Hlavní obsah

Bláznivé a exotické dopravní značky: V Austrálii ukazují i pářící se klokany

Nerušte klokany při páření! Pozor, velký výskyt medvídků koala! Mnohé australské dopravní značky v nás mohou vzbudit údiv. Exoticky na nás mohou působit i jiná upozornění, například varování před opilci přecházejícími silnici. S podobně netradičními značkami se můžeme setkat na celém světě.

Foto: ESO travel

Pozor na klokany! Přesně tohle říkají značky na australských silnicích.

Článek

Jiný kraj, jiný mrav. Spoustě cizinců by určitě přišly zvláštní a úsměvné leckteré značky z našich luhů, hájů a křižovatek. Dnes ovšem budeme vše brát z našeho středoevropského pohledu.

Jak stojí výše, rájem pro nás neobvyklých značek je Austrálie. Svá specifická zvířata se tu snaží chránit opravdu intenzivně a na značky s upozorněními na jejich území narazíme u protinožců často. Někdy ale přijde kouzlo nechtěného a z některé se stane ještě větší unikát. Třeba z té, kde úřady upozorňují na časté místo reprodukce klokanů a výjev na značce tak trochu připomíná akt pohlavního styku vačnatců.

Foto: Nemo (Pixabay.com)

Oblast reprodukce, nerušte klokany. Byl dvojsmyslný obrázek záměr tvůrce?

Foto: Hossen27 (Wikimedia Commons)

Na australské silnici se dá natrefit i na velblouda.

Přečtěte si další články o Austrálii:

To v jihoafrickém městě Hoedspruit mají také cedule upozorňující na zvýšený výskyt zvířat. Setkat se tu můžeme s „pozor, hroši“ nebo „pozor, sloni“. To v Africe neznamená nic neobvyklého. Na co však jen tak nenarazíme, to je upozornění na dalšího exotického živočicha – opilce. Tuto značku opravdu v Hoedspruitu měli.

Foto: slowvelder.wordpress.com

Opilí lidé přecházejí. Tedy spíše lezou. V jihoafrickém městečku jsou hájení značkou.

Při sledování značek je také někdy třeba mít smysl pro černý humor. Například v případě cedule, která shrbenými osobami o holi v červeně lemovaném trojúhelníku upozorňuje řidiče na pomaleji se pohybující seniory, kteří v místě často přecházejí silnici. A hned za značkou se nachází směrová cedule na hřbitov.

Močení na semaforech se nevyplácí

Zvláštní kapitolu představují semafory. Z amerických filmů známe střídání textových znamení pro chodce „přecházej“ a „nepřecházej“. Jinde většinou provoz na přechodu regulují barevní panáčci s jednoduchými obrysy. Jestliže je tomu jinak, jde většinou o zásah recesistů.

K tomu došlo i před několika lety v Praze. Výtvarník Roman Týc ze skupiny Ztohoven vyměnil skla asi na padesáti semaforech za své s panáčky vykonávajícími nějakou činnost. Ti třeba venčili psa, pili nebo močili.

Tady semafory pro jistotu nemají vůbec: Bonaire - ostrov bez semaforů s celoročním letním počasím 

Foto: Katerina Dmitrijewa (Flickr.com)

Vídeň: Cyklisto, stůj!

Výtvarníkovi se ale tento počin vymstil. Soud mu za zásahy do sloupů dopravní signalizace vyměřil pokutu. Týc ji odmítl zaplatit, a tak se nakonec dostal do vězení.

Přečtěte si také o netradičním cestování:

Čech a Seychellan se na silnici shodnou

Aby docházelo co nejméně k situacím, kdy na silnici v cizím státě nevíme, jak bychom měli s informací na značce naložit, snaží se některé státy koordinovat své dopravní předpisy. Spousta zemí například přistoupila k úmluvě o dopravním značení a signálech, která vznikla v roce 1968 v rakouské Vídni.

Foto: MSeses (Wikimedia Commons)

Nápisy pod značkami s přecházejícími tučňáky nebo želvami doporučují zpomalit. Vzhledem k rychlosti těchto živočichů ale bývá nutné spíše zastavit.

Do poloviny roku 2014 podepsaly úmluvu všechny evropské státy vyjma Irska, Islandu, Lichtenštejnska, Malty a Andorry (ve Velké Británii, Španělsku a Vatikánu ještě dojde k ratifikaci). Všude jinde na starém kontinentu bychom se měli ve značení bez potíží orientovat.

S dopravními značkami evropského typu se ale lze setkat i v mnoha afrických a asijských státech, které také přijaly vídeňské normy. Jde například o Tunisko, Maroko, Seychelly, Bahrajn, Indii, Kuvajt nebo Mongolsko. Z Ameriky se k dohodě připojila jen Kuba a Chile.

Pokud si tedy třeba při dovolené na Seychellách půjčíte auto, značení se nemusíte obávat.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nevíte, kam jet? Projeďte si úplně všechno! Nebudete při tom sami. Cestu vám zpestří Jirka Kolbaba, přední český cestovatel, který z této pouti udělá nevšední zážitek. Splňte si sny a vydejte se na Bora Bora, do Brazílie nebo na Velikonoční ostrov. Koukněte na program Cesty kolem světa a ceník.

Vydejte se do Austrálie a poznejte pláže východní části země, impozantní operní komplex v Sydney, největší písečný ostrov světa Fraser Island, zlaté pobřeží Gold Coast nebo se třeba naučte házet bumerangem! Podívejte se na itinerář cesty a vyrazte už v březnu!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o turistických hitech pro rok 2015, dále o tom, jak padají ceny zájezdů, nebo o zábavě pro dospělé v thajském letovisku Pattaya6)Přehled všech článků najdete v hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik zahraničních dovolených plánujete v roce 2015?
žádnou
59,1 %
jednu
16,5 %
dvě až tři
18,5 %
více než tři
5,9 %
Celkem hlasovalo 254 čtenářů.

Austrálie – informace o zemi

Na nejvíce potrhlých a pro Evropana nezvyklých značek natrefíme asi v Austrálii. Pojďme si tuto zemi představit blíže.

Počet obyvatel: 22 620 600 (dvakrát více než ČR)

Rozloha: 7 747 400 km² (osmadevadesátkrát více než ČR – šestý největší stát na světě)

Hlavní město: Canberra

Státní zřízení: konstituční monarchie – hlavou státu je britská královna, nicméně od roku 1901 je Austrálie téměř ve všem na Británii nezávislá

Měna: australský dolar

Úřední jazyk: angličtina

Nejvyšší hora: Mawson Peak (2745 m)

Životní úroveň: podle žebříčku HDI (index lidského rozvoje) sledovaném OSN je Austrálie pro život druhá nejpříznivější země planety hned po Norsku

Vízová povinnost pro obyvatele České republiky: Češi pro cestování do Austrálie potřebují víza, lze o ně zažádat přes internet prostřednictvím stránek australského ministerstva imigrace a občanství nebo s pomocí australského velvyslanectví v polské Varšavě

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám