Hlavní obsah

Cesta kolem světa nebo na severní pól: Jak vypadají nejluxusnější dovolené, které můžete koupit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obletět, případně obeplout celý svět. Dobýt severní pól. Poznat vrcholy Himálaje. Tak vypadají velmi časté cestovatelské sny. Sníte podobný? Pak vězte, že si ho můžete splnit. Velmi často na opravdu luxusní úrovni. Z Česka můžete vyrazit na cestu kolem světa soukromým letadlem za 25 dní i na polární expedici. Zajímá vás, na kolik podobná luxusní cesta vyjde a co během ní člověk zažije?

Foto: ESO travel

Pravidelnou zastávkou je Francouzská Polynésie – jedno z nejkrásnějších, ale zároveň nejdražších míst na dovolenou na světě.

Článek

Podle průzkumu, který v roce 2010 provedla Vysoká škola ekonomická, se Češi, co se týká cestovatelských snů, drží spíše při zemi. Nejvíce je láká Austrálie, následuje Nový Zéland, třetí jsou Spojené státy. V dalších anketách se pak každý sedmý člověk zmíní ještě o Karibiku.

Z Česka nicméně můžete vyrazit i na cestu kolem světa. A to pořádně luxusní. Z pražského letiště odstartoval privátní Boeing 737 – v upravené 64sedačkové verzi – už třikrát, v letech 2012, 2013 a 2014. V únoru 2015 pak odstartuje počtvrté.

Foto: ESO travel

Rio de Janiero – město, které je označované za nejkrásnější na světě.

Deset dovolených v pětadvaceti dnech

Stejně jako v předchozích ročnících bude na programu deset exotických zastávek, které letadlo zvládne v pětadvaceti dnech. Stálicí na programu byla a bude Francouzská Polynésie. Souostroví v Pacifiku, které láká na dráždivou a neuvěřitelně drahou exotiku, reprezentuje ostrov Bora Bora. Podle mnohých anket vůbec nejkrásnější místo planety.

Bydlet ve vodním bungalovu s prosklenou podlahou? Potápět se s rejnoky, opalovat se na pláži Matira, prý vůbec nejkrásnější na planetě? To je běžná náplň místní (pořádně drahé) dovolené. Mimochodem, noc v luxusním vodním bungalovu tady vyjde až na tisíc dolarů!

Foto: archiv autora

Ještě jednou Francouzská Polynésie. Mimochodem, božský ostrov Bora Bora se nad hladinou objevil před pěti miliony let a od té doby se propadá zpátky.

Obeplout svět
Pokud má člověk zhruba pět měsíců času a na účtu necelých 400 tisíc korun navíc, může se vydat na 116denní plavbu okolo světa. Zkuste si to představit: v italském přístavu se nalodíte na začátku ledna a vrátíte se do něj až v květnu. Ze 116 dnů se rovných 67 dní loď plaví oceánem, zbytek pak připadá na zastávky v atraktivních destinacích. 14. den od vyplutí je tak na programu třeba Brazílie, 53. den loď dopluje do Francouzské Polynésie, 72. den ke břehům Austrálie… Dopřát si tuhle plavbu může 2260 pasažérů.

Kromě Francouzské Polynésie je pak součástí cesty kolem světa dalších devět zastávek. Karibská Jamajka, která láká na pláže a skvělé rumy, Panama s proslulým sedmasedmdesátikilometrovým průplavem, který slaví sto let od otevření, nejkrásnější město světa Rio de Janiero s největší art deco sochou na světě, Argentina a místní vinobraní a Velikonoční ostrov se sochami moai.

Foto: archiv autora

Velikonoční ostrov – jedno z nejodlehlejších míst světa. Proslavily ho slavné a tajemné sochy moai.

Po Bora Bora následuje Nová Kaledonie, pro Čechy spíše neznámá destinace, a Uluru, tajemný monolit uprostřed Austrálie, který na vlastní oči paradoxně spatří jen minimum Australanů. Pokračuje se na Jávě a končí na plážích exotického Vietnamu.

A cena za tuhle unikátní cestu? Téměř totožná jako za jednu noc v prezidentském apartmá slavného hotelu-plachetnice Burj al-Arab. Tady vyjde noc ve zlatě na 735 tisíc, loňská cesta kolem světa stála v základní ceně 740 tisíc. Takže stačí jen 28 měsíců poctivě do prasátka odkládat celou průměrnou mzdu v Česku. Nicméně, co je to proti nejdražší dovolené světa za milión liber, o které píšeme v bočním sloupci.

Foto: ESO travel

Rio de Janiero – město, které je označované za nejkrásnější na světě.

Vlakem na střechu světa
Dovolenou z kategorie cestovatelských snů je i cesta po nejvyšší železnici světa z Pekingu do Lhasy. Trasu dlouhou 4065 kilometrů moderní vlak, ve kterém jsou i kyslíkové masky, zvládne za 48 hodin. Vlak na své cestě přejede 675 mostů, 550 kilometrů jede po permanentně zmrzlé půdě a v nejvyšším bodě, v průsmyku Tchang-ku-la, se dostane až do nadmořské výšky 5070 metrů nad mořem. Pokud se člověk rozhodne vyrazit vlakem na střechu světa, cestovní kanceláře tento zážitek nabízejí (spolu s poznávacím okruhem po čínských pamětihodnostech) za zhruba 75 tisíc korun.

Dobytí severního pólu

Podobně drahým, nicméně i stejně zajímavým a unikátním cestovatelským špásem, jako je cesta kolem světa, je expedice k severnímu pólu. Na něm první Čech stanul až v roce 1993 a od té doby ho napodobilo jen několik desítek spoluobčanů.

Foto: ESO travel

Cestu na severní pól zajišťuje ledoborec 50 Years of Victory.

Na severní pól můžete vyplout v rámci unikátního zájezdu v letních měsících a plavba navíc probíhá na palubě největšího atomového ledoborce světa. Loď 50 Years of Victory má dva jaderné reaktory a díky tomu je schopná samostatného provozu bez přerušení po dobu čtyř let.

Na palubě největšího atomového ledoborce světa

Naštěstí ale není tak dlouhá doba při plavbě na severní pól potřeba. Ledoborec 50 Years of Victory je totiž nejrychlejším plavidlem, kterým se k severnímu pólu dá plout. Trasu z Murmansku na 90. stupeň severní šířky zvládá při dobrých podmínkách za čtyři dny (i díky tryskám, které pod led stříkají horkou vodu), s turisty se nicméně trochu „courá“ a k pólu pluje pět dní.

Foto: ESO travel

Zemí věčného ledu a sněhu – tou budete proplouvat při cestě na severní pól.

Během nich probíhají přednášky, loď čas od času zastaví, na průzkum okolí se člověk může vydat i v helikoptéře, protože loď má svůj heliport. Kromě toho je v zázemí lodi bazén, sauna, knihovna, masážní salón i fitness. Na pólu je pak na programu slavnostní přípitek, výstup na led přímo k magickému bodu a případně i koupel v brázdě ledové vody za ledoborcem.

I cena téhle expedice přesahuje půl miliónu korun. Nicméně pozor – je o ni, stejně jako o cestu kolem světa, ohromný zájem. Vždyť cesta kolem světa byla pokaždé vyprodaná – a to jen pár týdnů po spuštění prodeje.

Inzertní sdělení: Vydejte se na cestu kolem světa nebo na severní pól!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Vydejte se v únoru 2015 na nejlepší dovolenou svého života! Deset exotických destinací v pětadvaceti dnech, zázemí privátního letadla a těch nejlepších hotelů světa. Jamajka, Bora Bora, Uluru, Nová Kaledonie, Rio de Janiero a další skvostná místa. Neváhejte dlouho, k dispozici je jen 64 exkluzivních míst!

Severské dobrodružství, kdy se na palubě největšího atomového ledoborce světa dostanete skutečně až na severní pól. Loď poskytuje maximální možný luxus, včetně sauny, bazénu nebo masážního salónu, příroda severu pak bere dech. Vydejte se na unikátní ledovou expedici, která má omezený počet míst!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o luxusní dovolené v Turecku, o bizarních sportech nebo o tom, kam vyrazit v červnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jaký je váš cestovatelský sen?
Prožít cestu kolem světa.
37,7 %
Vyrazit do Karibiku.
15 %
Vyrazit do Spojených států.
7,2 %
Vyrazit do Austrálie.
6 %
Vyrazit do polárních oblastí.
6,6 %
Vyrazit do jižní Ameriky.
6,6 %
Vyrazit do Afriky.
1,8 %
Máme jiný sen.
19,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Nejdražší dovolená planety

962 památek UNESCO ve dvou letech. Tak by se dal ve stručnosti shrnout program nejdražší dovolené, která kdy byla prodaná. Na trh ji na jaře 2013 uvedla agentura specializující se na luxusní zboží a služby pro milionáře a… prodala ji během pár týdnů.

Podle dostupných informací si ji pořídil doktorand z Číny, který na cestu údajně vyrazil, nebo vyrazí v průběhu roku 2014. Během dvou let navštíví 150 zemí a dokonce si na cestu může vzít i někoho s sebou. Aby také ne – když zaplatil milion liber.

Mimochodem, o cestu prý projevilo zájem dalších 15 lidí, zdroje už ale neuvádějí, zda cestu také zakoupili.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám