Hlavní obsah

Utajené Vodopády mrtvého muže: Patří k nejkrásnějším na světě. Víte, kde jsou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masa 660 krychlových metrů vody každou vteřinu padá z výšky čtyřikrát větší než na Niagaře. Patří k nejpůsobivějším vodopádům světa, přesto o nich málokdo ví a masová turistika se jim vyhýbá. Pojďme si přiblížit jeden z největších hitů přírody jihoamerické Guayany, vodopády Kaieteur.

Foto: Bill Cameron (Wikimedia Commons)

Prázdný porostor pod vrchní vrstvou podloží činí Kaieteur Falls ještě impozantnějšími.

Článek

Patří jim přední místa v anketách o nejhezčí vodopády světa. World of Waterfalls je označil za sedmé nejhezčí na světě, hned za vodopády na Plitvických jezerech, dále za vodopádem v Yosemitském národním parku v Kalifornii a za osmisetmetrovým gigantem Salto Angel ve Venezuele. Proč, když nedosahují takové výšky?

Třeba proto, že když se zdola podíváte nahoru, ční nad vámi vodní sloupec neuvěřitelných rozměrů. Anebo kvůli příběhu, který se o nich vypráví. Může za pojmenování vodopádů. Jestliže si lámete jazyk u jejich jména, říkejte jim „Kaiovy vodopády“ nebo jednoduše „Vodopády mrtvého muže“. Tak totiž zní překlad a přezdívka. Podle legendy kdysi náčelník Kai vzal svou kánoi a pádloval k vodopádu. Tam přepadl dolů.

Po dešti rostou houby. A vodopády
Od května do července a od listopadu do ledna, v tu dobu přicházejí do Guayany dvě hlavní období dešťů. Na jejich konci nabírají vodopády Kaieteur největší sílu, což oceňují hlavně turisté a fotografové.

Sebevražednou misi Kai podnikl, aby uchránil svůj kmen Patamonů. Ten byl ohrožován výbojnými Kariby. Náčelník spáchal sebevraždu, aby se obětoval bohům, kteří poté jeho lid ochránili. Jeho kánoe prý zkameněla a dodnes je součástí vodopádů.

O světě za velkou louží se dočtete také zde:

Foto: Bill Cameron (Wikimedia Commons)

Vody v národním parku Kaieteur jsou velmi čisté a životem se to v nich jen hemží.

Velevodopády s letištěm ve velehorách

Ale po pravdě řečeno, co se týká rozměrů, také na tom nejsou zle. Vždyť jejich výška je 226 metrů, s připočítáním kaskád celkem 251 metrů. To je asi jako čtyři na sebe postavené Petřínské rozhledny.

Návštěvníci téhle přírodní atrakce Guayany vyprávějí o úkazu u jiných velkých a známých vodopádů téměř nevídaném – v okolí potkáte jen tolik lidí, že je můžete spočítat na prstech. A přitom přímo u národního parku, jehož jsou vodopády součástí, postavili Guayaňané letiště.

Foto: ESO travel

Niagara - nejnavštěvovanější, ale zdaleka ne největší ani nejsilnější vodopád světa.

Sebevražedné pokusy? Za dlouhá léta pouze jeden

Mimochodem, národní park Kaieteur (pojmenovaný po své největší atrakci) představuje takový skvost, že si na jeho část v minulosti činila nárok také sousední Venezuela.

Lichotivě zní také fakt, že oproti svým větším bratrancům a sestřenicím láká daleko menší počet sebevrahů. V listopadu 2009 zasáhly Guayanu zprávy o třiadvacetileté studentce, která ukončila život ve vodách pod Kaieteur. To na Niagaře jsou sebevraždy častější – každý rok se o ně pokusí několik lidí.

Máte dost čtení o teplých krajích a raději byste v horkém létě něco mrazivějšího? Pak čtěte: Vypravte se na Špicberky na palubě expediční lodi.

Foto: ESO travel

Salto Angel, nejvyšší vodopád světa, byl oběven vlastně náhodou, když do něj naboural americký pilot Jimmy Angel. Na počest slavné havárie dostal vodopád jméno.

Guayana – země rumu známého z románů

Proč se ale v Guayaně pokoušet o dobrovolný odchod ze světa, že? Vždyť jde bez nadsázky o tropický ráj. Moře plné ryb, o kterých jsme v srdci Evropy ani neslyšeli, palmy a hlavně vyhlášený guayanský rum, který si po 300 let budoval pověst mezi námořníky. V knihách o pirátech brázdících Karibik se psanci nalévali většinou jamajským, kubánským nebo guayanským rumem.

Foto: ESO travel

Pláže Guayany a celé Jižní Ameriky patří také ke skvostům kontinentu. Tuhle najdeme v sousední Venezuele.

To západní soused Guayany, Venezuela, tak známý nápoj nemá. Zato na jejím území najdeme 807 metrů vysoký a s velkou rezervou nejvyšší vodopád světa – Salto Angel. A také kilometry pláží, které jsou po těch brazilských dvojkou v Jižní Americe. Muži jistě ocení, že na nich najdou opravdu krásné dívky. Vždyť z Venezuely pochází šest držitelek titulu Miss World a čtyři vítězky Miss Universe. Pokud byste se tam třeba chtěli vydat, vězte, že především na podzim je tam nádherně.

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Pohled na nejvyšší vodopád světa Salto Angel, plavba po deltě Orinoka s lovem piraň a návštěva původních indiánských vesnic vás dostanou.

Nechte si ukázat to nejlepší z východu Ameriky jako Bílý dům, Niagarské vodopády nebo nové World Trade Centre.

Poznejte Niagarské vodopády z Kanadské strany a jako nášup dostanete kanadská velkoměsta Québec, Montreal, Ottawa a Toronto.

Čtěte dále:

Přečtěte si o plážích Maroka, o tom, kde v cizině se ochladit v horkém létě, anebo o záhadě Bermudského trojúhelníku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Máte nejraději dovolenou u vody?
Ano
66,7 %
Ne
23,1 %
To je každý rok jiné
10,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 108 čtenářů.

Niagara – prcek, který zastiňuje i Kaieteur

To, že se v Americe dostává daleko větší publicity mohutným brazilským vodopádům Iguazú a také těm nejdelším na světě – Salto Angel – to se dá pochopit. Ale kupodivu na amerických kontinentech vyhledává většina turistů hlavně Niagarské vodopády, prcka s vodou padající z „pouhých“ dvaapadesáti metrů.

Největší atrakce na řece Niagara těží především z toho, že se nachází na hranici hustě obydlených oblastí – z americké strany devatenáctimilionový stát New York a z kanadské Ontario, nejlidnatější provincie země.

Určitě ale táhnou i jejich příběhy. Těch lze o vodopádech na Niagaře vyprávět několik. Zajímavé je například to, že někdy před 11 až 12 tisíci lety se vodopády nacházely o 12 kilometrů dále po proudu řeky. Voda ovšem časem ukrajovala podloží (někdy i 1,5 metru za rok), až se její přepad dostal do nynější polohy.

Génius, který miloval holuba

Své životní příběhy spojili významně s Niagarou i vědecké eso Nikola Tesla. Během souboje o krále elektřiny s Thomasem Alvou Edisonem tu nechal postavit elektrárnu, s níž se mu podařilo prokázat výhody střídavého proudu oproti Edisonově stejnosměrnému. Přes veškerý úspěch ale Tesla nedožíval ve slávě a bohatství. Zemřel chudý a sužovaný mnoha fobiemi. Měl odpor ke kulatým věcem, příbory si před použitím otřel osmnácti ubrousky.  Když do parku přestal létat jeho oblíbený holub, zhroutil se.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám