Hlavní obsah

Fascinující delta Okavango: Podívejte se tam, kde řeku pohlcují písky Kalahari

Řeka Okavango pramení v Angole, proteče Namibií a zamíří do Botswany. A tady… tady svou 1500 kilometrů dlouhou pouť končí. Každý rok pojmou písky pouště Kalahari přes 11 kubických kilometrů vody, mohutný tok tady de facto umírá. Ale je to krásné umírání – vždyť dává vzniknout životadárné deltě Okavango, jednomu ze sedmi přírodních divů Afriky.

Foto: archiv autora

Delta Okavango byla označená za jeden z přírodních divů Afriky. A není divu, je opravdu krásná.

Článek

Leden a únor jsou v Angole měsíce bohaté na silné a vydatné srážky. Řeka Okavango mohutní a masy vody se ženou z vrchovin Angoly a Namibie do Botswany. Ta cesta trvá zhruba měsíc a na jejím konci se vnitrozemská delta Okavango zvětší z rozlohy 9000 čtverečních kilometrů na zhruba 16000 čtverečních kilometrů.

Nekonečná stáda

Od června do srpna je pak oázou, kam přicházejí obrovská stáda zvěře za životadárnou vodou. V "hlavní sezoně" je tady hrubým odhadem asi 200 tisíc velkých savců – od obrovských stád antilop, zeber, buvolů a pakoňů, přes žirafy a hyeny až po slony. V mělkých lagunách mají svůj "operační prostor" krokodýli, narazíte tu i na hrochy. Přidejte k tomu tisíce a tisíce ptáků, mračna ryb i hmyzu. Takhle vypadá africká "Noemova archa".

Říká se, že delta řeky Okavango je jednou z posledních velkých divočin na naší planetě. Je téměř nedotčena lidskou činností, jsou tu tisíce a tisíce ostrůvků, tisíce slepých ramen řeky a ztratit se v hustém rákosí a papyru není příliš těžké.

Foto: ESO travel

Odhaduje se, že se tu v hlavní sezoně zdržuje asi 200 tisíc kusů velkých savců.

Okavango v ohrožení
Okavango je chráněná oblast, i přesto ale existují plány, které by mohly celý tento unikátní přírodní ekosystém nenávratně zničit. Hovoří se například o tom, že by část vody byla vedena dál a použita pro zavlažování. Začátkem konce Okavanga by pak mohla být i stavba přehradní nádrže s elektrárnou v sousední Namibii – ta by změnila režim toku a s největší pravděpodobností i podobu delty.

I proto se sem vyráží jen se zkušeným průvodcem, který zná terén a který přesně ví, která místa v jakou roční dobu navštívit. Najmout si ho můžete v městě Maun, které je vstupní branou do Okavanga. Tady si většina cestovatelů, kteří přijeli na vlastní pěst, domlouvá, jakým způsobem do srdce Okavanga vyrazí.

Autem, lodí, letadlem…

Možností je spoustu – v době, kdy je v Okavangu méně vody, člověk může vzít zavděk jízdou v terénním automobilu, který zvládne i náročnější terén. Mnohem oblíbenější a žádanější jsou ale logicky plavby na motorových člunech, případně na místních tradičních kánoích Mokoro. Poslední a finančně nejnáročnější alternativou je prohlídka Okavanga z kabiny menšího letadla. Okavango si neosaháte, na druhou stranu ho spatříte z unikátní perspektivy.

Foto: desertdelta.com

Když do divočiny, tak jen se zkušeným průvodcem.

Okavango – inspirace pro filmaře
Možná je vám název Okavango povědomý z televizní obrazovky. V roce 1993 totiž vznikl stejnojmenný seriál. Rodina MacKenziových se v něm stěhuje z amerického Los Angeles právě do Okavanga a začíná tu nový život. Většina seriálu se skutečně natáčela v autentickém prostředí – v Botswaně a v dalších afrických státech.

Mnohé při cestě do Okavanga překvapí čistota vody – ve většině říčních ramen je voda průzračná a je krásně vidět na dno (které ovšem obvykle není nikterak hluboko, delta Okavanga je plochá a velkých hloubek se tu rozhodně nedočkáte).

Průvodci tak dost často čelí dotazům, jak je to možné – prý proto, že bahno zachycují kořenové systémy rostlin, které tady rostou a které mimochodem pojmou asi 60 % veškeré vody, která každý rok do Okavanga přiteče. Dalších zhruba šestatřicet procent připadá na výpar, dvě procenta vody z řeky Okavango pojme jezero Ngami.

Foto: ESO travel

V zákrutech delty narazíte i na hrochy.

Nejkrásnější částí delty Okavango je rezervace Moremi na severovýchodě, sem míří největší stáda zvěře, tady stojí pozorování opravdu za to.

Luxus uprostřed divočiny

A nutno podotknout, že je ještě jedno místo, odkud stojí pozorování klidné hladiny delty a rákosí, které šumí ve větru, opravdu za to. Jsou to soukromé terasy místních opravdu luxusních kempů. A zapomeňte na "luxusní" kempy, které znáte z Česka.

Camp Okavango ležící přímo v srdci delty na ostrově Nxaragha nabízí bydlení v luxusních "stanech", z nichž každý má svou vlastní soukromou terasu. Osvěžit se tu můžete v koktejlovém baru, zaplavat v bazénu s výhledem na okolní divočinu. Resort navíc naráz pojme jen 24 hostů – zajišťuje tak maximální intimitu a soukromí. Prý jde o ideální místo pro strávení líbánek.

Foto: desertdelta.com

Zázemí některých zdejších kempů je opravdu luxusní.

Podobné podmínky jsou pak i v dalším luxusním kempu Xugana Lodge, který leží v laguně Xugana, prý jedné z nejkrásnějších v celé deltě. Jídelnu tady mají pod otevřeným nebem, jen kapacita je ještě nižší – krásy Okavanga si tu může užívat maximálně 16 lidí naráz.

Ještě trochu Afriky:

Inzertní sdělení: Vydejte se na africké dobrodružství!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nevtrhly sem dosud davy turistů. Tyto země černého kontinentu přitom nabízejí maximum, co lze od Afriky očekávat. Deset dní v srdci Afriky. V národních parcích i u Viktoriiných vodopádů.

Špičkový program pro nejnáročnější cestovatele zahrnuje neopakovatelné safari a návštěvu přírodních ikon Zimbabwe, Botswany, Namibie a JAR. Včetně delty Okavango.

Vydejte se za poznáním Afriky v tomto legendárním vlaku! Cesta skrze několik zemí, fakultativní výlety, příroda na dosah. Více než dvoutýdenní unikátní zájezd.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o hrozící katastrofě na Kilimandžáru, záhadách v Mikronésii nebo třeba o letovisku na skále. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jaký typ zájezdů preferujete?
Poznávací s cestovkou
26,5 %
Poznávací po vlastní ose
54 %
Pobytové s cestovkou
12,2 %
Pobytové po vlastní ose
7,3 %
Celkem hlasovalo 441 čtenářů.

Okavango není největší

Okavango je možná nejslavnější, ale rozhodně ne největší vnitrozemská delta v Africe. V žebříčku největších delt jí patří až třetí místo za vnitrozemskou deltou Sudd a za mokřadem Macina.

Mělká a plochá vnitrozemská delta Sudd, která má rozlohu až 100 000 kilometrů, a je tedy podstatně větší než Okavango, leží v Jižním Súdánu, na Bílém Nilu. Ten se tu rozvodněný po deštích rozlévá až na plochu o rozměrech 200 km na 500 km. Jde tak o největší sladkovodní mokřad na Nilu.

Delta Macina v Mali je napájena vodami řeky Niger, která je od června do září rozvodněná po deštích. I tato vnitrozemská delta, která leží v centrálním Mali v pásmu Sahelu je větší než delka Okavango. Panují ale obavy, že se v dalších letech začne zmenšovat.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám