulharsku, „česky se tu bez problémů domluvíte. V češtině jsou i nápisy a jídelní lístky.“ Není divu, že je černomořské letovisko ležící 50 kilometrů jižně od Burgasu často označované za „českou kolonii“.

Dřívější rybářská vesnice leží na poloostrově Kupria a směrem na sever i jih se táhne asi 10 kilometrů dlouhá pláž. „Takže se určitě nebojte, že se na ní se svou dekou nevejdete,“ směje se jeden z číšníků v plážovém baru. Těch je tu taky nespočet. Můžete si dát na osvěžení výbornou zmrzlinu nebo pivo. Dobrou zprávou pro štamgasty je, že vám tu natočí i to české.

Večer se veškerý život ve městě přesune z pláží na hlavní třídu. „Bary, diskotéky a restaurace nezavírají před půlnocí,“ dodává číšník. „Na hlavní třídě můžete nakoupit suvenýrů, kolik jen unesete!“ Typická je tradiční bulharská keramika, chybu neuděláte ani s kosmetikou s růžovým olejem. Ten se v Bulharsku lisuje ve velkém a proslulou lokalitou je v tomto směru Údolí růží.

Kilometry pláží v Kitenu

Jen šest kilometrů od Primorska leží Kiten. Další z černomořských letovisek, kam můžete za hodinu chůze dojít právě z Primorska. Původně to bývala malá rybářská vesnička, dnes se oblast dynamicky rozvíjí a Kiten a jeho okolí se každým rokem radikálně mění. „Nenajdete tu velké hotelové komplexy, ale spíš hotýlky rodinného typu nebo menší penziony,“ ujišťuje jeden z místních.

To ale neznamená, že dovolená tady je nuda! Na plážích se může každý vyřádit na bezpočtu vodních atrakcí nebo si zaplatit kurz potápění. Večer se otvírají brány místních diskoték, kam proudí za celonoční zábavou většina mladých. Do postele zalehnou až k ránu a druhý den nabírají síly ve stínu slunečníků na dvou místních plážích.

Městečko leží v podhůří lesnatého pohoří Strandža a v Aténském zálivu je tak velmi příjemné klima i v červenci a srpnu, kdy se často v ostatních částech Bulharska lidé zalykají horkem. A navíc – na rozdíl od Zlatých písků je tu výrazně levněji. Proto není na co čekat - zabalte kufry, vezměte si dovolenou a po dvou hodinách letu můžete vystoupit z letadla v bulharském Burgasu!

Kam se vydat na výlet?

Nessebar

Nessebar je jedním z nejkrásnějších míst v Bulharsku a je městskou památkovou rezervací UNESCO. Město si uchovalo hodnotné památky z různých staletí, desítky zejm. sakrálních staveb a je jedním velkým architektonickým muzeem. V městské rezervaci jsou malebné soukromé domky se zděným přízemím a dřevěným patrem vysunutým do křivolakých uliček.

Sozopol

Původně Apollonia Pontia, založená v roce 609 stol. př. n. l. Hérodotos, řecký „otec dějepisu“ píše, že je nejkrásnějším městem hned po Aténách. Sozopolis, Město spásy, se starobylými domy a významnými památkami helénské epochy připomíná Nessebar. Má romantické kouzlo, jež po staletí lákalo umělce z celého světa.

Burgas

Burgas je krajské město řeckého původu, které má zhruba čtvrt milionu a založené bylo v 17. století. Leží ve stejnojmenném zálivu a z Primorska a Kitenu sem turisté vyjíždějí za nákupy v nákupním středisku. K návštěvě láká i přímořský park a kostel Cyrila a Metoděje.

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Thassosu, Turecku, Tunisku, Maltě nebo Egyptě. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Bulharska a okolí

Cestovní kancelář MILE, specialista na zájezdy Řecko, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko, Itálie atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Bulharsko:

Vyhledávané letovisko Primorsko se nachází cca 50 km jižně od Burgasu. Moderní hotel St. Stefan se nachází v klidné části letoviska, cca 150m od severní pláže.

Dynamicky se rozvíjející městečko leží asi 6 km od Primorska v podhůří lesnatého pohoří Strandža. Moderní a komfortní hotel je situovaný 200 metrů od jižní pláže v blízkosti centra.

Týdenní pobyt v letovisku Primorsko. Nový penzion Nordic se nachází 200m od severní pláže, 100m od centra letoviska.

Lucie Štěrbová & CK MILE

Anketa

Chtěli byste dovolenou strávit v Bulharsku u moře?
Ano, plánuji se tam letos vydat
17,4 %
Ano, jednou bych se tam chtěl vydat
59,3 %
Ani ano, ani ne
2,3 %
Ne, pobyt u moře v Bulharsku mě neláká
8,4 %
Ne, raději pojedu k moři jinam
12,6 %
Celkem hlasovalo 1206 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám