Hlavní obsah

Jak vypadá dovolená na Maledivách? Večeře v podmořské restauraci a luxus za statisíce

Maledivy – to je 1200 ostrůvků zaslíbených luxusu a hříšně drahým dovoleným. Synonymem pro ty nejluxusnější pak jsou atoly Ari a Malé – prvně jmenovaný s vůbec první podmořskou restaurací na planetě, ten druhý přezdívaný Manhattan Indického oceánu. Dnes už se jezdí ale i jinam – podmořská restaurace vznikla i na dalším atolu a privátní vily s vlastním bazénem a ohromnou terasou najdete i jinde.

Foto: ESO travel

Scenérie ostrůvků atolu Laamu berou dech.

Článek

Dlouho stály a vlastně ještě tak trochu stojí mimo hlavní zájem a proud turistů, je na nich větší klid a soukromí. Luxus ale stejný jako na dvou nejznámějších – Ari a Malé – i tady se můžete dočkat privátního bazénu, snídaně na terase luxusního vodního bungalovu nebo prosklené podlahy, skrz kterou je vidět podmořský život. Podívejte se spolu s námi na další maledivské atoly, které ty nejznámější v mnoha ohledech strčí do kapsy.

Foto: ESO travel

Dhaalu je jeden z těch méně známých atolů.

Atol Dhaalu – patří k němu i ostrov duchů

Atol Dhaalu dal turistickému ruchu na svých 56 ostrůvcích zelenou až v roce 1996. Nicméně od té doby tu stihlo vzniknout několik kvalitních resortů. A bohužel i zaniknout. Po „Vánoční tsunami“ v roce 2004 se nepodařilo obnovit život a turistický ruch na ostrůvku Gemendhoo. Dnes je to tedy ostrůvek duchů, s minimálními stopami po tom, že tu kdy žili lidé. Jeho původní obyvatelé se přestěhovali na hlavní ostrov.

Kam jinam na opravdu luxusní dovolenou?

Foto: ESO travel

Zapomeňte na klasický hotelový pokoj, tady se spí na vodě.

Atol Dhaalu je destinací, kterou často vyhledávají potápěči (ostatně jako celé Maledivy), a při cestě sem byste neměli minout ani „hlavní ostrov“ Kudahuvadhoo se zachovalou mešitou ze schránek korálů. Na ostrůvku Rinbudhoo na západním okraji atolu zase stojí za návštěvu šperkařské dílničky místních, kde hlavně dámy bude přecházet zrak.

Stejně jako jinde na Maledivách ani dovolená tady ale není zrovna levný špás. Týden v pětihvězdičkovém resortu v plážové nebo vodní vile s vlastním bazénem přijde jednu osobu na 140 tisíc korun.

Atolu Laamu – tady se psala historie

V minulosti tu fungovalo několik buddhistických klášterů. Ty vzaly za své po příchodu muslimů, kteří na jejich troskách vystavěli mešity. Dnes ale na atolu Laamu najdete z těchto mešit také jen trosky. Laamu, a hlavně jeho ostrovy při východním okraji jsou sice jednou z nejvýznamnějších archeologických lokalit na Maledivách, ale i tak je to slabota.

Foto: ESO travel

Maledivy tvoří asi 1200 ostrůvků, obydlených jich je jenom hrstka.

Spoustu významných míst totiž v minulém století poničili sami místní – když na vlastní pěst hledali v ruinách ukryté poklady. Zničena tak byla (ač mnohdy nevědomky) podstatná část artefaktů, které hovořily o kultuře na Maledivách v období středověku.

Maledivy se postupně potápějí. Vznikají tedy smělé plány, jak je zachránit. Na Maledivách roste luxusní umělý ostrov ve tvaru květiny a plovoucí golfové hřiště

Atol Laamu je jižním cípem centrální části Malediv, tvoří ho 82 ostrůvků (z toho 12 obydlených) a ostrovy na jeho východním okraji jsou na maledivské poměry až překvapivě veliké. I na nich ale vyrostlo několik luxusních resortů – v čele s ekoresortem Six Senses, kde je vše z přírodních a recyklovaných materiálů. Večer tu můžete posedět buď v letním kině, nebo na střešní terase bungalovu. Tedy pokud máte na účtu více než sto tisíc.

Atol Baa – tady je podmořská restaurace

V roce 2011 se atol Baa stal biosférickou rezervací UNESCO. Dostal se tak do společnosti ostrova Komodo, skaliska Uluru nebo souostroví Galapágy. Až tak jsou jeho přírodní scenérie unikátní. Rozsáhlé porosty mangrove, nepoškozené korály, obrovská rozmanitost živočišných druhů…

Foto: kihavah-maldives.anantara.com

Atol Baa je biosférickou rezervací UNESCO – a také rájem pro dovolenou.

V zálivu Hanifaru se každý rok páří žraloci velrybí, při vstupu do této zátoky se pak při shánění potravy shlukují stovky mant obrovských. Tento atol v západní části Malediv je jedním z těch vůbec nejkrásnějších.

A právě tady vznikla druhá podmořská restaurace na Maledivách. Je součástí resortu Anantara a na rozdíl od první podmořské maledivské restaurace Ithaa nejde o kompletně prosklenou trubici, ale o krásně designérsky řešenou restauraci, kde vás budou oči přecházet chvíli z toho, co se děje za sklem, chvíli z toho, co vám zdejší šéfkuchaři naservírují.

Foto: kihavah-maldives.anantara.com

Podvodní restaurace? Na atolu Baa vznikla už druhá svého druhu na Maledivách.

Před odletem sem si nicméně pořádně překontrolujte dostatečnou hotovost na účtu – pobyt pro jednu osobu na týden tady stojí asi 160 tisíc korun.

Více o Maledivách:

Inzertní sdělení: Prožijte svůj sen! Vydejte se na Maledivy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů na Maledivy:

Resort, který nabízí ideální podmínky pro klidnou relaxační dovolenou. Vodní i plážové vily - některé dokonce s vlastním jacuzzi. Nechejte se hýčkat v prostředí tohoto luxusního resortu!

Dovolená pro náročné – i co se kvality restaurací v rámci resortu týká. Komfort, soukromí i unikátní prosklená podmořská restaurace, druhá svého druhu na Maledivách. Plážové i vodní vily s vlastními bazény.

V roce 2011 nově otevřený designový resort, kde se snoubí luxus, perfektní služby a soukromí. Bydlet tady můžete v plážových nebo vodních vilách, které disponují i vlastním bazénem. Samozřejmostí jsou výborné restaurace.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také článek o nejfantastičtějších vyhlídkách, o plážích v Kambodži nebo o ideálních destinacích pro sportovce. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik jste ochotní utratit za dovolenou?
Do deseti tisíc za osobu.
42,2 %
Do dvaceti tisíc na osobu.
31,4 %
Do padesáti tisíc na osobu.
10,6 %
Padesát tisíc a víc.
15,8 %
Celkem hlasovalo 1766 čtenářů.

Čtvrtý „do party“ – atol Raa

Mezi atoly, které se v posledních letech dostávají ve stále větší míře do katalogů cestovních kanceláří a kde vznikají nové a moderní resorty, patří bezesporu i atol Raa.

Ještě v devadesátých letech byl pro turisty téměř nedostupný, bez výraznějšího turistického zázemí. Pak ale došlo ke změně zdejší politiky, zahraniční investoři dostali zelenou a i tady dnes stojí několik velmi luxusních resortů.

Atolem Raa jsou de facto myšleny dva menší atoly, které leží blízko sebe. Tvoří ho asi 88 jednotlivých ostrůvků, které se rozprostírají na ploše 56x24 kilometrů. Na atolu žije asi 25 tisíc obyvatel, část z nich na hlavním ostrově Ungoofaaru.

V některých pětihvězdičkových resortech tady utratíte i 120 tisíc korun za týdenní pobyt, dostanete za ně ale třeba i privátního sluhu, který vám bude k dispozici 24 hodin denně.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám