Hlavní obsah

Největší města světa: Vede Šanghaj, Praha je mimo první dvoustovku

Česká republika, Slovensko a Rakousko. V těchto zemích žije dohromady tolik lidí jako v Šanghaji. Mezi lety 1937 a 1939 do čínské megalopole před nacisty uprchlo 20 tisíc Židů, ale to není nic proti objemu lidí, kteří tam jezdí dnes. Ještě více návštěvníků cestuje do New Yorku, ačkoliv je proti Šanghaji třetinový. Jak vypadají největší města planety?

Foto: Tabitha (Pixabay.com, licence Public Domain)

Šanghaj. Lidé sem příjíždějí loděmi, ale letadly. Tamní mezinárodní letiště vzniklo na území, kde měli rybáři sádky.

Článek

Dnes si projdeme velkoměsta, ve kterých rozhodně není žádná legrace ztratit se. Vždyť třeba Šanghaj se rozprostírá na území velkém skoro jako kraj Vysočina.

Šanghaj se vymyká čínským poměrům

Když odečteme aglomeraci a omezíme se jen na oblast uvnitř hranic města, zjistíme, že největším městem světa je čínská Šanghaj. Aby ne, vždyť zde jako v jednom z prvních čínských měst vznikaly banky západního stylu. Ve velkém přístavu, kam přijížděly obchodní lodě z Evropy i z Ameriky, to byla nutnost.

Foto: Bernd_Hellmuth (Pixabay.com, licence Public Domain)

Benátky v Asijském stylu. I tak vypadá největší město na světě.

Z Šanghaje se tak stalo luxusní město s písečnou pláží mezi mrakodrapy, moderním přístavem a velkými nákupními zónami. Pozornost návštěvníků tam přitahuje i nejfotografovanější objekt města – budova s příznačnou přezdívkou „otvírák lahví“.

Mimochodem, když je řeč o přístavu, hladina vody tam každým rokem stoupá o 1,5 cm. Čínské úřady nyní řeší, jak tomuto trendu čelit a v budoucnu zabránit pozvolnému zaplavení území. Kdo si chce projít Šanghaj suchou nohou, měl by si pospíšit.

Mění se i další věci. Zatímco v Evropě v roce 1989 nezůstal politický kámen na kameni, v Šanghaji došlo ke gastronomické revoluci – otevřeli tam první provozovnu KFC ve městě. Postupem času jich bylo stále víc a dnes jich v celé Číně najdeme přes 4500. Mimochodem, víte, kterou restauraci v Šanghaji navštíví denně nejvíce lidí? Není to žádná lokální s tradiční čínskou kuchyní, ale pobočka McDonald’s. To jen potvrzuje, že má Šanghaj nejblíže k západnímu modelu civilizace.

Foto: Craig Maccubbin (Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.0)

Čína má 14.500 kilometrů pláží. Na některé z nich můžete narazit třeba na exotické roztleskávačky.

Karáčí, to je divoký východ

Pákistán má celkem 158 miliónů obyvatel. Na celém světě najdeme jen pět lidnatějších států, takže ani nepřekvapuje, že jeho hlavní město Karáčí okupuje druhou pozici v žebříčku největších měst světa co do počtu obyvatel.

Město patří do oblasti, kde v květnu a červnu nejsou nijak neobvyklé teploty vzduchu okolo 43°C, nicméně do médií se dostává spíše z jiných důvodů. V červnu na tamním letišti došlo k několika přestřelkám. Ta nejtěžší z nich si vyžádala více než třicet lidských životů.

Největší města světa (bez aglomerace)
1. Šanghaj (Čína), 24 miliónů obyvatel. 2. Karáčí (Pakistán), 23,5 mil. 3. Peking (Čína), 21 mil. 4. Dillí (Indie), 18 mil. 5. Lagos (Nigérie), 17 mil.

V Pekingu si nezahrávejte s Wangy. Je jich hodně

Do trojice světových měst, která i po očištění od aglomerace mají více než 20 miliónů obyvatel, patří pochopitelně i hlavní město Číny, tedy to severní. Čína mívala v dávných dobách dvě hlavní města. Peking znamenalo v překladu „severní hlavní město“, Nanking zase jižní.

Foto: Archbob (Pixabay.com, licence Public Domain)

Zakázané město je dodnes velmi zachovalé, protože do něj dlouhá léta mohli vstoupit pouze císař a jeho dvořané.

A čím je vlastně Peking speciální? Třeba tím, že když tam na ulici zavoláte „Wang,“ otočí se každý desátý tamní obyvatel, který se tak jmenuje. Ale jet do Pekingu kvůli Wangům, to by bylo trochu zvláštní. Lidi tam táhnou především starověké památky jako specifický Letní palác s mramorovým mostem nebo po staletí izolované Zakázané město, na něž se lze podívat třeba z některého ze střešních barů v hotelech ve čtvrti Dongcheng.

Věděli jste, že hlavní letiště v Pekingu patří mezi tři největší letiště na světě co do počtu odbavených cestujících?

Největší města světa
Spádová oblast, aglomerace, městské jádro, vyznat se ve statistikách populace není snadné ani pro profesionální statistiky. Počítáme celou oblast, z níž lidé do města denně dojíždějí za prací? Pak má Praha 3,5 miliónu obyvatel. Jestliže se zaobíráme jen těmi, kteří mají bydliště nahlášené uvnitř města, pak v hlavním městě České republiky žije 1,25 miliónu lidí.

Mexiko: Největší město Střední Ameriky

Mexiko, Ciudad de México nebo, jak se říká v anglicky mluvící části světa, Mexico City patří k největším městům celého amerického kontinentu. Životní úroveň v jeho jednotlivých částech se diametrálně liší a Mexiko patří k městům s obrovskými sociálními rozdíly.

Také tu najdeme řadu poutavých míst jako ateliér Luise Barragána, uznávaného mexického architekta, který proslul netradičním pojetím svých staveb. UNESCO zařadilo budovu na seznam světového kulturního dědictví. Vedle Barragánova domu se tím může pyšnit i historické centrum Mexika a univerzitní kampus Mexické národní autonomní univerzity.

Mexiko skrývá i další vyhledávané lokality:

Foto: Ulises00 (Wikimedia Commons, licence Public Domain)

Casa Gilardi, jedna z netradičních barevných realizací Luise Barragána vznikla roku 1948.

V New Yorku všichni jezdí na Manhattan

„Velké jablko“ je opravdu velké, o tom se nemá cenu přít. New York City proslulo jako asi nejkosmopolitnější město na světě. Jeho hlavních pět čtvrtí (Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx a Staten Island) dá dohromady necelých 8,5 miliónu obyvatel.

Bydliště tamních rezidentů jsou v podstatě rovnoměrně rozprostřena po celém New Yorku, ovšem co se týká turistických návštěv, ty se soustředí především na nejmenší z pěti částí, pouhých 59 km čtverečních velký Manhattan. Tam se nachází nákupní i turistické srdce Ameriky.

Aby ne, vždyť skoro všechny velké symboly města se nacházejí právě tam! Jen si vzpomeňte –One World Trade Center vybudované na místě padlých dvojčat WTC, ikonické náměstí Times Square, kterým projde přes 300 tisíc lidí denně nebo Empire State Building. A Brooklynský most? Ten vede z Brooklynu právě na Manhattan.

Foto: Unsplash (Pixabay.com, licence Public Domain)

Rozsvícený Manhattan vyfocený od Brooklynského mostu.

Bangkok: Zastávka na cestě do tropických rájů

Hned za New Yorkem figuruje ve třicítce největších měst světa hlavní město Thajska Bangkok. Ten má kolem sebe velmi lidnatou širší příměstskou oblast, ve které žije asi šest miliónů lidí. V součtu s osmi milióny přímo ve městě je to pěkný mumraj.

A když se k tomu přidají turisté, tak Bangkok praská ve švech. Návštěvníci z ciziny ovšem velmi často používají hlavní město Thajska jen jako tranzitní destinaci, z níž se poté přesouvají do dalších částí země. Třeba na Pattayu proslulou bujarým nočním životem a pestrým kulturním programem nebo na ostrovy Phi Phi nebo Ko Chang. Tam lze při potápění nalézt mnoho mořských pokladů. Ale ne takových, které za sebou v truhlách zanechávali piráti, ale těch přírodních.

Inzertní sdělení: Vydejte se do světových velkoměst!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Líbí se vám koncept, kdy vás školení průvodci dostanou ke všem turistickým lákadlům města a pak si určujete program sami? Tak se vydejte na tento zájezd do New Yorku!

Jiřímu Kolbabovi cesta kolem světa změnila život. O své zážitky se s vámi podělí na vaší cestě okolo planety. Vydejte se do světa s viceprezidentem Českého klubu cestovatelů!

Poznejte Bangkok – jedno z nejmodernějších měst jihovýchodní Asie! Z něj potom zamíříte do přírody severního Thajska a duchovního centra země Chiang Mai.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusních ostrovních rájích, dále o dálnici duchů a ráji bikin nebo také o ostrovu Freddieho Mercuryho. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kam nejraději jezdíte na dovolenou?
Do velkých měst s kavárnami, malebnými uličkami a muzei.
12 %
Do přírody, daleko od civilizace.
27,8 %
Na pláž.
9,8 %
Kamkoliv, kde je mi hezky.
50,4 %
Celkem hlasovalo 492 čtenářů.

Největší města světa (včetně aglomerace)

Počet obyvatel samotného města nemusí mnohdy odrážet skutečný provoz. Někdy to na některých místech klolotá a hučí daleko více než jinde, kde by se podle statistik mělo pohybovat méně lidí. Proto statistici vedou v patrnosti i větší sídla nedaleko za hranicemi města a další oblasti, odkud lidé do velkého města přijíždějí za prací, vzděláním či zábavou. Proto vznikají žebříčky měst s aglomerací. Jak vypadá ten aktuální?

1. Tokio (Japonsko) – 37,8 milionu lidí

2. Soul (Jižní Korea) – 25,6 mil.

3. Šanghaj (Čína) – 24,7 mil.

4. Karáčí (Pákistán) – 24,5 mil.

5. Dillí (Indie) –  21,7 mil.

6. Mexiko (Mexiko) – 21,6 mil.

7. Sao Paulo (Brazílie) – 21,2 mil.

8. Peking (Čína) – 21,1 mil.

9. Mumbai (Indie) – 20,7 mil.

10. trojměstí Osaka – Kóbe – Kjóto (Japonsko) – 20,1 mil.

11. Jakarta (Indonésie) – 20,0 mil.

12. New York (USA) – 19,9 mil.

Co se týká kontinentálního zastoupení největších měst světa, asi nikoho nepřekvapí, že ty opravdové kolosy musíme hledat především v Asii. Z padesáti největších měst světa se jich hned 33 nachází právě tam. Sedm jich leží v Americe (Jižní Amerika – pět, Střední Amerika – jedno, Severní Amerika – jedno), šest v Africe a čtyři v Evropě (tedy pokud Istanbul počítáme mezi evropská města). Žádné australské ani oceánské velkoměsto do této padesátky nepatří, tak jako žádné české (Praha dokonce nefiguruje ani v první dvoustovce). Pražská aglomerace má asi 1,35 milionu obyvatel, takže by se do té tokijské vešla asi osmadvacetkrát.

O velkoměstech, ale i o odlehlých přírodních zajímavostech si můžete přečíst více na cestovatelském portálu Cestovinky.

Související články

Výběr článků

Načítám