Hlavní obsah

Empire State Building: Vyrostl v rekordním čase a kdysi do něj narazil bombardér

Vyrazit do New Yorku a nenavštívit slavný mrakodrap Empire State Building je jako vyrazit do Paříže a vynechat Eiffelovku. Je symbolem nejen samotného města, ale celých Spojených států. Světlům na jeho vrcholu se přezdívá „světla svobody”. Tahle americká ikona si zahrála i v desítkách filmů a dokonce do ní narazil americký bombardér. Co dalšího o tomto mrakodrapu nevíte?

Foto: Daniel Schwen, commons.wikimedia.org

Empire State Building je pravděpodobně nejslavnější kancelářskou budovou světa.

Článek

Empire State Building býval nejvyšším mrakodrapem světa – vždyť měří úctyhodných 448 metrů – o tento statut ale přišel v roce 1972, po více než 40 letech od svého dokončení.

A to původně měl být „jen“ osmdesátipatrový. Jeho tvůrci se nicméně rozhodli trumfnout stavitele budovy Chrysler Building, a tak celý projekt ještě o dvaadvacet pater „natáhli“.

Mimochodem říká se, že William Lamb, který je autorem návrhu, měl celou budovu nakreslenou za necelé dva týdny. Historici to potvrzují, nicméně s dodatkem, že šlo vlastně jen o úpravu návrhů pro jinou stavbu.

Foto: esbnyc.com

V listopadu 2013 svítil Empire State Building na počest zpěvačky Alicie Keys.

Stavělo se neuvěřitelně rychle

Ohromující ale byla i rychlost samotné stavby. Tři tisíce dělníků postupovaly rychlostí téměř pět pater za týden – a za jedenáct měsíců od započetí prací Empire State Building stál kompletně hotový. Ale prázdný. Hospodářská krize v kombinaci s vysokými cenami za pronájem hnaly firmy jinam. A budově se začalo posměšně přezdívat Empty State Building.

Empire State = Nová říše
Spojení Empire State je původně přezdívka pro stát New York, kterou prý údajně získal od Henryho Hudsona. Ten byl tak zaujatý krásou a monumentálností krajiny v okolí řeky Hudson, po které se plavil, že oblast označil za „novou říši“, „new empire“. A při hledání vhodného názvu pro nový symbol New Yorku si právě na tento příběh tvůrci a tehdejší majitelé mrakodrapu vzpomněli.

Dnes má tato budova spíše opačný problém – patří k vůbec nejnavštěvovanějším místům v New Yorku a ročně vyjedou zdejšími výtahy nahoru, na vyhlídky, zhruba čtyři milióny turistů. V některé dny se tak před pokladnami tvoří dlouhé fronty a návštěva se protáhne i na několik hodin.

Foto: ESO travel

New York je město mrakodrapů – Empire State Building je jednoznačně nejznámější.

Čím dříve sem dorazíte, tím lépe

Obecně se proto doporučuje naplánovat si návštěvu dopředu, vstupenku koupit na internetu (ceny začínají na 27 dolarech za vstup na vyhlídku v 86. patře, pokud chcete i do 102. patra, musíte si připlatit) a vyrazit sem v časy, kdy je nápor nejmenší. Což je prý brzké ráno – budova pro turisty otevírá v osm – nebo čas okolo třetí odpoledne. A pozor – New York z výšky si člověk může prohlédnout i v noci, poslední výtah totiž jede na vrchol v 1:15 a samotná vyhlídka pak zavírá až ve dvě hodiny.

Při návštěvě Empire State Building nepočítejte s komentovanou prohlídkou. Ostatně ty by se tu v takovém množství turistů opravdu nedaly zvládnout. Pokud ale člověk chce mít nějaký informační základ, může si na pokladně pořídit audioprůvodce – zajímavosti k tomu, co je z vyhlídek k vidění, jsou slyšet v tomto případě z úst fiktivní postavičky, bývalého taxikáře Tonyho.

Empire State Building a čísla
Empire State Building má 102 pater a se započtením výšky antény, která byla přistavěna v roce 1950, měří 448 metrů. Stavba probíhala pouhých 11 měsíců a podílelo se na ní odhadem 3400 pracovníků. Aktuálně má budova zhruba 6500 oken, 73 výtahů, je v ní 113 kilometrů potrubí, sídlí v ní zhruba 1000 firem a denně sem dochází 21 tisíc zaměstnanců. A z přízemí až na první vyhlídku v 86. patře je to 1576 schodů.

Empire State Building si zahrál ve stovkách filmů, oficiální informace uvádějí zhruba 250 titulů, ve kterých budova sehrála alespoň epizodní roli. Tím nejslavnějším je ale pravděpodobně King Kong – ve snímku ze 30. let 20. století probíhá právě na špici tohoto mrakodrapu velkolepé finále.

Foto: ESO travel

Na vrchol Empire State Buildingu můžete vystoupat i v noci.

Světla se mění podle příležitostí

Od roku 1956 je potom vrchol budovy trvale osazen světly, v roce 1974 byla dokonce instalovaná světla, která mohou vytvářet barevné efekty. A na oficiálních stránkách budovy visí program toho, v jaký den budou svítit jaká světla. 11. září je každoročně v modré, červené a bílé barvě, 14. říjen na počest Kryštofa Kolumba v barvách červené, zelené a bílé a 10. prosince připomíná modrá barva den lidských práv. Ve dvě hodiny v noci pak každý den barevná paráda končí.

Aktuálně prochází celá budova kompletní renovací, která by měla snížit její ekologickou zátěž a která vyjde na zhruba půl miliardy dolarů. Což je údaj, který dostává úplně nový rozměr v okamžiku, kdy si člověk uvědomí, že původní stavba vyšla na 41 miliónů dolarů.

Inzertní sdělení: Užijte si dovolenou ve Spojených státech!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do USA:

Vydejte se s námi na tři noci do města, které nikdy nespí! Poznáte ty největší atrakce, největší lákadla a místa, který jste doposud znali jen z filmů. Manhattan, Wall Street, socha Svobody, Empire State Building…

Téměř třítýdenní trip po tom nejlepším ve Spojených státech, který začíná právě v New Yorku! Poznáte ale i sílu Niagarských vodopádů, LA, San Francisko, Washington, Las Vegas nebo Grand Canyon!

Slunce, pláže, pohoda. Pojeďte na týden na slunnou Floridu a na vlastní kůži okuste její atmosféru. Návštěva centra NASA, Orlanda a jeho zábavních parků i slavného Miami a zdejších pláží.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Šanghaji, o nejlevnějších destinacích pro dovolenou nebo o dubajském metru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Návštěvu New Yorku...
... už mám za sebou, a ne jednu.
6,2 %
... už jsem jednou absolvoval/a.
13,9 %
... plánuji v brzké době.
4,5 %
... plánuji, ale zatím chybí finance.
35,3 %
... v plánu nemám.
40,1 %
Celkem hlasovalo 1371 čtenářů.

Výstava v ceně vstupenky

V rámci osmdesátiletého výročí otevření budovy a zároveň kompletní renovace, kterou Empire State Building prochází a která bude celkově stát zhruba půl miliardy amerických dolarů, vznikla v 80. patře budovy kromě obchodu se suvenýry i interaktivní výstava, která mapuje historii budovy.

Prohlédnout si tu můžete dobové fotografie, dokumenty, které sloužily jako podklady pro účetnictví, jež se každý den zanášelo, nákresy, plánky… Vše je podané poutavou a zajímavou formou.

Obrovské popularitě se také těší interaktivní atrakce, která nabízí pohled z okna – na New York, tak jak vypadal v roce 1931, tedy v roce, kdy byl Empire State Building slavnostně otevřený.

Na rozdíl od audio průvodce Tonyho v aplikaci iView, kterou si můžete na pokladnách pořídit za poplatek, je návštěva této prohlídky v ceně vstupenky na vyhlídky.

1945 – náraz letadla

V červenci 1945 do budovy Empire State Building narazil bombardér B-25, který budovu poškodil mezi 79. a 80. patrem. Při nárazu tehdy zemřelo 11 lidí, vypukl požár, statika ale nebyla nijak narušena.

Budovu tak mohli o týden později znovu otevřít v běžném provozu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám