Hlavní obsah

Nejlepší místa pro šnorchlování: Patří sem dějiště velké lodní tragédie i potápějící se ráj

Lidem, kteří šli ke dnu s parníkem Rhone, asi vody u Cooper Islandu nepřišly nijak krásné. Dnešní turisté mají jiný názor. Především ti, kteří se potápějí v malých hloubkách se šnorchlem. Vrak lodi plný rejdících ryb je pro ně skvělý cíl. Svůj půvab mají i jiná místa. Pojďme se podívat na ta nejoblíbenější.

Foto: David Hinkel (Flickr) Crystal River na Floridě

Při šnorchlování v Crystal River na Floridě lze vidět třeba kapustňáky.

Článek

To nejdůležitější pro šnorchlování je pochopitelně průzračná voda, bohatý podmořský život a co nejpůsobivější útvary na dně, popřípadě nějaký ten vrak ztroskotané lodi. Dobrý servis na pevnině ale také není k zahození. Dali jsme dohromady skupinu dobře hodnocených míst z různých magazínů a cestovatelských webů, kde se lidé vyjadřují k nejkrásnějším lokalitám.

Nepochybujeme o tom, že i vy jste narazili na něco skvostného, co se nám do žebříčku nevešlo. Nemůžeme pojmout všechno. Tady tedy máme stručný výběr.

Galapágy: Tam, kde žijí draci

Začneme daleko v Tichém oceánu, asi 1000 kilometrů na západ od břehů jihoamerického státu Ekvádor. Tam se rozprostírají Galapágy, ostrovy, na nichž žijí draci. Představte si devítihlavé saně dštící oheň jako v pohádce. A na tuhle představu zase rychle zapomeňte. Mnoho z prvních lidí přicházejících na ostrovy mělo za draky místní velké ještěry, mezi nimiž vyniká leguán mořský.

Galapágy, jedno z druhově nejrozmanitějších souostroví světa, ale skrývá i další neobvyklá zvířata. Často jde o endemity, to znamená, že daný druh se v současné době nevyskytuje v přírodě nikde jinde na planetě. Například obrovské želvy sloní nebo kormoráni galapážští, kteří si tak dlouho užívali hojnosti Galapág, až jim zakrněla křídla. Stali se tak společně s tučňáky jedinými ptáky, kteří neumějí létat.

Foto: ESO travel

Galapágy - 18 odlehlých ostrovů už 36 let patří mezi přírodní památky UNESCO. Díky přísné regulaci turistického ruchu si zachovávají osobité kouzlo.

Pattaya: Hambinec proměněný v blázinec

Pokud bychom měli brát v potaz čistě jen aspekt bohatství přírody, thajská Pattaya by se sem asi nedostala. Zahrnujeme ji proto, že dovolenou člověk netráví pouze ve vodě, ale čas od času musí také vylézt na břeh. A právě službami na souši tohle letovisko vyniká. V součtu s dobrými podmínkami pro ohromný počet lidí, kteří se tu s trubičkou přivádějící vzduch potopí pod hladinu, poskytuje velmi komplexní možnost relaxace u vody.

Prvotřídní servis s možností půjčit si třeba podvodní fotoaparát (obvykle za částky v přepočtu okolo 500 Kč) je samozřejmostí. Tu pravou přidanou hodnotu objevíte až poté, co padne soumrak. To se Pattaya mění v bzučící zábavní úl a utichá až těsně nad ránem. Lidé sem totiž jezdí především proto, aby se bavili. To platilo v dobách, kdy sem jezdili američtí vojáci za ženami s poněkud malými zábranami. A platí to i teď v Pattaye plné kulturních akcí, festivalů a muzeí.

O tom, co všechno tenhle populární cíl českých cestovatelů nabízí, se dočtete například v článku Pattaya je město zábavy pro dospělé. Najdeme v ní slavné noční kluby i čtyřokého muže.

Kdy nabrat směr Pattaya
Do těchto končin Thajska se vyplatí vyjet především před obdobím dešťů, kdy je voda nejprůzračnější. Pobyt se ovšem díky mimosezónním slevám může výrazně zlevnit v období, kdy je větší pravděpodobnost srážek.

Maledivy: Světové centrum potápění

Přesuneme se do dalšího asijského turistického ráje, a to na Maledivy. Šnorchly budou za chvíli potřebovat všichni, kdo se sem vypraví. Toto souostroví totiž patří k nejohroženějším místům světa, kterým hrozí, že je neustále se zvyšující hladiny oceánů pohřbí. Za posledních sto let stoupla hladina oceánů o 19 centimetrů. Za dalších sto let se může zvednout o dalších několik desítek centimetrů. Maledivy by něco takového téměř smetlo z povrchu zemského.

To by jistě byla škoda. Vždyť na ostrovy jezdí přes 800 000 cizinců ročně. Velká část z nich za potápěním. Eriyadu, Dhiggiri, Athuruga a další atoly patří k vyhlášeným potápěčským destinacím. A let hydroplánem k nim, to je velká romantika s výhledem na průzračné moře a malinkaté ostrůvky.

Turisté si ale musejí dávat pozor. Všechny hotely zde nabízejí možnost potápění, u některých to ovšem znamená cesta lodí na vzdálený ostrov, a to za zvláštní poplatek v hodnotě třeba i dvou set dolarů. Kdo míří na Maledivy, měl by se informovat.

Foto: ESO travel

Takhle vypadají Maledivy z výšky.

Foto: Walker Mangum (Wikimedia Commons, licence public domain)

Maledivy podruhé.

Rurutu Island přidává šnorchlování hudební rozměr

To na Rurutu poblíž Tahiti žádné překvapení nečeká. Vždyť se jedná o pouhých 29 km² velký ostrov. Těší se velké oblibě mezi turisty, kteří ho na stránce Tripadvisor.com pasovali na jedno z nejhezčích míst pro šnorchlování.

Pozorovat se tu dá celá řada ryb a v období mezi červencem a říjnem také skupiny keporkaků, asi 15 metrů velkých kytovců. Koho už omrzely dvacet let staré hity hrané českými rádii, pro toho by mohl být zpěv velryb vítaným zpestřením.

Karibik: Obrovský korálový útes a loď, která se stala národním parkem

Teď se přesuneme do úplně jiných končin. Mezoamerický korálový útes známý také jako Karibský korálový útes představuje jedno z největších lákadel pro návštěvu této oblasti. Najdeme ho ve vodách čtyř států – Mexika, Belize, Guatemaly a Hondurasu. Žije tady na 500 druhů ryb a šest desítek druhů korálů. Občas se tu mihne i kapustňák nebo král zdejších vod, žralok obrovský. Kromě lochneské příšery se tady může zjevit snad všechno, co dokáže žít v moři.

Foto: ESO travel

Ambergris Caye, jedno z nejpopulárnějších míst v Belize, odkud se vyráží k bariérovému útesu.

Když to spojíme s hustými mangrovovými lesy nebo obrovskou zelenou plochou, kterou si Guatemala chrání jako národní parky, vyjde nám Střední Amerika jako hodně dobrý balzám na nervy pocuchané každodenním stresem. A nemusí je léčit jen národní parky, ale třeba i koloniální ráz Belize. Turisté zde oceňují, že oficiální jazyk představuje angličtina, na rozdíl od všech okolních španělsky mluvících zemí.

Podívejte se do dalších článků ze Střední Ameriky:

Velký bariérový útes
Najdeme ho severovýchodně od Austrálie v pobřežních vodách u státu Queensland. Jde o několik set dílčích ostrovů tvořících na 2000 kilometrů dlouhou linii korálů. Ty mají ovšem problémy a spousta jich odumírá. Může za to oteplování vody. Na Velkém bariérovém útesu se tak objevuje čím dál více bílých míst.

V Karibiku se ale lidé nepotápějí pouze kvůli bujícímu podvodnímu životu. Kdo v dětství propadl historkám o pirátech křižujících tamní vody a potápějících zlatem naložené obchodní lodě, ten by v Karibském moři rozhodně nevynechal potápění ke ztroskotaným lodím. Velká koncentrace vraků je v okolí Cooper Island na Britských Panenských ostrovech.

Foto: Harsha K R (Flickr, CC BY-SA 2.0)

U Cooper Islandu může z kamene vykouknout leccos.

Psal se rok 1867. Zdálo se, že počasí plavbu nijak neusnadní, parník Rhone se přesto vydal na cestu. Už to vypadalo, že možná strasti překoná, ovšem nakonec ho smetl hurikán. Spolu s ním šlo ke dnu 125 pasažérů a členů posádky. Tragédie. Po letech vrak porostl vodními rostlinami a usadilo se v něm velké množství živočichů.

Vzhledem k tomu, že některé části leží v hloubce jen 9 metrů pod hladinou, stalo se místo vyhledávaným cílem příznivců šnorchlování. Svou roli v tom hraje i fakt, že se v okolí nachází více podobně zajímavých vraků v malých hloubkách. Pozůstatky 94 metrů dlouhé lodi jsou tak populární, že je úřady prohlásily za národní park.

Pokud máte v úmyslu prožít dovolenou alespoň trochu aktivně, možná jsme vás inspirovali k přibalení brýlí a šnorchlu. Vždyť tenhle sport nevyžaduje žádné nákladné pomůcky a přitom ukazuje skryté krásy moří. Tak hlavu pod vodu a plavme!

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Město, které přes den nabízí mnoho možností k potápění, lyžování a dalším vodním sportům. A v noci Pattaya nespí, ale přímo tepe zábavou.

Tisíce přírodních i umělých ostrovů s prvotřídním servisem, horkými písky a nekonečným průzračným mořem. Ideální pro šnorchlování!

Chcete zažít atmosféru Gaugainových obrazů? Tak si zajeďte na místo, kde žil nejslavnější filmový mafián Marlon Brando a kde je moře horké a písek bílý.

Čtěte dále:

Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán  

Anketa

U moře či řeky lze zažít leccos. Měli jste někdy sex na pláži?
Ano
55,6 %
Ne
44,4 %
Celkem hlasovalo 189 čtenářů.

Florida Keys - mořský ráj USA

Vody v okolí Aljašky jsou sice krásné, nicméně na potápění je tam trochu zima. Daleko víc se lidé do plavek svlékají na úplně opačném konci USA, na Floridě. Její nejatraktivnější část se nachází mimo pevninu ve skupině ostrovů zvané Florida Keys. Co je na nich k vidění?

Nejblíže floridským břehům leží Key Largo sloužící jako velký nákupní ostrov. Za ním je Islamorada. Dalo by se říci, že jde o svého druhu vesnici sestávající z několika pidiostrůvků. Po Islamoradě následuje ostrov celebrit Marathon. Kdysi tu bydleli například Bruce Willis a Demi Mooreová. Poslední v řadě je Key West, kde lze dojít například k patníku označujícímu nejjižnější místo Spojených států. Zaujme i velký počet rybářů. Prý tady ryby skoro samy skáčou na pruty. A dají se ulovit také žraloci, kterých místní vody křižuje poměrně dost.

Všechny ostrovy spojuje silnice Overseas Highway, jakési mořské pokračování mezistátní silnice Route 1, která se táhne ze severu od Pensylvánie až na jih, právě na Key West. Sama Overseas Highway měří asi 200 kilometrů. Dálnice skrz moře není ve světě nic zvláštního, ovšem v této oblasti hurikánů ano. Konstrukce se musí umět vypořádat s extrémními přírodními vlivy. Vždyť její předchůdkyni Overseas Railroad smetl hurikán roku 1935.

O Overseas Highway a dalších zajímavých místech USA se můžete dočíst také na Amerika.cz.

Související články

Výběr článků

Načítám