Hlavní obsah

Libanon: Švýcarsko Blízkého východu, kde prý leží nejlepší místo pro dovolenou

Co spojuje herce Keanu Reevese, hlavního zpěváka skupiny System of a Down a nepříliš zdatného lyžaře Ghassana Achiho? Všichni mají kořeny v Libanonu, zemi, která byla donedávna skryta zrakům kvůli patnáct let trvající občanské válce. Přitom si stát vysloužil tak lichotivé přezdívky jako Švýcarsko Blízkého východu nebo Paříž Blízkého východu a pyšní se městem, které v nejedné anketě vyhrává jako nejlepší světová destinace pro dovolenou.

Foto: Heretiq (Wikimedia Commons)

Chrám obelisků patří k největším magnetům prastarého libanonského Byblosu.

Článek

Jestliže na zimních olympijských hrách spatříme sportovce startujícího pod vlajkou státu z Blízkého východu, většinou očekáváme průšvih a snahu o naplnění olympijské myšlenky, nikoliv boj o nejcennější příčky. Ghassan Achi se o dobré umístění pokoušel na olympiádě ve Vancouveru, ale z řady neúspěšných "exotických" dobrodruhů na lyžích nevykročil. Ani jeden ze závodů na olympijských kopcích nedokončil.

Foto: ESO travel

Holubím skalám poblíž Bejrútu dala voda za léta vymílání zvláštní podoby.

O dobré jméno Libanonu se starají jiní. Slavný herec Keanu Reeves se nenarodil v matrixu, ale v Bejrútu, hlavním městě blízkovýchodního státu, který v současné době obývá asi čtyři a čtvrt miliónu obyvatel. Vedle něj ke slavným rodákům patří také Serj Tankian, zpěvák proslavený účinkováním v kapele System of a Down, která plní stadiony fanoušky po celém světě. Po koncertech putuje i slovo „vděčná“, arabsky "šakíra". Zpěvačka Shakira jméno dostala po své babičce pocházející z Libanonu.

Nevíte, kde by se dala nejlépe strávit dovolená? Zkuste se inspirovat: Kam v květnu? Na letní dovolenou před hlavní sezonou. Má spoustu výhod

Libanon, pravlast mýdla
Proč je v městě Sidon muzeum mýdla? Znamená to, že jsou Libanonci enormně čistotní? To nechť posoudí každý turista sám. Faktem je, že ještě přibližně před dvěma sty lety odsud proudily voňavé kostky do všech tehdy vyspělých civilizací. Za slávu vděčí především hlavní ingredienci olivovému oleji a vysokému podílu medu a vonných olejů. Významnou ingrediencí byl také vavřín. Traduje se, že historicky první mýdlo na světě vzniklo v libanonském Tarabulusu.

Křesťané, muslimové nebo Římané, stavěli tu všichni

To, co však Libanonu udělalo největší zvuk, je jeho bohatá historie. Ať už se bavíme o době, kdy bylo území součástí egyptské, římské, makedonské, arabské či jiné říše, vždy zde vznikala hodnotná umělecká díla, zajímavé stavby a mnoho dalšího, kvůli čemu se teď Libanon stává vyhledávanou turistickou destinací.

Největší službu mu v tomto ohledu dělají města Baalbek a Bejrút. To prvně jmenované láká na terasy se zachovalými pozůstatky chrámů z počátku našeho letopočtu. Ať už se jedná o Venušin, Jupiterův nebo Bakchův chrám, vše vypadá impozantně a dává tušit monumentálnost původních staveb. Návštěvníky tu přepadá respekt z obrovitých sloupů a oblouků, záměr dávných architektů se tak plní i po tisících let. Až se chce zvolat: „Od teď budu milý, zdvořilý a vstřícný, tak mě, Bože, netrestej.“

Foto: Magnus Manske (Flickr)

Tento chrám zasvětili římští dobyvatelé nejvyššímu bohu Jupiterovi.

Zmínka o náboženství tu je na místě. Libanon v dějinách totiž vždy patřil k tradičním baštám křesťanství. Kromě křesťanských památek zde lze obdivovat také pozůstatky římského stavitelství, třeba zrovna v Baalbeku. Díky nim se chrámové terasy dostaly v polovině osmdesátých let na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Lepší dovolenou než v Bejrútu nestrávíte nikde jinde na světě

Asi 85 kilometrů od Baalbeku se nachází Bejrút. Mnoho Čechů ho zná hlavně díky krajance Blance Matragi, která se sem kdysi vdala, v roce 1982 si tu otevřela módní salon a stala se uznávanou návrhářkou. Vedle salonu slavné Češky skrývá hlavní město Libanonu ještě další atrakce, třeba živý bulvár Avenue de Francaise vystavěný podle francouzského vzoru v době, kdy země galského kohouta spravovala Sýrii a Libanon.

Chcete si místo Blízkého východu přečíst o vzdálenějších částech Asie?

Bejrút ale vyniká ve spoustě dílčích kritérií při posuzování krásy měst a sklízí za to své ovoce. V uznávaném průvodci po Blízkém a Středním východě byl v roce 2012 označen jako nejlepší město oblasti vhodné k návštěvě, obdobnou anketu deníku The New York Times dokonce vyhrál v celosvětovém měřítku, časopis Lonely Planet jej zase jmenoval mezi deseti nejživějšími městy světa. My můžeme být hrdí, že lidi po jeho ulicích vozí mimo další autobusy také pár starých českých Karos.

Foto: ESO travel

Motorové čluny vedle dávného opevnění jako by symbolizovaly spojení historických památek a moderních prvků Bejrútu.

Co je v Libanonu nejstarší? Město, nebo cedr?

Vedle Bejrútu a Baalbeku skýtá země spoustu dalších míst k prohlídce a k obdivování. Třeba ty, které se pyšní nějakým „nej“. Vzhledem k bohaté historii osídlení Libanonu není divu, že zde najdeme podle dostupných zdrojů nejdéle obydlené místo na světě. Jedná se o Byblos, osídlení založené před osmi, ale možná i deseti tisícovkami let. Historici mají za to, že jde o nejstarší dochované město založené Féničany, dokonce starší než legendární Troja.

Bohatou historií se pyšní i největší náboženské stavby světa: Největší náboženské stavby světa: Jsou to tajemné pyramidy i kostel v New Yorku

Když se řekne Libanon, spoustě lidí se vybaví cedr, aniž by třeba kdy viděli vlajku, na níž národní strom zaujímá výsadní postavení uprostřed. S typicky rozložitými větvemi vypadá posvátný strom opravdu zvláštně. Jeho netradiční vzhled ale láká lidi spíše dnes. V dávných dobách si získal oblibu spíše jako hlavní vývozní artikl. Jeho dřevo se dováželo do všech okolních říší.

Foto: Andrew Abbott (geograph.co.uk)

Cedr pro Libanon představuje málem synonymum. Bohužel těchto neobvyklých stromů ubývá.

Dnes už cedrů výrazně ubylo, o to více mají zastánců a ochránců. Existují organizace, které mají jako hlavní náplň činnosti udržet v Libanonu tuto dřevinu v hojné míře. Daří se jim to především v Bšaré, místě posetém cedrovými porosty, v nichž nejstarší kusy přežily podle odhadů odborníků dva tisíce let. Jejich repliky a spoustu dalších suvenýrů s tematikou cedrů najdeme v zemi nepočítaně.

Libanon leží na pobřeží Středozemního moře. Jak ale vypadá oblast, které se říká "Vietnamské Středomoří"? Netradiční letní destinace: „Vietnamské Středomoří“ láká na exotiku, jídlo a luxus

Zbraně ochránily památky

Země se léta vypořádávala s dlouhým válečným konfliktem. Ten jejím památkám možná paradoxně prospěl. Bitevní vřava zabránila invazím turistů, kteří by unikátní památky mohli ničit. Díky tomu se nyní těší z dobrého stavu a lidé sem nyní jezdí v opravdu hojné míře.

V žebříčku měst, v nichž cizinci utratí nejvíce peněz, patřívají Bejrútu medailové pozice. Ať už jde o starověký Byblos, moderní Bejrút či nádherný Baalbek, významná místa Libanonu berou útokem nájezdníci tak jako kdysi. Jen luky a oštěpy vystřídaly fotoaparáty a kreditní karty.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Blízký východ

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na unikátní poznávací cestu po Spojených státech. Odlétáme na začátku června a na západě USA strávíme 14 dní. Los Angeles, národní parky, Údolí smrti. Navíc za super cenu!

"Bílý jako vrcholky libanonských hor" znamená název státu v češtině. To ho ale zdaleka plně nevystihuje. Libanon, to jsou starobylá města Byblos nebo Baalbek, ale i moderní a živý Bejrút.

Izrael je v mnoha směrech fascinující - jedná se o velmi mladý stát, ovšem na jeho území se odehrávaly důležité momenty historie západní civilizace. Chcete místa, kde se po tisíce let formovala naše kultura?

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největších náboženských stavbách světa, o "Vietnamském Středomoří" nebo o opiové minulosti Východní Asie. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Co byste v Libanonu navštívili nejraději?
Nějaké památky, třeba Baalbek
48,2 %
Pobřeží Středozemního moře
36,3 %
Bejrút
10,5 %
Něco jiného
5 %
Celkem hlasovalo 427 čtenářů.

Libanon

Vedle největších magnetů existují v zemi spousty stejně zajímavých, ovšem méně známých míst. Veřejnost se jejich jména po dlouhých letech izolace země teprve učí. Pojďme se podívat na tři z nich.

Hermelská pyramida

Stojí sice nedaleko města Hermel, ale uprostřed vyprahlé širé pláně. Vypadá jako hrobka králů, které známe z jiných částí světa, dosud se ovšem nikomu nepodařilo vysvětlit, proč zde vlastně je a k čemu sloužila. Stavitelé na ní nakreslili výjevy z lovů. Neměří ani pět metrů, přesto je dobře viditelná z velké dálky. Kontroverzní historik Erich von Däniken ji spojuje s působením mimozemských civilizací na naší planetě. Co myslíte, pohybovali se návštěvníci z hlubin vesmíru právě v těchto oblastech?

Tripolis

Nejde o lybijský Tripolis, tohle město je úplně jiné. Říká se mu také Tarábulus. Pokud jste pozorně přečetli článek, víte, že tu podle legendy vzniklo mýdlo. Jedná se o nejvýchodnější přístav a také druhé největší město v zemi. Má bohatou historii, nicméně za připsání na seznam UNESCO vděčí přírodnímu bohatství. Na Palmových ostrovech u pobřeží se totiž mezi bujnou vegetací prohání celá řada exotických druhů ptáků sledovaných mořskými želvami a dalšími živočichy.

Tyrus

Zaniklé město plné archeologických vykopávek z různých dějinných údobí vábí na možnost srovnávat architekturu a životní styl fénických zakladatelů, lidí z období budování římsko – byzantských obchodních cest a rozvinuté stavitelství starověkých Římanů. Ti tu po sobě zanechali druhý největší hipodrom v celé kdysi tak veliké a mocné říši.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám