Hlavní obsah

Kde se točil Rambo nebo bondovky? Mekkou akčních filmů jsou národní parky v Thajsku

Národní park Khao Yai neměl před devadesáti lety příliš dobrou pověst – byl neprostupný, neprobádaný, a tak se v něm ukrývali nejrůznější zločinci. Známější je ale díky své filmové pověsti – o desítky let později se tu totiž natáčel druhý díl Ramba. A pokud jste filmový fanoušek, pak vězte, že v thajských národních parcích jsou i další místa, kde se točily filmové hity.

Foto: ESO travel

Také ve vodách Phi Phi se proháněly hvězdy z Hollywoodu.

Článek

Druhé pokračování Ramba – to je spousta akce, spousta krve a také krásné přírodní scenérie. Natáčelo se totiž právě v parku Khao Yai. A zdejší krajina filmaře ohromila natolik, že do ní zasadili i část třetího dílu. Takže až budete zase někdy sledovat osudy válečného veterána Ramba, vzpomeňte si na to, že sledujete thajské scenérie.

Do nitra thajské přírody

Mimo stříbrné plátno se v národním parku Khao Yai opravdu nemusíte bát žádných masakrů. Vše, včetně pozorování divokých zvířat, probíhá bezpečně pod dohledem zkušených průvodců. Například při večerních prohlídkách z pozorovatelny nebo během nočního safari se v Khao Yai můžete pokochat bohatou faunou, občas se podaří spatřit i medvědy, slony nebo tygry.

Foto: PhotoFusion

Na thajském pobřeží není nutné chodit do restaurace. Stačí si vyrobit prut a večeře už připluje sama.

Rudohlavý a vousatý, to není dvojice jdoucí na punkový koncert, jedná se o druhová jména papoušků, které tu kromě mnoha dalších najdeme. Do Khao Yai se slétají početnější skupiny opeřenců než na jakékoli jiné místo v Thajsku. Pokud se tedy chcete pokochat pohledem na oblohu plnou pestrobarevného peří, v jihovýchodním cípu Asie nenajdete vhodnější místo.

O dalších zajímavostech Thajska si přečtěte v článku Opiový kouř nad Zlatým trojúhelníkem: Jak chutná opium a jak vypadají žirafí ženy? 

To nejlepší z thajských národních parků!
Lopburi. Chrám Phra Prang Sam Yod plný opic. Ve znamení místních makaků se odehrává také každoroční festival.Damnoen Saduak. Na tomhle trhu si dávejte pozor, kam šlapete. Odehrává se totiž na vodě. Hladina se hemží kánoemi plnými zeleniny či rýže.Ko Samet. Ostrov jako z pohádky. Bílý písek, křišťálově čistá voda. Tohle při koupání na Máchově jezeře neuvidíte.

Železnice smrti a řeka Kwai

Jestliže vám něco říká název národního parku Sai Yok, pak jste patrně horlivý fanoušek historie či starých válečných filmů. Oblastí protéká řeka Kwai, podél níž vede nechvalně proslulá železnice. V extrémních podmínkách ji za druhé světové války stavěli zajatci.

Foto: ESO travel

Logistiku a prodej zboží pojímají trhovci v Damnoen Saduaku velmi jednoduše.

Obtížnou stavbu železnice smrti nepřežily tisíce vojáků. Jejich obtíže dokumentují expozice v muzeu nechvalně proslulé dráhy.

Přečtěte si o zimních exotických destinacích víc!

Jestliže historii příliš neholdujete, podlehnete v Sai Yok spíše místním přírodním zajímavostem, ať už se jedná o krápníkové jeskyně, nebo třícentimetrového netopýra, nejmenšího savce na světě. Mezi tím vším se dá projet na kánoi nebo na raftu.

Místa téměř nezasažená lidskou činností

Těžká práce a hluk při pokládání kolejí, to je přesný opak toho, co zažijete na ostrovech národního parku Mu Ko Chang. Největší ostrov Ko Chang patří v zemi k oblastem nejméně zasaženým lidským konáním.

Foto: ESO travel

Sousedi si koupili BMW, ale my máme v garáži nového slona. Na Ko Changu nic neobvyklého.

V turisty hojně navštěvovaném Thajsku určitě stojí za to odpočinout si chvilku v takovéto oáze klidu. Dopravit se sem lze lodí nebo hydroplánem.

Vodu si užijete i v Erawanu, a to především díky kaskádovitým vodopádům. Těch se na místních tocích nachází opravdu hodně, rozdíl nejvyššího a nejnižšího místa tohoto národního parku činí přes osm set metrů.

Rajské souostroví Phi Phi

Když se vrátíme zpět na cestu po stopách filmařů, nesmíme opomenout ostrovy Phi Phi, kde se potají plížil Leonardo DiCaprio ve snímku Pláž. Lán marihuany tady ale nehledejte. Raději se rozhlížejte po zdejších palmových lesech a zátokách.

Foto: yeowatzup

Jeden z vodopádů v Erawanu

Příroda tu vypadá stejně úžasně jako v kině, navíc obohacená o veškerý komfort. Souostroví navštěvuje velký počet turistů a místní se o ně snaží postarat co nejlépe. O odříznutí od civilizace, ústředním tématu filmu, rozhodně nemůže být řeč.

O mořských národních parcích toho najdete více v článku Podmořské parky a korálové zahrady patří mezi klenoty Thajska 

Filmový fanoušek si v krajině Thajska užije. Může zde jít po stopách svých oblíbených hrdinů. Hlavně holduje-li těm akčním. Své bojové schopnosti tu předváděli Jackie Chan, Steven Seagal i Jean-Claude Van Damme. Nicméně i člověk, který považuje Spielberga za hrad v Brně, si přijde na své. Příroda asijského jihovýchodu je poutavá sama o sobě.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Thajska

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Bangkok, Pattaya, „Železnice smrti“, lenošení na plážích a hlavně celá škála národních parků. Tenhle program obsahuje od každého aspektu země trochu.

Vidět slony, tygry, seznámit se s bohatou místní historií, severní Thajsko a hraniční oblasti Laosu a Myanmaru toho nabízí hodně. A na slonech se klidně můžete i projet.

Jižní část Thajska představuje vysněnou lokalitu pro plážový typ turistů. Ostrovům Phi Phi a Phuket v žebříčcích popularity thajských letovisek patří přední místa.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o Playa Maroma, o nejkurióznějších hotelech a pak také o filmových barech a restauracích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš  Cikán

Anketa

Za čím byste do Thajska vyrazili vy?
Za plážemi a sluncem.
53,5 %
Za historií a památkami.
8,9 %
Za přírodou.
33,5 %
Za golfem.
0,9 %
Za potápěním.
3,2 %
Celkem hlasovalo 1618 čtenářů.

Thajsko a film

Místní příroda vás může ohromit i skrze obrazovku v pohodlí vašeho gauče. Záběry z tamního prostředí najdeme v Pláži s Leonardem DiCapriem, ve Hvězdných válkách: Pomstě Sithů nebo v bondovkách Muž se zlatou zbraní a Zítřek nikdy neumírá. Trvají ovšem jen několik sekund, maximálně minut. Přímému prožitku doplněnému o neopakovatelnou atmosféru se gaučová turistika rozhodně nevyrovná.

Most přes řeku Kwai

Ve výčtu chybí film Davida Leana, protože se nenatáčel v autentickém prostředí. Tvůrci se rozhodli raději pro ostrov Cejlon. Završili tak celou řadu nepřesností filmové verze příběhu z románu Pierrea Boulleho. Když tedy chcete vidět pravou „železnici smrti“, musíte se do Thajska vypravit osobně.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám