Hlavní obsah

Cesta kolem světa: Jaké to je, objet svět na kole a kolik stojí milionářská cesta privátním letadlem

Pěšky, na kole, ale i na palubě kontejnerové lodi nebo soukromého letadla. Cesta kolem světa může mít mnoho podob. Vyrazit na ni skutečně můžete po svých, příjemnější a pohodlnější je ale prožít ji na luxusním parníku nebo v privátním letadle. Ale pozor – podobné zájezdy nepatří mezi výstřelky světových milionářů, ale můžete na ně vyrazit i z Česka!

Foto: ESO travel

Svět se dá obeplout – ať už na palubě luxusní lodi, nebo na palubě plavidla s kontejnery.

Článek

Když jste se na cestu kolem světa vydali před několika staletími, byla tu velká pravděpodobnost, že se z ní nevrátíte. Vždyť Španělům první obeplutí trvalo tři roky a z cesty se vrátila jediná z pěti lodí. Dnes je její absolvování mnohem jednodušší a rozhodně příjemnější…

45 dní – cesta kolem světa na plachetnici

Fernando Magallanes plul kolem světa tři roky, plachetnice Banque Populaire to v roce 2012 zvládla za 45 dní. A nejspíš tak stanovila absolutní rekord, který už nikdo nepřekoná. Posádce totiž přály vzdušné i mořské proudy v maximální možné míře. Její rekordní cestu z Francie Atlantikem okolo mysu Dobré naděje, Indickým, Tichým a opět Atlantským oceánem tak už nejspíš jiná posádka nepřekoná. Tahle cesta kolem světa ale rozhodně nebyla relaxem, ale spíše nervy drásajícím závodem.

Foto: ESO travel

Plavba okolo světa dřív trvala několik let, dnes se dá stihnout na lodi i za 45 dní.

První obeplutí světa
Jako první obeplul svět, a prakticky tak dokázal kulatost země Fernando Magallanes. Tedy abychom byli přesní – dokázala to jediná z pěti lodí, se kterými se v roce 1519 na tuto neuvěřitelnou cestu vydal. Loď Victoria se zpátky do Španělska vrátila po třech letech, roku 1522. Už ale bez slavného mořeplavce. Ten totiž zahynul v bitvě na Filipínách.

25 dní – cesta kolem světa luxusním letadlem

Pokud máte navíc na účtu zhruba 800 tisíc korun, pak můžete vyrazit na unikátní cestu kolem světa soukromým letadlem. A nemluvíme tady o možnosti někde v zahraničí. Tahle cesta totiž začíná v Česku a po pětadvaceti dnech letecký speciál opět přistává na pražském letišti. A zda je o podobně luxusní způsob cestování zájem? Ano – je. Z Česka se na cestu kolem světa odlétalo už třikrát a vždy bylo vyprodáno dlouho dopředu. V únoru 2015 se poletí počtvrté a opět se očekává obrovský zájem.

Foto: ESO travel

Při cestě kolem světa letadlem jsou na programu i netradiční destinace – třeba zastávka na Velikonočním ostrově.

Na programu této cesty je deset zastávek. Na každou z nich tak vychází v průměru 2,5 dne, což je čas tak akorát na načerpání sil a poznání toho nejzajímavějšího. Pořadí destinací je připraveno tak, aby přelety byly co nejkratší a člověk opravdu strávil přímo v destinaci co nejdelší dobu – vždy v tom nejlepším hotelu, který v oblasti je.

Program cesty se pak každým rokem mění. V únoru 2015 cesta začne v Jamajce a pokračovat bude v Panamě, brazilském Riu, Argentině, na Velikonočních ostrovech, pohádkovém Bora Bora, v Nové Kaledonii, u Uluru v Austrálii, Indonésii a skončí ve Vietnamu.

14 let – cesta kolem světa na kole

Dobrodruhů, kteří vyrazili na cestu kolem světa na kole, jsou po celém světě desítky. Jedním z nejsilnějších příběhů je nicméně cesta dvou francouzských studentů ze začátku 80. let. Ti totiž v sedlech svých bicyklů strávili nakonec celých 14 let – během nich stihli nejen našlapat 150 tisíc kilometrů, ale dokonce i uzavřít sňatek a počít dceru. Tu pak ve věku šesti týdnů usadili do speciálního vaku a vydali se na další cesty. Celou cestu perfektně popsali v knize Kolem světa na kole – jde o ideální čtení pro milovníky cestování.

Foto: archiv autora

Takto loď ráno zakotví v přístavu – a pasažéři mají celý den na poznávání destinace.

116 dní – cesta kolem světa na luxusním parníku

Mnohem větší komfort poskytuje cesta kolem zeměkoule na palubě obrovské zámořské lodi. Plavba trvá téměř čtyři měsíce, přesně 116 dní – a z nich více než polovina připadá jen na plavbu. Na nudu a jednotvárnost si ale pasažéři rozhodně nestěžují. Zámořské parníky totiž fungují jako města na vodě a najdete v nich všechno od nákupních pasáží, přes divadla a kina až k aquaparkům přímo na palubě.

A itinerář plavby? Vyplouvá se z Itálie, hned druhý den je na programu Marseille, 14. den Brazílie, 23. den Buenos Aires, 54. den třeba Tahiti, 72. den břehy Austrálie… Ráno loď zakotví v přístavu, na moře se vyplouvá opět až večer, člověk tak skutečně pozná pořádný kus světa. Tuhle luxusní poznávací cestu nabízejí i české cestovní kanceláře. Je ale potřeba pohlídat si termín, protože se vyplouvá jen jednou do roka. Ten nejbližší aktuálně připadá na leden 2015.

Pan Fogg na cestě kolem světa za 80 dní
Jedna z nejslavnějších a nejoblíbenějších knih, které napsal Jules Verne už v roce 1873. Hlavním hrdinou příběhu je Phileas Fogg, který se vsadí o celé své jmění, že stihne cestu okolo světa za 80 dní. Na cestě ho doprovází jeho sluha a zároveň ho stíhá detektiv Fix, který se domnívá, že je Fogg bankovním lupičem. Mimochodem, podle této knihy se jmenuje i cena, kterou dostává posádka nejrychlejší plachetnice při závodu okolo světa.

Několik měsíců – kolem světa na kontejnerové lodi

Neláká vás lenošení na luxusním zaoceánském parníku? Alternativou je vyplutí na palubě obří kontejnerové lodi. Některé lodní společnosti specializující se na přepravu nákladů mezi kontinenty dokonce tuto možnost nabízejí na svých webovkách. Nepočítejte ale s tím, že jde o levnou záležitost. Ač vás místo luxusu čeká jen jednotvárnost tisíců kontejnerů – místo banketů večeře v jídelně s posádkou a místo zajímavých zastávek jen velké přístavy – zaplatíte za jeden den na palubě zhruba 100 eur.

Foto: Christian Lambert

Několik měsíců na palubě kontejnerové lodi. Pro někoho noční můra, pro jiné životní sen.

11 let – cesta kolem světa po svých

Když na sobě Kanaďan Jean Béliveau začal pozorovat příznaky krize středního věku, vyřešil to tím, že si sbalil pár věcí a rodině oznámil, že se vydává na cestu kolem světa… pěšky. Na cestě nakonec strávil 11 let, ušel téměř 80 tisíc kilometrů a poznal na sedm desítek zemí. V roce 2006 dokonce putoval i Českem! Na cestě, kterou chtěl propagovat mír, byl sám. Manželka za ním létala pouze na Vánoce a svou matku dokonce celých 11 let neviděl.

Na podobnou cestu se pak v červnu 2014 vydal i Čech Petr Hirsch, který má v plánu za 20 let nachodit asi 100 tisíc kilometrů. Tady už tedy nemůžeme mluvit o klasické dovolené, ale spíše o životní pouti…

Inzertní sdělení: Vydejte se s ESO travel na nejlepší dovolenou v životě!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vydejte se na cestu kolem světa s cestovatelem Jiřím Kolbabou! 10 exotických dovolených za 25 dní – navíc v pětihvězdičkové kvalitě! Při objednání do 15. srpna 2014 navíc dostanete slevu. Soukromé letadlo, exkluzivní destinace, nejlepší hotely světa a zkušený průvodce. Už se chystáte na cestu?

Další netradiční poznávací zájezd. Vydejte se na palubě lodi vstříc ledovcům a věčnému sněhu. Zájezd zadaný pro dobrodruhy a ty, které už klasické cestování nebaví. Odplouváme v červenci 2015 a to rovnou na palubě největšího atomového ledoborce na planetě! Dobytí severního pólu je na dosah!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o předražených stavbách, o luxusní dovolené na Krétě nebo o gay friendly ostrově Mykonos. Přehed všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Na jak dlouho se v létě chystáte na dovolenou?
Nechystám se nikam.
44,7 %
Jen na prodloužený víkend.
3 %
Na týden.
14,4 %
Na dva týdny.
23,5 %
Na déle než dva týdny.
14,4 %
Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Unikátní cesta kolem světa letadlem

Cesta kolem světa soukromým letadlem z Česka startovala už třikrát a třikrát se do Prahy i úspěšně vrátila. Letos proběhla na jaře, na přelomu března a května, a pochlubit se může dokonce i jedním prvenstvím. Letadlo, ve kterém se cestovalo, bylo totiž vůbec prvním velkým dopravním letadlem z Evropy, které přistálo na Galapágách. Chcete si o této cestě přečíst víc? Podívejte se na články, které ji popisovaly:

Kolem světa v 16 letech

Příběh Laury Dekkerové sledoval v roce 2010 téměř celý svět. Tehdy 14letá dívka se totiž rozhodla vyplout na cestu kolem světa – sama a na jednostěžňové plachetnici. A její rodiče, také vášniví námořníci, ji v jejím snu podporovali. Laura se nakonec na cestu skutečně vydala, ač se jí v tom úřady snažily zabránit, a na cestě byla rok a pět měsíců – pravidelně totiž zastavovala a na lodi navíc dálkově studovala. Stala se tak vůbec nejmladším člověkem v historii, který sám obeplul svět. Její rekord ale není oficiálně uznán – prý aby k podobné cestě neponoukal další.

Matador Steve Fossett

Miliardáři a dobrodruhovi v jedné osobě, Stevu Fossettovi sice utekl rekord v nonstop obletu Země v horkovzdušném balónu, v roce 2002 se ale stal prvním člověkem, který tento kousek zvládl úplně sám, bez dalších členů posádky.

Je také prvním člověkem, který jako první obletěl Zemi v letounu bez mezipřistání a bez doplnění paliva.

Rekordů by možná bylo ještě víc, Steve Fossett však v roce 2007 zahynul v pohoří Sierra Nevada, když s ním spadl jeho sportovní letoun.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám