Hlavní obsah

Užijte si New York za pakatel: Podívejte se na tipy, co je v něm zadarmo

Letenky, letištní poplatky, ubytování. Máte o pěkných pár korun méně, a to jste do New Yorku teprve přijeli. Přišel čas zabrzdit a ušetřit – třeba díky atrakcím, které si můžete užít úplně zadarmo. Kde je najít? Provedeme vás po nich a dozvíte se třeba, kdy se projet na kole kolem nejslavnějších památek na akci, která ochromí dopravu v celém městě.

Foto: Paulo Barcellos jr. (Flickr)

Manhattan v noci. Pohled zdarma, ale k nezaplacení

Článek

Washington, Lincoln nebo Jefferson (více o nich ve sloupci vpravo) jsou sympatičtí pánové, tak se bankovek s jejich portréty nezbavujte a nechte si je při výletu po největším městě USA raději na jejich strategickém stanovišti v peněžence. A vyrazte třeba na projížďku trajektem úplně zadarmo.

Třeba trajektem Staten Island Ferry. Ten projíždí velmi blízko sochy Svobody a je z něj i výborný výhled na slavné panorama Manhattanu s mrakodrapy (dobrou vyhlídku na sochu i na novou nejvyšší budovu USA One World Trade Centre máte i z jižního cípu Manhattanu).

Foto: U.S. National Archives (licence Public Domain Image)

Takhle vypadal Manhattan v roce 1931.

4000 zvířat ve středu gratis

Češi jsou na zoologické zahrady experti. Vždyť mají v Praze jednu z nejlépe hodnocených na světě, ve Dvoře Králové nad Labem se navíc nachází unikátní safari. Ale ani v Americe se nemusejí stydět. Skvělou pověst má kalifornské San Diego, ale i zoo v newyorském Bronxu. Právě tam bývá ve středu vstupné dobrovolné.

V tento den je výše poplatku za průchod branou zoo zcela na vás. Můžete si tak levněji či zadarmo užít procházku kolem tygřího pahorku, zvířat pohoří Himálaj, afrických plání nebo motýlí zahrady, ale i sekci s dinosaury.

Vstupné je dobrovolné

S dobrovolným vstupným se setkáte na více místech v New Yorku. Například v Metropolitním muzeu umění. Tam je situace specifická. Město mu poskytuje prostory zdarma bez povinnosti platit jakékoliv nájemné. Za to musí instituce nechat návštěvníky obdivovat sbírky zdarma.

V praxi se ovšem děje to, že nápisy u pokladen mohou mást a evokovat představu, že vstupné je povinné. Přitom se jedná jen o dobrovolný příspěvek na podporu organizace, což je u pokladen vysvětleno jen drobným textem. Dva Češi se proto loni začali s muzeem soudit. Tvrdí, že uvádí návštěvníky v omyl.

Foto: Jean-Christophe Benoist (Wikimedia Commons)

Metropolitní muzeum umění je nekorunovaným králem všech amerických muzeí.

Když zůstaneme u muzeí, nesmíme opominout Guggenheimovo muzeum s obrazy Pabla Picassa, Paula Gauguina nebo Vincenta van Gogha. V sobotu je možné se do něj dostat zadarmo. To lze na tři hodiny i do dalších muzeí při červnové muzejní noci. Vedle Guggenheimova to jsou i Metropolitní nebo Newyorské městské muzeum. A všechna jsou navíc velmi blízko u sebe. V okolí Páté avenue se totiž nachází „muzejní míle“, místo s asi největší koncentrací muzeí na světě.

Newyorské metro
Také jste už někdy v Praze o půlnoci dobíhali poslední metro? V New Yorku si klidně mohou lidé počkat na další soupravu, tamní metro funguje 24 hodin denně. Není sice zadarmo, ale patří k největším atrakcím města. Má celkem 24 tras a skoro 500 stanic. Provoz zahájilo už v roce 1904! Je v něm velký chaos a někdy prý i trochu nebezpečno.

To superbezpečné dubajské metro, to je jiná káva:

Jeďte na kole až k nejslavnějším místům New Yorku

Pojďme nyní k různým akcím a festivalům. V říjnu v největším městě USA můžete poznat některou z potrhlých oslav jako den jablek nebo den oblečených psů. Stojí za to poznat také atmosféru svátku Halloween. Anebo se projet na kole po podzimně zbarveném Central Parku, to je velká nádhera.

Foto: Stig Nygaard (Wikimedia Commons)

Belvedere Cactle je jedním z nejzajímavějších míst Central Parku.

Ale zpátky k festivalům a akcím. V květnu zastavuje dopravu v celém obvykle auty přeplněném městě bezplatná cyklovyjížďka Five Boro Bike Tour. Při ní se lidé, nerušeni auty, dostanou i do míst, kam to v běžném provozu nelze. Přes letní prázdniny zase probíhají v Central Parku představení Shakespearových her, pochopitelně také volně přístupné.

Foto: Jesper Rautell Balle (Wikimedia Commons)

Jednu květnovou sobotu nahradí vrčící automobily cyklističtí nadšenci.

Legendární Pátá Avenue nebo Times Square sice patří k místům s nejvyšším nájemným na světě, nicméně ne vše je tam drahé, leccos se dá pořídit velmi levně, nebo úplně zadarmo. Dovoz levného značkového oblečení a elektroniky z USA do České republiky představuje delší dobu známý fenomén. Vyjeďte si do New Yorku a přesvědčte se o tom!

Inzertní sdělení: Vydejte se do Spojených států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vyberte si hotel někde, kde to žije, třeba kousek od Broadwaye v bezprostřední blízkosti centra dění na ManhattanuTimes Square!

Nejen obrovitý multikulturní New York, na téhle cestě poznáte i ohlušující Niagarské vodopády, Bílý dům nebo pláže věčně horké Floridy!

Na východě vstupovali do USA první osadníci, proto zde najdeme nejstarší památky i kulturu USA. Poznejte to také a vydejte se po východním pobřeží!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejlepších restauracích světa, o střeše vážící jako 53 tisíc slonů afrických nebo o moderních 7 divech světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Co na dovolené nejraději fotíte?
Přírodu a památky
77,2 %
Zajímavé lidi
5,1 %
Své spolucestovatele - je to naše dovolená!
11,4 %
Nefotím
6,3 %
Celkem hlasovalo 79 čtenářů.

Koho mají Američané na bankovkách

Viděli jste někdy americkou bankovku s Woodrow Wilsonem? Že ne? Není divu, má totiž hodnotu sto tisíc dolarů, tedy podle současného kurzu skoro dva a čtvrt miliónu korun. Američané zkrátka myslí ve velkém. A koho dalšího na papírových platidlech najdeme?

1 dolar

George Washington – první prezident USA, vůdčí postava boje za nezávislost.

2 dolary

Thomas Jefferson – třetí prezident Spojených států a hlavní autor Deklarace nezávislosti.

5 dolarů

Abraham Lincoln – šestnáctý prezident USA, první republikán v úřadu. Dovedl Unii severních států k vítězství v Občanské válce.

10 dolarů

Alexander Hamilton – první ministr financí, významná postava formování samostatného státu

20 dolarů

Andrew Jackson – sedmý prezident Spojených států

50 dolarů

Ulysses Grant – také prezident. Vedl vojska Severu v boji proti otrokářskému Jihu, to mu získalo ohromnou popularitu.

100 dolarů

Benjamin Franklin – vynálezce hromosvodu, spolutvůrce americké ústavy, obratný diplomat i spisovatel… Za to, co všechno uměl, se dostal na stodolarovku.

Před rokem 1969 se tiskly i bankovky vyšších hodnot, které ale nebyly v běžném oběhu, ale sloužily například jako rezervy v bankách.

500 dolarů

William McKinley – jeden ze zavražděných prezidentů, nastoupil po Groveru Clevelandovi.

1000 dolarů

Grover Cleveland – jeho dvě prezidentská období přerušila vláda prezidenta Harrisona. Proto v souvislosti s Clevelandovým úřadem mluví Američané o „sendvičovém prezidentství“. To se zatím nikdy neopakovalo.

5000 dolarů

James Madison – čtvrtý prezident USA, měl velký podíl na vzniku Deklarace nezávislosti.

10 000 dolarů

Salmon Chase – Lincolnův ministr financí a předseda nejvyššího soudu

100 000 dolarů

Woodrow Wilson – prezident, který sehrál významnou roli při osamostatnění Československa od Rakouska.

Koho mají Američané na mincích

Slýcháte v amerických filmech výrazy jako „niklák“ nebo „čtvrťák“ a rádi byste se konečně dozvěděli, co to vlastně znamená? A kdo je na nich zobrazený? Máme pro vás vysvětlení, které vám konečně udělá v amerických mincích jasno.

1 cent (penny)

Abraham Lincoln je v Americe vážně populární. Proto se vedle pětidolarové bankovky nachází i na jednocentové minci zvané penny.

5 centů (niklák)

Také Thomas Jefferson se kouká na svět ze dvou nominálních hodnot – ze dvoudolarovky a z nikláku.

10 centů (šesták)

Na deseticentu zobrazený Franklin Delano Roosevelt byl v celé historii jediným prezidentem, kterého Američané zvolili do úřadu celkem čtyřikrát. Roosevelt vedl zemi během druhé světové války a přežil na něj namířený atentát, při němž zemřel starosta Chicaga a kladenský rodák Antonín Čermák.

25 centů (čtvrťák)

První prezident George Washington neschází ani na minci.

50 centů

Prezident, který vyvolával emoce za svého života, ale i po smrti, samozřejmě nemůže chybět na americké měně. Z historie už nikdo nevymaže jeho snahu ukončit válku ve Vietnamu, výrok „Jsem Berlíňan“ nebo tajemné okolnosti atentátu, který ukončil jeho život. Ano, řeč je o Johnu Fitzgeraldu Kennedym.

1 dolar

Dwight David Eisenhower

Američané si několikrát v historii vybrali za prezidenta úspěšného armádního generála. Jedním z nich byl i Dwight David Eisenhower, jehož tvář známe z nejhodnotnější mince USA.

Další podrobnosti o USA můžete najít na webu Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám