Hlavní obsah

Mexické letovisko Tulum: Tady je to z pláží jen krok ke „krvavým” památkám

V Las Vegas stavějí repliky pyramid, věží a mostů, aby bylo město co nejrozmanitější. Poblíž města Tulum na východě Mexika nic takového nedělají, přímo po bílých píscích karibské pláže se tu totiž procházejí leguáni, nad nimiž se tyčí stovky let stará kamenná opevnění a z restaurací voní mexické speciality. Tady už nic víc není potřeba.

Foto: Bjørn Christian Tørrissen (Wikimedia Commons)

El Castillo, dominanta mezi stavbami nad plážemi v okolí města Tulum.

Článek

Ležet na pláži je pro většinu z nás bez problémů snesitelná činnost, ale ležet na pláži pod prastarými památkami mayských stavitelů, kolem jejichž zdí kráčely válečné výpravy a indiáni rituálními tanci oslavovali bohatou úrodu, to už má trochu jiné kouzlo než tradiční přímořská letoviska.

Hřiště na plážový volejbal nebo na vodní pólo, půjčovny potápěčského vybavení či motorových člunů, to všechno se na pobřeží Tulum, stejně jako leckde jinde, dá snadno najít. Kouzlo tohohle letoviska ovšem spočívá právě v tom, do jakého okolí je zasazeno.

Foto: Frank Kovalchek (Flickr)

Na vedlejší dece na plážích poloostrova Yucatán může být místo turisty i tenhle krasavec.

V našich končinách se docela velké obliby dočkaly restaurace v mexickém stylu. Ne vždy se ale tak úplně drží původních receptur a leckterý Mexičan by se jim hodně divil (a lidé z organizace UNESCO také – v roce 2010 totiž mexickou kuchyni vedle masopustních průvodů na Hlinecku nebo českého sokolnictví zařadili mezi největší světová nehmotná dědictví). Pojďme si osvětlit, co znamenají názvy známé z jídelních lístků:

Stručný slovníček mexické kuchyně
Tacos – placky se směsí, jejichž hlavní složky tvoří maso a různé omáčkyFlautas či taquitos – zarolované tacos v menším provedeníTortillas – kukuřičné plackyQuesadillas – tortilly z pšeničné mouky, jejichž náplň se neobejde bez gratinovaného sýra (špan. queso)Burritos – placky z pšeničné mouky s masovou, případně jinou náplníNachos – křupavé kousky pšeničné tortilly ve tvaru trojúhelníku

Kdysi tu totiž bývalo opevněné mayské město. Yucatán byl velmi neklidný a místní mayská kolonie se snažila všechny nájezdy nepřátelských kmenů zastavit. Středoameričtí indiáni měli v oblibě drsné praktiky, jako je trhání srdce protivníkům a obětování lidí bohům, takže se určitě vyplatilo města dobře zajistit. Od toho také pochází název města – slovo „tulum“ totiž v jazyku yucatanských Mayů označovalo plot nebo opevnění.

Hlavní symbol zdejších památek představuje opevnění, které španělští dobyvatelé označili jako El Castillo. Jde o pyramidovitý hrad tyčící se na čtyřicetimetrovém útesu, jenž se vypíná přímo nad plážemi. Turisté tak mohou zavřít oči a ve stínu kamenného hradu snít o dávné historii a tajemných rituálech se zaříkávajícími šamany.

Foto: ESO travel

Tulumská opevnění Evropanépoprvé spatřili roku 1518.

Podobně krásně jako v Mexiku je také v Dominikánské republice:

Odolali zbraním, skolily je viry

A kdy že šamani vedli jejich obřady? Město Tulum zažívalo své zlaté časy v období mezi 13. a 15. stoletím, kdy těžilo z čilého obchodního ruchu ve středním Mexiku a ze své výhodné polohy u moře. Díky dobrému opevnění si drželo nezávislost ještě několik desetiletí po vpádu Španělů do oblasti, nicméně nakonec tulumské obyvatelstvo zdolal nepřítel, proti němuž nepomohl žádný kamenný zátaras.

Evropané s sebou totiž nepřivezli jen účinné palné zbraně, ale také v Novém světě neznámá virová onemocnění, proti nimž se imunitní systém původních Američanů nedokázal bránit.

Foto: ESO travel

Karibské pobřeží Mexika mají turisté rádi.

Dnes se místní obyvatelé nájezdům cizinců vůbec nebrání – a naopak by jich rádi přilákali více. Pobřeží poloostrova Yucatán známé jako Mayská riviéra totiž žije především z turismu a do lokality Tulum zatím nejezdí tolik lidí jako do nedalekých letovisek Cancún, Playa del Carmen nebo na ostrov Cozumel. Přitom se nachází v místě, kde se za památkami nemusí jezdit a z hotelů na pobřežních útesech se otevírá výhled přímo na širé vody Karibiku.

Kdo by se chtěl podívat do míst, kde se snoubí plážová pohoda se zachovalými památkami a středoamerickou přírodou, má v okolí města Tulum všechno prakticky „na pětníku“. Z přírody se na pláže dostávají leguáni, které láká klid na tulumských píscích. Vzhledem k věhlasu dalších středisek Mayské riviéry je totiž na této pláži pořád celkem klid.

Inzertní sdělení: Užijte si dovolenou u moře a za mořem!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů last minute do Střední Ameriky:

Slunečné bílé pláže a pyramidy u městečka Tulum, které ještě nezasáhla hlavní vlna turismu, nebo oblíbená letoviska v Cancúnu či Akumalu můžete poznat během ochlazení počasí v Evropě.

Svatá Marie v názvu Cayo Santa Maria by mohla evokovat střídmou dovolenou plnou odříkání a morálky, ale vy si na Kubě můžete klidně vyhodit z kopýtka!

Romantika na pláži, která podle anket návštěvníků i světových organizací patří k nejhezčím na celém světě. Punta Cana je perlou Dominikánské republiky i celého Karibiku.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o tom, kde je jediný fastfood na Kubě, dále o zlevněných zájezdech do exotických lokalit nebo o nové luxusní plážové lokalitě v Kambodži. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Ovlivní nějak vaše finanční situace letošní dovolenou/dovolené?
Ano, bude jich méně.
56,3 %
Ano, utratím na nich méně peněz.
10,3 %
Ne, neovlivní.
27,6 %
Ještě nevím.
5,8 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Mexiko a zimní olympiáda

Dnes bychom se s vámi rádi podělili o jednu aktuální zajímavost, která se spíše než k Tulum váže k celé zemi. Zimní olympijské hry v ruském Soči klepou na dveře a připravuje se na ně i mexická výprava. Ano, čtete dobře. Národním sportem je fotbal a mexičtí sportovci vynikají především jako skokani do vody. Však také mají k vodním sportům vynikající podmínky – zemi omývají dva oceány, více kilometrů mořských pláží má jen dvanáct zemí světa. Přesto se v poslední době několikrát zúčastnili i zimních her.

O nějakých velkých výpravách na zimní hry ale nemůže být ve vztahu k Mexiku řeč. V roce 1928 vyslal největší středoamerický stát do švýcarského Svatého Mořice kompletní pětibob (zpočátku jezdilo v posádce pět mužů oproti dnešním čtyřem). Tým pilota Elizaga si nevedl vůbec špatně. Obsadil jedenácté místo a porazil i konkurenci z tradičních bobových velmocí jakými jsou Švýcarsko, Německo nebo Rakousko.

Posledních třicet let jezdí z Mexika na olympiádu v zimě nejčastěji Hubertus von Hohenlohe. Tenhle výstřední byznysmen a potomek německého šlechtického rodu Hohenlohe-Langenburg propadl sjezdovému lyžování a dokonce se svého času neztratil ani mezi největšími světovými esy. V Mexiku, kde se narodil díky práci jeho otce pro automobilku Volkswagen, stále nemá konkurenci, ačkoliv kráce před zahájením her v Soči oslaví pětapadesáté narozeniny. Ve světovém poháru ovšem nedosáhl na bodované pozice již devět let. Po hrách v letech 1984, 1988, 1992, 1994 a 2010 míří nyní na svou šestou olympiádu.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám