Hlavní obsah

Známe pět největších zajímavostí Keni. Patří k nim exotické pláže i stádo dlouhé 40 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milión plameňáků na jednom jezeře, tisíce pakoňů v jednom mnohakilometrovém stádu, barakudy nekompromisně lovící slabší kořist a proti tomu pohoda pod slunečníkem a usrkávání koktejlu uprostřed horkého dne. Nespoutaná divočina a krásné pláže, takhle vypadají dvě tváře Keni. Podíváme se na ně skrze pět turistických magnetů země.

Foto: Mohamed Nuzrath (Pixabay.com)

Národní park Tsavo a červení sloni.

Článek

Keňané jezdí do Evropy většinou běhat a vyhrávat maratóny, my zase míříme do jejich země pěkně v klidu se opalovat a odpočívat při pozorování přírody. Hlavně žádné prudké pohyby, jen relaxovat mezi palmami. Která místa lze objevovat při cestování do Keni?

Mombasa: Člověk se tu stává rybou

Dovolená v Keni se spoustě lidí nevybaví ve spojitosti s krásnými plážemi, ale spíše se safari, nicméně mořské radovánky jsou v zemi na východě Afriky velmi populární. Zejména v národním parku Marine v pobřežních vodách u Mombasy. Tam se v potápěčském vybavení ponoříte do vody a můžete plavat mezi stovkami ryb jako součást jejich hejna. Všude kolem vás víří podvodní život, k němuž se málokde jinde dostanete tak blízko.

Foto: Sandro Senn (Wikimedia Commons)

Připravovat slony o kly je trestné, a tak je mají v Mombase slonovinu alespoň umělou.

Mombasa je vlastně takové centrum pobřežní oblasti Keni. Hlavní město Nairobi totiž leží ve vnitrozemí, asi na půli cesty od moře k Viktoriinu jezeru u hranic s Tanzanií a Ugandou. Také se v ní dá pozorovat zajímavé mísení kultur. Uprostřed tamní lokální architektury tu mají pozůstatky staré britské železnice nebo portugalskou pevnost.

Asi nejvíc do Mombasy láká počasí celoročně příznivé pro plážové radovánky. Vždyť v nejstudenějších měsících dosahuje průměrné denní maximum necelých 28 °C. To se odráží i na vysokých teplotách mořské vody, v níž je pak velmi příjemné potápět se do podmořského safari.

Foto: Columbusjogger (Wikimedia Commons)

Keňské pobřeží stojí trochu ve stínu známějších afrických pláží, ale při západu a východu slunce vypadá úchvatně.

Malindi a Diani: Klid pláží nahoře, boj o přežití pod hladinou

Keňské přímořské oblasti se dělí na Jižní a Severní pobřeží. Na severu momentálně „letí“ letovisko Malindi. Hlavně tamní vodní národní park. Mezi korálovými útesy se prohání dravec nad dravce, král mořských lovců – barakuda. Kdo má štěstí, ten ji spatří při nelítostném zdolávání kořisti. Tohle je drsná příroda, boj o přežití, sem soucit nepatří.

Foto: ESO travel

Romantika se servisem na špičkové úrovni, tak se dají popsat hotely okolo pláže Malindi.

Jih zase ukrývá vyhlášenou pláž Diani. Vyhřáté pláže, lehátka pod slunečníky a výhled na moře nebo do uklidňující zeleně za pláží, to je v Diani realita. Tato oblast patří v Keni mezi nejoblíbenější, především díky mnoha možnostem, jak si lenošení na pláži zpestřit – například vyjížďkou na velbloudu nebo výletem na safari.

Foto: David Mark (Pixabay.com)

Pláž Diani se nachází pár desítek kilometrů jižně od Mombasy.

Maasai Mara: Stádo, které je dlouhé jako trasa Praha–Beroun

Když už jsme se dostali k safari, musíme se o něm zmínit trochu podrobněji. Co se týká Keni a sousední Tanzanie, tak sem se turisté vydávají především ze dvou důvodů. Jednak proto, aby na vlastní oči viděli ve volné přírodě všech pět majestátních živočichů Velké pětky (pět králů africké přírody – lev, nosorožec, buvol, leopard a slon). Nejčastěji míří do národního parku Maasai Mara, který na tanzanské straně volně přechází v park Serengeti.

Do Maasai Mara a Serengeti se však vydávají také kvůli naprosto nevídaným jevům, mezi které patří především gigantické migrace zvěře. Třeba stádo pakoňů se může při přesunu natáhnout i do délky 40 km, což je přibližně vzdálenost z Prahy do Berouna. Podobnou tlačenici na této trase zažije člověk maximálně v podání automobilů, což má na nervy a zdraví úplně jiné dopady než pobyt v africké krajině.

A třeba takový let balónem nad Maasai Mara zakončený piknikem se šampaňským uprostřed buše, to už je prvoligový relax. Jen sen? Kdepak, tohle správa parku umožňuje.

Je pro vás Afrika moc divoká? Přečtěte si o pohodě na plážích Dominikánské republiky:

Tsavo East a Tsavo West: Rudí sloni a barevné vodopády

Fandí Spartě? Rodí se s nadbytkem hemoglobinu? Nikoli. Důvod, proč mají sloni v národním parku Tsavo červenou barvu, je mnohem prostší. Barva není přirozená. Jde o to, že se choboty poprašují zdejší hlínou, která má právě tuto nezvyklou barvu. Působí také bahno z této půdy, v němž se občas rochní. Pokud vám tedy někdo vypráví, že viděl červené slony, nemusíte ho nutně podezřívat z užívání návykových látek.

Podivně vypadající tlustokožci představují hlavní atrakci parku. Těch je ovšem víc. Například řeka Galana, která na rozdíl od mnoha jiných afrických toků v žádné etapě roku nevysychá a teče celoročně. Navíc při cestě do skalnatého údolí v Tsavo East vytváří vodopád, skrze který prosvítají různobarevné minerály usazené na skalách. V období dešťů se pod nimi tvoří jezírko, v němž rádi plavou krokodýli.

O netradičním ubytování v Keni se dozvíte také zde:

Foto: Kirsi Kataniemi (Pixabay.com)

Ta podoba. Celá maminka!

Jezero Nakuru: Stalo se rájem plameňáků

Čím by byla Keňa bez sladkovodních ploch, jež napájejí milióny zvířat? Jen vyprahlou krajinou bez života. V jezeře Nakuru je života ažaž. Zdržuje se tady více než milión plameňáků. Z výšky to vypadá, jako když na něm plave růžová skvrna. Barev tu najdeme víc. Žijí zde i bílí nosorožci jižní, bratranci téměř vyhynulého poddruhu bílých nosorožců ze severu Afriky.

Vyjmenovávat, co vše neobvyklého a vzrušujícího se dá vidět v Keni, to je jako snažit se spočítat zrnka písku na zdejších plážích. Nejlepší je vydat se tam, přímo na exotické pláže nebo do srdce divočiny. V zoologické zahradě to přece jenom není ono.

Inzertní sdělení: Vydejte se na exotickou dovolenou do Keni!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Keni:

Červení sloni, bílí nosorožci, tisíce zeber, stáda pakoňů...  tady se ocitnete v přírodním ráji. Pozorovat zvířata Velké pětky pěkně z výšky a z pohodlí speciálně upraveného letadla s pohodlnými křesly, to je hlavní výhoda leteckého zájezdu nad keňskými národními parky. Pasažéři při něm uvidí parky Masai Mara, Tsavo East a další.

Luxusní, nově zrekonstruovaný pětihvězdičkový hotel se nachází na jižním pobřeží Keni a nabízí možnost ubytování ve vilách na korálových útesech přímo nad oceánem. Mořské safari, plachtění a další radovánky jsou na dosah.

Čtěte dále:

Přečtěte si o cestě kolem světa za 25 dnů, dále o růžovém jezeře nebo o tajemném monolitu Uluru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Do jakých lokalit nejraději cestujete?
na pláže
36,1 %
do hor
18,6 %
na safari
9,3 %
za památkami
26,8 %
jinam
4,1 %
kamkoliv, hlavně co nejdál od partnera/partnerky
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Zajímavosti z Keni

  • Keňa patří mezi 25 největších producentů kávy na světě. Má z ní ještě větší příjmy než z turistického ruchu.
  • Obvyklá výše věna nevěsty se u většiny keňských kmenů pohybuje okolo deseti krav.
  • Jediným laureátem Nobelovy ceny z této země je Wangari Maathaiová, která v roce 2004 dostala ocenění za přínos pro světový mír.

Informace o Keni

Počet obyvatel: 37 miliónů (33. nejlidnatější stát světa)

Rozloha: 582 646 km²

Státní zřízení: Keňa je republika, a to od roku 1964.

Měna: keňský šilink (stovku jich dostaneme za 25 - 30 českých korun)

Úřední jazyky: svahilština a angličtina, setkat se lze i s arabštinou a různými kmenovými jazyky

Nejčastější náboženské vyznání: protestanti 45 % a římští katolíci 33 %

Vízová povinnost: Zažádat o jednorázové vstupní vízum stačí na kterémkoliv hraničním přechodu, platí to i pro ty letištní, mořské a jezerní. Existuje také vízum pro východní Afriku – s ním je možné vykonat více vstupů na území Keni, Ugandy a Rwandy v období 90 dnů.

Očkování: Doporučuje se především očkování proti žluté zimnici, je dobré mít s sebou antimalarika.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám