Hlavní obsah

Indie pro začátečníky: Vydejte se na plážovou dovolenou na riviéru Goa

Indie jako ideální místo pro plážovou dovolenou? Zní to dost nepravděpodobně, ale je to pravda. Riviéra Goa bývá občas také označována jako „Indie pro začátečníky“ – jako bývalá portugalská kolonie má totiž ještě pořád docela blízko k evropským standardům. Na dovolenou sem proto jezdí nejen indická smetánka, ale i tisíce turistů ze zahraničí.

Článek

Goa - krásné pláže, které jsou opravdu velké, a tudíž nepříliš zalidněné. I servis, který zdejší resorty poskytují, je jinde, než je klasický indický standard. Turisté se tady de facto vyhnou typické Indii s jejími specifiky. Budovy jsou tu povětšinou koloniálního rázu, obyvatelé vyznávají křesťanství a kuchyně je spíše světová než klasicky „indická“.

Se jménem Goa se pojí ještě další heslo, které se vybaví každému, kdo ji zná – sun´n´sand, neboli slunce a písek. Přesně to vystihuje, čím se Goa proslavila a čím stále okouzluje další a další návštěvníky. Těch každým rokem přibývá a široké dlouhé pláže se postupně začínají zaplňovat.

Opravdový turistický boom zažila Goa už před řádkou let. V 60. až 80. letech byla centrem hippies a rebelů z celého světa. Sjížděli se sem, aby na divokých plážových večírcích sdíleli vášeň pro hašiš, marihuanu a další drogy. Jak ale květinové děti zestárly, stala se Goa spíše místem, kam se vydávají turisté za nezapomenutelnou dovolenou, kterou tráví na plážích dlouhých přes sto kilometrů. Cestovní ruch je hlavním obchodním artiklem a Goa si zakládá na spokojenosti svých hostů, je proto například jedinou indickou provincií, kde lze koupit alkoholické nápoje.

Nechte se zhypnotizovat...
Goa, konkrétně Candolim, je domovem jednoho z prvních průkopníků hypnózy Abbého Farii. Svůj um praktikoval v Indii v 18. století a na začátku 19. století ho představil ve Francii. V hlavním městě Panaji má dnes Abbé Faria svou sochu.

Sever patří tanci a zábavě

Anjuna a Vagator jsou městečka v severní části Goy, která jsou proslulá každodenními divokými večírky. Vyznavači tance a house music si tu přijdou na své, a protože mezi ně patří většinou mladí lidé, je jisté, že na severu moc důchodců nepotkáte. Nejvíce samozřejmě ožívá tato oblast kolem Nového roku. Anjuna kromě rave parties potěší suvenýrůchtivé turisty trhem, který se tu pořádá každý týden ve středu. Sjíždějí se na něj obchodníci z celé Indie a seženete tu i předměty z Tibetu. Některé zboží ale bývá dost předražené, například koření je několikrát dražší než v normálních obchodech. V takovém případě nebude na škodu smlouvání.

Pro turisty, kteří si kromě divokých večírků rádi užijí i klasických dovolenkových radovánek, je ideálním místem Candolim beach, která zabírá sedm kilometrů pobřeží. Leží na jih od Vagatoru a severně od hlavního města Panaji, což je ideální poloha pro objevování přírodních a kulturních krás Goy. Severněji leží další populární pláž Calangute. Ve srovnání s Candolim beach je klidnější a lemují ji chýše, jejichž majitelé zarputile soutěží o nejoriginálnější výzdobu. Je známá i pod přezdívkou Královna pláž a je snad nejznámější v Goi. Kromě rybářských chatrčí tu samozřejmě narazíte na luxusní hotely i skromnější bungalovy, restaurace a bary.

Zatančete si - Goa trance
Je tanec, který se zrodil v Goi ve zlatých osmdesátých. Mix stylů, včetně tradiční indické hudby, měl symbolizovat její kosmopolitnost a svobodomyslnost. Hudba je silně ovlivněna fenomény tehdejší doby, jakými byly drogy, buddhismus nebo jóga.

Jih - to je pohoda a klid

Tak jako je sever Goy kolem Vagatoru symbolem pro nezřízené večírky a divoké party, je jih synonymem typické dovolené – krásné pláže tu uspokojují turisty, kteří mezi hektickými pracovními dny hledají klid a relax. Jejich cílem je často pláž Utorda. Koupání a jiné vodní hrátky tu střídají dlouhé romantické procházky. Kolem pláží projíždějí na svých člunech a lodích rybáři, aby si zajistili denní obživu. Úlovek se pak většinou servíruje v místních restauracích, kde nabízejí různé ryby a další dary moře. Nejčastějším jídlem v Goi je ryba s rýží dochucená kari kořením.

Pokud je Calangute Královnou pláží severu, má jih minimálně Princeznu pláž. Palolam se nachází v půlkruhovém zálivu, který z obou stran zakončují útesy. Turisté sem jezdí za západy slunce a delfíny. Dalším střediskem je Varca. Nejlépe ho prozkoumáte, když si v některé z místních půjčoven pronajmete kolo nebo scooter. Všechny pláže severu a jihu lemují indické i evropské restaurace, aby uspokojily chutě všech.

Kam se vydat v Goi?
Rámův mysPevnost Cabo de Rama neboli Rámův mys je zřícenina na jihu Goy. Ráma se sem podle legendy během svého vyhnanství schoval, hinduistická stavba pak byla přestavěna Portugalci. Západní strana stojí na útesu, ze kterého je krásný výhled do širokého okolí.
Vodopády DudhsagarŠedesát kilometrů od hlavního města Panaji padají z výšky 600 metrů vodopády Dudhsagar. Největší sílu získávají v období dešťů a jsou pátými největšími vodopády v celé Indii. Voda, která z nich padá, přitéká řekou Mandoni.
Stará GoaMěsto bylo vybudováno Portugalci v 16. století. Někdy se jí říká Řím orientu, najdete v ní množství křesťanských kostelů a hinduistických svatyní. V bazilice Ježíše Krista jsou uloženy ostatky Františka Xaverského.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Srázu tisíce stop, o tipech, kde jsou nejkrásnější ženy na plážích nebo o ostrově Rodriguez. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy do Indie

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky dovolená Indie:

Poznejte to nejlepší z Indie! Podíváte se na všechny hlavní taháky - čeká vás Dillí, Džajpur a samozřejmě i Ágra se slavným Tádž Mahálem! Koukněte se na itinerář cesty!

Tajemná oblast indického Tibetu Vám umožní kochat se doposud nedotčenou přírodou Himálaje v kombinaci s poznáním místních obyvatel. Vydejte se na 12 dní mimo civilizaci!

Pouštní pevnosti, paláce a jezera jako vzpomínky na lesk a minulost bývalého knížecího státu - vydejte se na méně tradiční místa Indie.

Autor: Petra Novotná & ESO travel

Anketa

Láká vás návštívit Goa?
Ano, letos tam pojedu
14,7 %
Ano, jednou bych tam rád vyrazil
58,6 %
Ani ano, ani ne
1,9 %
Ne, raději pojedu na dovolenou jinam
13,6 %
Ne, je to pro mě moc drahé
11,2 %
Celkem hlasovalo 619 čtenářů.

Co je dobré při cestě do Goy vědět:

Občané České i Slovenské republiky musí mít ke vstupu do země vízum. Lze ho zařídit v Praze prostřednictvím cestovní kanceláře. Pro jeho zřízení jsou třeba dvě pasové fotografie a pas platný ještě šest měsíců po plánovaném opuštění Indie. Vyřízení trvá od jednoho do dvou týdnů.

Letecké spojení mezi Prahou a Goou vede přes Londýn a Bombaj.

Pro vstup do Indie není povinné žádné očkování, běžně se ale doporučuje očkovat proti žloutence typů A a B a břišnímu tyfu.

V Indii se platí indickou rupií. Průměrný kurs je 46 rupií za jeden americký dolar. Většina hotelů má vlastní směnárny a přijímají platební karty. S bankomaty je to v zemi horší, a proto je lepší mít s sebou vždy dostatek hotovosti.

Elektrické napětí se pohybuje mezi 230 a 240 V, zástrčky jsou podobné evropskému standardu.

Časový posun činí čtyři a půl hodiny proti SEČ.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám