Hlavní obsah

Nejdivnější muzea světa: Navštivte bizarní muzeum vlasů nebo tokijské muzeum parazitů

Řadíte návštěvu nejrůznějších muzeí do kategorie nudných zážitků a raději dáváte na cestách přednost jiným atrakcím? Možná je to škoda. Na světě totiž existují muzea, kde místo starých vykopávek vystavují parazity, vibrátory nebo mumie. Podívejte se s námi na ty nejbizarnější sbírky podivností, které na světě jsou!

Foto: sulabhtoiletmuseum.org

V muzeu záchodů v Indii najdete i ručně malované toaletní mísy.

Článek

Někdo má návštěvu muzea zařazenou v kategorii zážitků „když bude pršet a všechno ostatní už jsme viděli“, nicméně toto je přehled míst, kam vyrazíte za každého počasí, a nebo nikdy. Záleží, jak moc vás baví bizarnosti, podivnosti a zajímavosti…

Muzeum špatného, ale opravdu špatného umění

Když se americkému starožitníkovi dostal do rukou jeden opravdu ošklivý obraz, nevyhodil ho. Řekl si, že je tak špatný, že ho musí ukázat svým kamarádům. Stala se z toho tradice a Scott Wilson založil v Massachusetts Muzeum špatného umění.

Najdete tu kýč všeho druhu i obrazy, za které by se nemusela stydět vaše pětiletá dcerka. Když byl v roce 1996 ukraden jeden obraz, muzeum slíbilo jeho nálezci odměnu ve výši 6 dolarů.

Foto: Bad Art Museum

V muzeu špatného umění se od srdce zasmějete.

Děsivé muzeum vlasů v Turecku

Muzeum vlasů v tureckém Avanosu si překvapivě nezaložil kadeřník, ale hrnčíř. Ze svého sklepa ho vytvořil poté, co dostal od své přítelkyně loknu vlasů na památku. Jeho zákaznice, když se o téhle srdcervoucí historce dozvěděly, začaly mu také dávat svoje vlasy. A tak v muzeu najdete asi 16 tisíc vzorků ženských vlasů, včetně popisků se jmény a adresami každé z dárkyň. Děsivé? Jen trošku. Čtěte dál!

Dvouhlavé tele i lidské zárodky

Pokud vám vlasy přijdou divné, rozhodně zapomeňte na návštěvu Mütterova muzea ve Filadelfii. V budově lékařské fakulty to voní formaldehydem a ve skleněných lahvích tu plavou věci jako dvouhlavé tele nebo nejrůzněji zmutované lidské zárodky. Mezi exponáty ale nenajdete jen děsivé záležitosti jako stěny lebek netradičních tvarů nebo tvář muže s rohem jednorožce, ale i opravdové nechutnosti.

Zajímavosti, rekordy, kuriozity...

V muzeu penisů je 900 exponátů

Ještě nejsme u konce – seznam nejdivnějších muzeí světa by nebyl kompletní bez slavného islandského Muzea penisů. V Húsavíku mají 900 exponátů penisů zvířat a dokonce i 20 lidských. Doslova „největším“ kouskem je 170 centimetrů dlouhý penis vorvaně tuponosého, v muzeu je ale možné vidět i lampu z varlat nebo další věci, které nejen v mužských návštěvnících vzbuzují svíravé pocity v podbřišku.

Foto: Celander

Muzeum penisů vám odhalí „nářadí“ více než 200 savců.

Muzeum parazitů – muzeum hnusu

Muzeum parazitů v japonském Tokiu sází na lidskou zálibu v hnusu. Málokdo by věřil, jak dlouho člověk s permanentním šklebem odporu dokáže sledovat věci jako nejdelší (9 metrů) tasemnici, která kdy byla z lidského těla vytažena, nebo různé orgány prolezlé červy.

Kromě samotných exponátů tu najdete i hodně informací a dokumentů o parazitech všeho druhu a ve zdejší laboratoři si můžete některá zvířátka prohlédnout v akci.

Muzeum, které je zadáno spíše pro dámy

Zatímco dámy se v muzeu penisů skvěle baví a pánové trnou, v muzeu vibrátorů v San Francisku to bude obráceně. Muzeum s více než 30letou historií mapuje asi 150 let od vzniku prvního vibrátoru. Tím je unikátní kousek na parní pohon, který byl patentován jako fyzioterapeutická pomůcka. V muzeu najdete erotické pomůcky až z počátku 20. století, které svým vzhledem připomínají spíš kuchyňské náčiní.

Foto: Vibrator Museum

Ne, to není fén. Některé staré vibrátory dobře zapadnou do kuchyně nebo koupelny.

Psychiatrické muzeum – to je na diagnózu

Když se řekne „psychiatrické muzeum“, nezní to zase tak hrozně. Čekáte nějaké ty rekonstrukce odpudivých psychiatrických postupů, fotky bláznů, děsivé nástroje. A tohle všechno také ve State Lunatic Asylum No. 2 v americkém Missouri dostanete. Navíc ale celou expozici strašidelné psychiatrie doplňují umělecká díla pacientů. Někdy jde o nevinné obrázky s dětskou duší, ale někdy o mozaiku ze všeho, co vyndali z žaludku ženy, jež trpěla chronickým nutkáním polykat různé věci. Kdo mozaiku udělal?

Mexická sbírka mumií

Mexické Huanajuato ukrývá děsivou sbírku mumií. Unikátní muzeum, jehož podobnou verzi najdete třeba v italském Palermu, sestává výhradně z mumií – od starců po novorozeňata. Jde o těla lidí, kteří zemřeli při epidemii cholery v roce 1833 a jejichž pozůstalí neměli peníze na vlastní hrob.

Foto: Catacombe dei Cappuccini

Návštěva mexického nebo italského muzea mumií je jen pro otrlé.

Celé muzeum je de facto otevřený hromadný hrob, osvětlený reflektory. V italském Palermu jsou mumie dokonce oblečené ve svých nejlepších šatech, takže výsledný dojem je ještě děsivější.

Odskočte si… do muzea toalet

Bílá keramika? Kdepak – v muzeu záchodů v indickém Dillí se přesvědčíte o tom, že i záchod může být umělecké dílo. Nejrůznější tvary, barvy a materiály zdejších exponátů tu inspirují studenty designových škol, cílem muzea je hlavně šířit v Indii hygienickou osvětu. Muzeum zachycuje celý vývoj záchodové historie – najdete tu nejen samotné toalety, ale i různé hygienické doplňky s tím spojené. Před návštěvou muzea si ale pro jistotu odskočte doma – zorientovat se v množství toalet není legrace!

Inzertní sdělení: Vydejte se do světových muzeí!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

New York, to není jen blikající Times Square a socha Svobody – najdete tady i několik opravdu dobrých muzeí! Vydejte se do města, které nikdy nespí!

Vydejte se na úžasný eurovíkend do jedné z nejslavnějších galerií světa! Objevte stylovou atmosféru Petrohradu a jeho známé památky a unikátní stavby.

Vydejte se do země ledu, kde se snoubí božská příroda, divoké gejzíry a sopky s unikátní islandskou kulturou. A když vám zbyde čas, zajděte se podívat do muzea penisů v Húsavíku!

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o cestě na severní pól, o pouštním Manhattanu v Jemenu, nebo o městě, kterému se říká Voňavý přístav. Přehled všechčlánků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Viola Kratochvílová a ESO travel

Anketa

Které z muzeí byste rozhodně nenavštívili?
Muzeum parazitů
16,4 %
Muzeum vibrátorů
6 %
Muzeum penisů
11 %
Muzeum mumií
3,9 %
Muzeum opravdu špatného umění
8,4 %
Muzeum vlasů
35 %
Muzeum anatomických podivností
12,5 %
Psychiatrické muzeum
6,8 %
Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Jaká jsou nejlepší muzea světa?

  • Louvre – Paříž, Francie
  • Hermitage – Petrohrad, Rusko
  • British Museum – Londýn, Velká Británie
  • Metropolitan Museum of Art – New York City, USA
  • National Gallery – Washington D.C., USA
  • Uffizi Gallery – Florencie, Itálie
  • The Egyptian Museum – Káhira, Egypt
  • The Rijksmuseum – Amsterodam, Nizozemí
  • Kunsthistorisches Museum – Vídeň, Rakousko

Související články

Výběr článků

Načítám