Hlavní obsah

Býval peklem, stal se rájem: Poznejte Nefritový ostrov, kam se jezdí za luxusem

Přezdívka „Nefritový ostrov“ zní rozhodně lépe než označení „kokosové vězení“. A lépe je i těm, kteří na vietnamský ostrov Phu Quoc přijíždějí. Jsou tu totiž dobrovolně a většinou je čeká minimálně týden luxusního rozmazlování v některém z resortů. To čtyřicet tisíc příslušníků Vietcongu tady kdysi v zajateckém táboře dobrovolně nebylo. Tuhle historii už má ale ostrov za sebou. Z pekla se stal ráj.

Foto: ESO travel

Budete si tu připadat jako v ráji. Na plážích ostrova Phu Quoc je klid a jen minimum turistů.

Článek

Zajatecký tábor pro příslušníky Vietcongu tam kdysi založili Američané. Po jejich odchodu se ostrov proměnil v ospalé místo mimo jakýkoli zájem turistů. Časy se ale mění – i tady už v posledních letech vyrostly malé, stylové a pořádně luxusní resorty. Nefritový ostrov se stal jednou z alternativ pro ty, kteří chtějí vyrazit do jihovýchodní Asie, ale zároveň se vyhnout davům turistů.

Božský klid na kýčovitých plážích

Toužíte po něčem podobném? Pak pospěšte. Protože za pár let i tady mohou vzniknout velké neosobní resorty a pláže se přeplnit křičícími turisty. Zatím je tu ale božský klid a pláže vypadají jako kýče z katalogu.

Phu Quoc je největší vietnamský ostrov v Thajském zálivu, ze kterého to ale člověk má nejblíže do Kambodže. K jejímu pobřeží je to po mořských vlnách jen pár kilometrů. Turisté tam ale přilétají z vietnamského Saigonu – po padesáti minutách letu hladce dosednou na jediném místním letišti.

Foto: ESO travel

Vietnam leží ve stínu populárnějšího Thajska. Přitom jsou tu pláže minimálně stejně krásné.

Většina resortů se soustředí na pláží Long Beach na západním pobřeží ostrova. Název už tak trochu napovídá, že jde o pláž skutečně dlouhou, a Long Beach svoje jméno ještě předčí – je totiž nejdelší pláží na ostrově. Ubytovat se bez větších problémů můžete přímo na ní – pokud jste ekologicky uvědomělí pak například v některém z eko resortů, které tu jsou.

Buďte eko!

„Teplou vodu nám tu ohřívají solární panely, v bungalovech z přírodních materiálů není zavedena klasická klimatizace, není v nich televize ani telefon. Potraviny bereme jen od lokálních výrobců a balit si je necháváme nejčastěji pouze do papíru,“ tvrdí o sobě například resort Mango Bay na svých webových stránkách. Že vás tenhle „alternativní bio a eko“ popisek malinko děsí? Není důvod.

Foto: archiv autora

Vyrazit na dovolenou do eko resortu nemusí nutně znamenat, že budete žít jako poustevníci. I eko může být luxusní.

Čtyřicítce bungalovů, které jsou roztažené v palmovém háji podél kilometr dlouhého úseku pláže, totiž přírodní materiály více než sluší. Vybavené jsou jednoduše, ale krásně – a dominuje jim pohádková postel s nebesy. A k čemu mít na dovolené televizi? Potraviny od lokálních výrobců jsou pak zárukou toho, že vše bude čerstvé. Navíc jsou místní plody moře a ryby skvělé. A místní rybí omáčka a pepř ze zdejších malých farem si zejména v posledních letech získávají celosvětový věhlas. Přídomky eko a luxusní se tady rozhodně nevylučují.

Nejkvalitnější pepř na světě?
Pepř, který se vypěstuje a sklidí na ostrově Phu Quoc, je považovaný za jeden z nejkvalitnějších na světě. Gurmáni tvrdí, že jeho chuť je mírně nasládlá, což ho odlišuje od ostatních pepřů. V některých obdobích zajišťoval ostrov Phu Quoc až 60 procent světové produkce.

Na západním pobřeží ostrova pak leží ještě pláž Cua Can, téměř opuštěná s minimem lidí, kteří na ní chytají bronz. Nikdo se nepřekřikuje, neobtěžují vás plážoví prodavači, jediný zvuk, a to jen velmi slabý, vydává klidné moře, které v pravidelných intervalech mírným vlněním atakuje bílý písek.

Za návštěvu stojí i Sao Beach na jihovýchodním pobřeží. Průvodci ji často označují za jednu z nejkrásnějších pláží Vietnamu a tohoto potenciálu chtějí logicky využít i hoteliéři. Zatím je na ní rajský klid, ale developeři mají obrovské plány. „Pokud ji chcete zažít ještě v jejím původním stavu, měli byste si s návštěvou ostrova Phu Quoc pospíšit,“ radí zkušení cestovatelé.

Foto: ESO travel

Některé resorty sází na atmosféru francouzského Azurového pobřeží. Nicméně hned za jejich zdmi vás čeká pravá vietnamská exotika.

Když připlují lodě… vzniká improvizovaný trh

Kromě osamocených pláží jsou na ostrově ale samozřejmě i podstatně živější místa – vždyť tu žije asi osmdesát tisíc obyvatel. Brzy po ránu a v podvečer to žije například v městě Duong Dong, konkrétně v přístavu, kam v tuto dobu připlouvají lodě s úlovky. Hned na místě v tu chvíli vyrůstá improvizovaný trh, kde se lidé překřikují, kde je živo, kde na člověka útočí spousta pachů. Část úlovku, konkrétně určitý druh sardelí, pak končí v místní továrně na rybí omáčku, prý nejlepší na světě. Ostatně ochutná ji tady každý, kuchaři ji přidávají snad do všeho.

Od páté odpolední do půlnoci pak jen o kousek dál probíhají noční trhy. Trhy s parádní atmosférou, kde člověk za večeři nenechá balík a má jistotu, že grilovaná ryba, kterou mu „pouliční“ kuchař naservíruje, je skutečně čerstvá. Neholdujete masu? Žádný problém, výběr vegetariánských pokrmů je obrovský.

Ostrov Phu Quoc patří Vietnamu, nároky si na něj dělala ale i Kambodža. A své zájmy tu před lety měla i Francie. Ostatně na Francii se dnes tak trochu odvolávají v některých resortech vystavěných ve stylu francouzských přímořských vil. Atmosféra je stylová, téměř evropská, jen výhled z terasy pokoje je jiný. Mnohem exotičtější a krásnější…

Inzertní sdělení: Vydejte se do Vietnamu!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Vydejte se s námi do letoviska Nha Trang ve Vietnamu! Pětihvězdičkový luxusní resort leží přímo na pláži a je vystavěný s citem k přírodě i tradiční vietnamské architektuře. Vychutnejte si skvělé jídlo, masáž přímo na pláži, potápění nebo jen to, že jste na nádherné pláži, která není přelidněná. Užijte si Vietnam! Stojí to za to!

Vydejte se s námi do ráje! Elegantní a stylový resort Sea Horse leží v letovisku Phan Thiet, a to přímo na pláži. Resort tvoří 40 velkých privátních bungalovů a 50 pokojů s výhledem do rozlehlé zahrady. Vychutnejte si z terasy východ slunce, večeři v jedné ze tří skvělých restaurací nebo třeba pobyt v relaxačních lázních a v salonu krásy!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Jamajce, bláznivých dopravních značkách nebo o nejslavnějších náměstích planety. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jeli byste na plážovou dovolenou do Vietnamu?
Ano, láká mě.
79,1 %
Ne, raději bych do Thajska.
2,1 %
Ne, je příliš drahá.
6,8 %
Ne, Vietnam se mi nelíbí.
4,2 %
Už jsem tam byl/a
7,8 %
Celkem hlasovalo 425 čtenářů.

Další zajímavosti ostrova Phu Quoc

  • ostrov měří na délku zhruba padesát kilometrů a od severu směrem k jihu se výrazně zužuje
  • jde o jedno z nejlepších míst pro potápění ve Vietnamu
  • velikost ostrova je srovnatelná s velikostí Singapuru
  • na ostrově leží biosférická rezervace UNESCO – můžete ji navštívit, ale nečekejte udržované turistické stezky, spíš primitivní cestičky
  • zhruba 90 procent ostrova je zalesněno
  • hlavním zdrojem příjmů se v posledních letech stává cestovní ruch
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám