Hlavní obsah

Ikonický Chateau Frontenac v Québeku je nejfotografovanějším hotelem světa

V panoramatu města Québec je nepřehlédnutelná – stavba na pahorku nad řekou Svatého Vavřince, která v Evropanovi musí evokovat domov. Vypadá jako středověký hrad, který se v Kanadě objevil nějakým nedopatřením. Možná i proto si ho každý fotí, a patří mu tak pozice nejfotografovanějšího hotelu světa – Chateau Frontenac!

Foto: fairmont.com

Nejfotografovanější hotel světa je v kanadském Quebecu.

Článek

Mohutná věž, která je jeho symbolem, sice vznikla až později než v roce 1893, kdy byl hotel Frontenac poprvé otevřen, dnes ji ale oči všech návštěvníků kanadského města Québec nevědomky stále hledají.

Hotel není nejvyšší budovou ve městě, jeho stavitelé ho ale postavili na strategickém místě – na vyvýšeném pahorku nad řekou Svatého Vavřince, ve čtvrti, které se říká Staré město a která je od roku 1985 zapsána na seznamu UNESCO. Jejich tehdejší rozhodnutí byl mistrovský kousek, za který jsou jim dodnes i ostatní hoteliéři v Québeku vděční.

Tady nocují bohatí gentlemani…

Hotel Chateau Frontenac (celým oficiálním názvem Fairmont Le Chateau Frontenac) je totiž jednoznačně tou největší dominantou města a láká do města tisíce turistů ročně. Dokonale tak splnil původní záměr – tím bylo udělat z cestování po kanadské železnici na přelomu 19. a 20. století luxusní zážitek, který by si měl dopřát každý správný gentleman, a nalákat lidi do měst podél trati.

Foto: fairmont.com

I interiéry jsou pořádně pohádkové!

Nocovat se mělo právě v luxusních a velkolepých hotelech, které cestovatelům poskytovaly na svou dobu nebývalý luxus – proto vznikl Frontenac i o pět let dříve jeho kolega Banff Spring Hotel.

„Skotský“ Banff Spring Hotel
I hotel Banff Springs vznikl pro zámožné cestující na železnici a i u něj se nechali architekti inspirovat minulostí. Mohutná stavba uprostřed přírody národního parku Banff prý odkazuje na velkolepou skotskou architekturu. Hotel byl otevřený v roce 1888 – jde tedy o staršího sourozence hotelu Chateau Frontenac.

Samotný Frontenac se prvním hostům otevřel v roce 1893 – jeho podoba ale byla od té aktuální dosti odlišná, zcela chyběla třeba slavná věž, která je dnes jeho hlavní dominantou. Hotel prošel během své historie několika výraznými přeměnami a postupně se rozšiřoval. Zatím poslední zásadní úpravy proběhly v roce 1993, kdy v areálu vznikl krytý bazén, fitness a byla vystavěna rozlehlá terasa pro hosty.

Slavní nocležníci

Hotel dostal název podle guvernéra Nové Francie ze sedmnáctého století, hraběte z Frontenac, a během let v něm prožilo několik nocí spousta dalších státníků. V roce 1943 tady dokonce jednal Churchill s prezidentem Franklinem Rooseveltem o další strategii v průběhu 2. světové války.

Foto: ESO travel

Trocha „Evropy“ před slavným hotelem.

Ve zdejších pokojích nějaký čas bydlel i Alfréd Hitchcock (hotel se mimochodem objevil i v jeho filmu Zpovídám se z roku 1953), ubytovaní tady byli i královna Alžběta II. nebo Ronald Reagan.

Tak trochu nový zámek
I v Evropě je stavba, která vypadá jako stará stovky let, ale ve skutečnosti je poměrně moderní. Jde o bavorský zámek Neuschwanstein, s jehož stavbou se začalo až v roce 1868. Postavit ho nechal Ludvík II. Bavorský a měl sloužit jako jeho útočiště před okolním světem. Jeho dokončení se ale nedočkal, zemřel těsně před tím. Zámek je nicméně dodnes jedním ze symbolů celého Německa.

Chateau Frontenac funguje jako hotel od roku 1893 do dnešních dnů a na svých internetových stránkách se chlubí tím, že je vůbec nejoblíbenějším hotelem celé Kanady. Pokojů je tady 618 a k nim ještě ve 14. podlaží takzvané „Zlaté apartmá“ – hotel v hotelu, který má vlastní recepci a nadstandardní servis.

Oficiálně má hotel čtyři hvězdičky, pokoje jsou vybavené „po staru“, zámeckým nábytkem a replikami stylových uměleckých děl. Jedna noc v běžném pokoji tady vyjde řádově na pár tisíc korun – což není málo, ale zase se to nedá srovnávat s jinými slavnými a luxusními hotely.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Severní Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů po USA:

Spojte zdánlivě neslučitelné! Užijte si ruch newyorských ulic, podívejte se na nejslavnější dominanty tohoto města, a pak se vydejte za relaxem na prosluněný jih!

Poznejte ikony Ameriky: San Francisko, Los Angeles, Las Vegas. Přidejte Grand Canyon a další skvosty přírody amerického jihozápadu. Deset nocí ve Státech, volné stále i podzimní termíny!

Vydejte se do Států a prožijte zde nezapomenutelný podzim! Boston, Salem, národní parky a na závěr jako třešnička na dortu New York se všemi jeho dominantami!

Přečtěte si i další články:

Přečtěte si také o Libanonu, o kuriózních zákazech pro turisty nebo o slavných amerických mrakodrapech. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kolik byste byli ochotní dát za jednu noc v tomto hotelu?
Do 2000 korun za osobu
61,1 %
2000 až 5000 korun za osobu
25,8 %
5000 až 10000 korun za osobu
6,3 %
Více než deset tisíc korun za osobu
6,8 %
Celkem hlasovalo 624 čtenářů.

Quebec!

Pokud se vám někdy poštěstí navštívit Quebec, pak budete pravděpodobně pořádně překvapeni jeho evropským a vlastně i na severoamerický kontinent historickým rázem. Takzvané Staré město, ve kterém stojí i hotel Frontenac, je dokonce od roku 1985 zapsáno na seznamu UNESCO.

Quebec je jedno z vůbec nejstarších měst v Severní Americe – založeno bylo už v roce 1608 - a zároveň i hlavní město stejnojmenné kanadské provincie. Jeho název je potom odvozený z jazyka místních původních obyvatel a znamená „místo, kde se řeka zužuje“.

Označení rozhodně není náhodné, protože řeka Svatého Vavřince, která omývá břehy města, se v těchto místech opravdu dramaticky zužuje a mění profil svého koryta.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám