Hlavní obsah

Kam v květnu? Třeba k moři, i luxusní dovolené jsou výrazně levnější než v hlavní sezóně

Zájem o předsezónní dovolenou roste. Každý rok vyrazí za relaxem nebo za poznáním v průběhu května a června zhruba půl miliónu českých turistů. Proč? Protože ušetří, nemusejí se mačkat na plážích ani u památek a bojovat s velkými horky. A nejezdí se jen na evropské pláže – na oblibě získávají poznávací plavby, netradiční eurovíkendy, ale i cesty do exotických destinací.

Foto: archiv autora

Málo turistů a příjemné ceny – to jsou hlavní argumenty pro dovolenou v květnu.

Článek

Tím hlavním argumentem, proč vyrazit na dovolenou před hlavní letní sezónou, je bezpochyby cena. V květnu a červnu je prostě možné dopřát si opravdu vysoký standard za mnohem méně peněz. Takže i ten, kdo v hlavní sezóně stěží dosáhne na čtyřhvězdičkový hotel, může v květnu nakouknout do pětihvězdičkového.

I proto je o předsezónní dovolené větší zájem, než tomu bylo na přelomu tisíciletí. Nicméně stále platí, že ještě větší oblibě se těší zájezdy až po sezóně – tedy v září a říjnu. Nabídka před sezónou je ale veliká. Podívejte se na ty nejzajímavější možnosti, které v květnu máte!

Lákala by vás cesta kolem světa? Přečtěte si o ní:  Cesta kolem světa finišuje: V největším kasinu planety a na plážích v Indii

Užijte si dovolenou na vlnách

Dovolená strávená na palubě luxusní lodi je v Česku aktuálně nejrychleji rostoucí typ zájezdů. Loni vyrazilo na tento typ zájezdu zhruba dvacet tisíc Čechů a letos jich bude mnohem více. Nejžádanější jsou plavby po Středozemním moři – a pozor – před sezónou můžete týdenní plavbu s plnou penzí pořídit běžně za méně než dvacet tisíc korun!

Foto: archiv autora

Takto vypadá interiér luxusní zaoceánské lodi – užít si tu můžete v bazénu.

Přečtěte si více o tom, jaké to je na lodi

Tou největší výhodou tohoto typu dovolené je propojení relaxování s pohodlným poznáváním známých a atraktivních míst – bez toho, aby člověk musel neustále balit a vybalovat. Pokud se pro dovolenou na vlnách rozhodnete, pak vězte, že velmi často se vyplouvá z italských Benátek a v itineráři plavby bývají třeba Santorini, Dubrovník, Istanbul, Barcelona nebo Tunis.

Vydejte se na velký poznávací zájezd

Zatímco sezóna pobytových dovolených teprve začíná, jarní sezóna poznávacích zájezdů pomalu končí. Češi preferují spíše kratší poznávací dovolené, na které vyrážejí autobusem, nicméně nic vám nebrání jít v květnu proti proudu…

Foto: ESO travel

Jaro je ideálním obdobím pro poznání západu USA.

… a využít možnost vyrazit třeba do Spojených států. Popularitě se před létem těší zejména atraktivní okruhy po západním pobřeží, které nabízejí koktejl známých měst a nádherné přírody. Ve dvou týdnech se tak člověk projde po chodníku slávy v LA, vyfotí si slavný most Golden Gate, podívá se do Grand Canyonu, ale i do Las Vegas nebo Monument Valley.

Vsaďte na eurovíkend

Brouzdat se po bulvárech Paříže, navštívit obchodní centra v Londýně, užít si antické památky v Římě nebo si vyzkoušet umění smlouvání na bazarech v Istanbulu… právě tyto čtyři destinace Češi upřednostňují před jinými – co se eurovíkendů týká.

Mimochodem, Češi každý rok absolvují zhruba milión těchto krátkých, ale o to intenzívnějších zájezdů. A kromě této čtyřky získávají na oblibě i Barcelona a Athény. Květen je pro cestu do těchto dvou měst ideálním časem, protože tu už můžete spojit poznávání památek s pobytem u moře.

Foto: ESO travel

Istanbul – skvělá destinace pro eurovíkend

A pokud chcete něco opravdu exkluzivního, pak se vydejte na eurovíkend do New Yorku. Díky časovému posunu brzy ráno naskočíte do letadla v Praze a v New Yorku přistáváte ještě před polednem. A za tři dny se toho v městě, které nikdy nespí, dá stihnout spousta.

Odleťte za sluncem, daleko…

V květnu se dá ještě stihnout závěr sezóny v Thajsku. Připravte se ale na to, že hned po vystoupení z letadla dostanete „horkou facku“ – teploty jsou tu v tuto část roku opravdu vysoké, srážek je ale ještě pořád v jižních oblastech poměrně málo.

Foto: ESO travel

Za sluncem se můžete v květnu vydat i dál – do exotických zemí.

Pokud člověka neumoří horko, může poznávat thajskou metropoli Bangkok a desítky chrámů, které v něm jsou. Za návštěvu stojí rozhodně alespoň dva – chrámy Wat Phra Kaew a Wat Traimit. A pak také čtvrť červených luceren Patpong – tady vám možná bude také horko, nicméně nebude to z počasí…

Inzertní sdělení: Vydejte se na netradiční cesty za poznáním!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytových a poznávacích zájezdů:

Užijte si více než 14 dní na západě Spojených států! Atraktivní poznávací okruh vás provede po nejslavnějších památkách západního pobřeží. Los Angeles, San Francisko, Grand Canyon i Las Vegas. Podívejte se na itinerář cesty!

V Thajsku finišuje hlavní sezóna. Turistů je méně, teploty vysoké a na plážích a u památek je dost místa. Poznejte památky hlavního města Bangkoku a pak si užijte relax na plážích ve slavném letovisku Pattaya.

Týden prožitý plavbou na luxusní lodi, během kterého poznáte několik nádherných měst – romantické Benátky, Istanbul s desítkami mešit a s bazary, ale i řecká Olympie a turecký Izmir.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o děsivém lese sebevrahů, o Ďábelských ostrovech nebo o místě, kde začíná konec světa. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Který z typů dovolené vás nejvíce láká?
Eurovíkend
7,2 %
Poznávací zájezd
27,8 %
Plavba
3,1 %
Relax v exotice
61,9 %
Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Zchlaďte se!

V květnu lidé obvykle vyrážejí na jih, za prvními opravdu teplými slunečními paprsky, nicméně vyrazit můžete i na opačnou stranu, na sever, kde je v květnu také velmi příjemné počasí pro poznávání.

Jak už bylo řečeno v hlavním článku, dovolené na lodi získávají rok co rok na oblibě – a platí to i pro plavby lodí směrem na sever. Tam se obvykle vyplouvá z některého z německých přístavů a plavba trvá zhruba týden.

Vyrazit na sever v květnu má pak tu výhodu, že se člověk krásami okolní přírody nemusí kochat jen z paluby lodi, ale počasí přeje i delším výletům během zastávek.

Běžnými zastávkami těchto plaveb potom jsou norské fjordy, ze kterých člověk může vyrazit i někam dál – například k nejhlubšímu evropskému jezeru Horindalsvannet, k ledovcům, ale třeba i do norského města Bergen.

Velmi často se také pluje do Stockholmu, Tallinnu nebo Petrohradu – i v těchto městech jsou květnové teploty příjemné a ideální pro poznávání.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám