Hlavní obsah

Jaké to je, bydlet u Amazonky? Manaus je pralesní metropole, která připomíná Paříž

Elektřinu tady měli zavedenou dříve než v mnoha evropských městech. Manaus totiž na začátku 20. století patřil k nejbohatším městům světa. Kaučukoví baroni si tu dokonce nechali vystavět pompézní operu v evropském stylu. Co na tom, že se do prostředí amazonského pralesa zrovna dvakrát nehodila… I teď zažívá tahle „pralesní metropole“ veliký boom – už za pár týdnů totiž bude jedním z měst, kde proběhne fotbalové mistrovství světa.

Foto: CIAT International Center for Tropical Agriculture, Wikipedia.com, licence CC BY-SA 2.0

To v pozadí není mořské pobřeží, ale mohutný tok řeky Rio Negro.

Článek

V Manausu se sice odehrají jen čtyři zápasy, ale i tak se tu buduje v podobném duchu jako na přelomu 19. a 20. století, kdy město zažívalo kaučukový boom a penězi tady tehdy mohli dláždit ulice.

Říká se mu „město lesa“ – to proto, že leží v srdci Amazonie a jediné spojení se světem zajišťují „jen“ obrovská letiště s několika terminály pro osobní i nákladní dopravu společně s největším plovoucím přístavem na planetě – ten se dokáže přizpůsobit výkyvům výšky hladiny řeky Rio Negro v průběhu roku.

Foto: portedemanaus.com

V místním přístavu mají pečlivě zakresleno, kam kdy dosahovala hladina řeky Rio Negro.

Kolísání v řádech desítek metrů

A že je to pořádné kolísání. „Na svém absolutním minimu řeka byla v roce 2010, kdy hladina dosahovala „pouhých“ 13 metrů a 63 centimetrů. Absolutní maximum pak drží 29. květen 2012, kdy chyběly jen tři centimetry k dosažení 30 metrů,“ ochotně vás tady poučí.

Dálnice duchů
Pokud patříte k fanouškům projektu Trabantem napříč Jižní Amerikou, pak pro vás název „dálnice duchů“ nebude neznámý, právě tu totiž navzdory předpovědím české posádky v trabantech projely. A to i přesto, že je silnice BR-319 téměř neprůjezdná. Komunikace, která spojuje Manaus s městem Porto Velho, rychle vznikla a stejně rychle zanikla. Síla přírody tady prostě byla silnější. Nové mosty velmi záhy smetly rozvodněné říčky, asfalt zmizel… a lidé tuto cestu přestali zcela využívat. Ač je pravdou, že jí nikdy nepřišli na chuť.
Foto: portedemanaus.com

Připlutí lodi bývalo velikou společenskou událostí. Dnes jich připlouvají desítky týdně.

Na počátku 20. století byl právě přístav jedinou spojnicí s okolním světem. A když připlula sem do vnitrozemí od Atlantiku loď, byla to ohromná událost pro celé město. Dnes lodí připlouvá podstatně víc – aby ne, Manaus je ohromným obchodním uzlem, kde se obchoduje s produkty Amazonie, i přesto je ale město od okolního světa izolované. Po jediné kvalitní cestě trvá cesta na sever do dalšího většího města několik hodin, lodí je to do civilizace tři dny plavby…

Divadlo uprostřed pralesa

Nicméně právě díky tomu si Manaus zachovává punc autenticity a člověk se tu na některých místech může vrátit v čase. A jedním z takových míst je budova Opera Teatro Amazonas. Mohutná stavba s nepřehlédnutelnou kupolí je díky neorenesančnímu slohu, ve kterém je (stejně jako Národní divadlo v Praze) postavená, nepřehlédnutelná.

Foto: Mario Roberto Duran Ortiz Mariordo, Wikipedia.org, licence CC Attribution 3.0

Místo, kde se setkávají vody Amazonky a Rio Negro. Kvůli rozdílným vlastnostem se voda okamžitě nesmísí.

A uvnitř? Autoři českého Národního divadla by mohli závidět… Interiér je honosný, zlacené je vše od sloupků po madla na sedačkách, nechybí těžké závěsy, luxusní materiály… Všechno navíc vypadá tak jako v roce 1897, kdy bylo divadlo slavnostně otevřeno. Mimochodem, svým koncertem ho otevíral slavný pěvec Enrico Caruso a zlé hlasy tehdy tvrdily, že celá stavba vznikla jen kvůli tomu, aby slavný pěvec do Manausu dorazil.

A možná na nich něco bude… V dalších letech totiž bylo divadelních a operních událostí pomálu. Několik desítek let pak byla budova zavřená. Od roku 2000 se o obnovu zašlé slávy pokoušejí místní úřady. Vznikl Amazonský symfonický orchestr, jehož členy jsou ale převážně hudebníci z chudých zemí Asie, kteří přišli za výdělkem, v budově probíhá několik festivalů do roka. A fungují tu i klasické prohlídky, během kterých si turisté mohou připomenout dávnou slávu kaučukové metropole.

Foto: Pontanegra, Wikipedia.org, licence CC BY-SA 2.5

Budova Opera Teatro Amazonas – stavba, která vznikla z popudu kaučukových baronů, kteří chtěli do Jižní Ameriky přenést evropské zvyklosti.

Tam, kde se potkávají řeky…
Encónto das Áquas, tak se v portugalštině nazývá místo, kde se potkávají žluté vody Amazonky (tady ještě pod jménem Solimões) a tmavé vody Ria Negro. Soutok jen pár kilometrů od města Manaus nabízí dvoubarevnou podívanou, kdy se zhruba šest kilometrů valí masy vody obou řek vedle sebe a nechtějí se smísit. Jak to? Je to díky rozdílné rychlosti (Amazonka je rychlejší), teplotě, ale i složení vody obou řek. Těm se k sobě prostě nechce a turisté, kteří sem ve velkém připlouvají na lodích, to kvitují.

Břicho Paříže uprostřed Amazonie

Manausu se občas přezdívá Paříž tropů. Proč? I kvůli tomu, že tu stojí kopie slavné francouzské tržnice Les Halles – tedy té tržnice, do které Emil Zola umístil děj románu Břicho Paříže a na jejímž místě dnes vzniká luxusní, ale neosobní obchodní cetrum. V Manausu ale stále můžete navštívit jejího menšího sourozence Mercado Municipal – většina dílů kovové konstrukce byla vyrobena ve Francii a do Manausu dovezena na lodi.

Foto: ESO travel

Manaus je branou do Amazonského pralesa.

Budova s červenožlutou čelní fasádou stojí jen kousek od břehů Ria Negro a nakupovat tady můžete až do padnutí. Stánků, které na první pohled vypadají dost chaoticky, je tu okolo dvou set padesáti. Když mají prodejci slabší den, projde kolem nich asi 15 tisíc lidí, v těch nejrušnějších obdobích ale není výjimkou i 40 tisíc návštěvníků denně.

Brána do Amazonie

„Pořídíte tady opravdu všechno od ovoce a zeleniny přes šperky až po výrobky z drahého dřeva,“ shodují se všichni průvodci. Nadto si tady můžete dát i některou z místních specialit, čerstvě připravenou přímo před vámi.

Manaus je považován za bránu do Amazonie. Právě sem vyrážejí turisté z celého světa, aby se z místního přístavu vydali dál. Do nitra největšího pralesa na planetě. A vypravíme se do něj i my – příští týden prostřednictvím dalšího článku….

Inzertní sdělení: Užijte si cesty Jižní Amerikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do Brazílie:

Vydejte se na více než dva týdny do země samby! Podíváte se do Ria, prý nekrásnějšího města světa, navštívíte vodopády Iguacu i letoviska na pobřeží. A podíváte se i do hloubi Amazonie!

Poležení na Copacabaně, výstup ke slavné soše Krista Spasitele… odpočinek spojený s poznáním. A k tomu perfektní zázemí některého z hotelů v naší nabídce. Poznejte pláže nejkrásnějšího města světa!

Milovala to tady Bridget Bardotová, jejíž sochu tady můžete do dnešních dnů obdivovat. Jsou tu nádherné pláže a dovolenou tady si užijí gurmáni a milovníci jídla. Brazilský Búzios, dovolenkový ráj!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o městě Chicago, o největších diamantových dolech nebo o opravdu divných svátcích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Už máte pořízenou letní dovolenou?
Ano, využil/a jsem firt minute nabídek.
17,2 %
Vybráno mám, ale čekám na last minute.
7,5 %
Ještě jsem ji neřešil/a.
15,1 %
Letos nikam nejedu.
60,2 %
Celkem hlasovalo 93 čtenářů.

Fotbal uprostřed pralesa

Manaus je jedno ze 12 měst, ve kterých se už za pár týdnů odehraje mistrovství světa ve fotbale. V pralesní metropoli se sice odehrají jen čtyři zápasy, nicméně i kvůli nim město prochází výraznými změnami.

Rekonstruován a modernizován byl jeden z terminálů letiště a velké změny má za sebou i původní stařičký stadion Vivaldão, který byl téměř kompletně přebudován a přestavěn. Dnes se jmenuje Arena Amazonia a pojme do svých ochozů 42 374 diváků. Ohromné číslo, co říkáte? A to je až desátým největším stadionem z 12 stadionů, kde se mistrovství odehraje.

Ne všem ale bylo umístění některých zápasů do tropického klimatu města Manaus po chuti. Anglická reprezentace se před několika měsíci ostře ohradila proti klimatu, které podle ní nebude přát pěknému fotbalu.

A co čert nechtěl – rozlosování jí nakonec přisoudilo hned první zápas, který se na stadionu v Manaus odehraje. Anglie se v něm utká s Itálií a i přes velké teplo a ohromnou vlhkost tenhle zápas slibuje už teď perfektní podívanou.

Mimochodem, rekonstrukce stadionu probíhala od roku 2010 do prosince 2013 a první zápas v nové aréně byl odehraný až v průběhu března. Na doladění případných nedokonalostí tak zase není tolik času…

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám