Hlavní obsah

Pěšky, ale i na kontejnerové lodi: Jak vypadají nejzvláštnější cesty kolem světa?

Procestovat celý svět. Také toto přání často řadíte mezi své životní sny? Jsou tací, kteří ho vzali doslova a na cestu kolem světa se skutečně vydali. Pěšky, na kole, na plachetnici. Existují ale i pohodlnější způsoby, jak se na takovou cestu vydat. Svět se dá třeba obeplout za tři měsíce na palubě luxusní lodi, případně obletět na palubě soukromého letadla. A pozor – vyráží se i z Česka!

Foto: ESO travel

Svět se dá obeplout – ať už na palubě luxusní lodi, nebo na palubě plavidla s kontejnery.

Článek

První oficiální obeplutí světa trvalo Španělům tři roky, navíc se z této cesty vrátila jediná z pěti lodí. Dnes už je cesta kolem světa mnohem jednodušší a rozhodně není ani z tisíciny tak riziková jako před staletími. A pokud se na ni nevydáte pěšky, nebo na kole, tak je i nepoměrně rychlejší…

Kolem světa na plachetnici – za 45 dní

Fernando Magallanes plul kolem světa tři roky, plachetnice Banque Populaire to v roce 2012 zvládla za 45 dní. A nejspíš tak stanovila absolutní rekord, který už nikdo nepřekoná. Posádce totiž přály vzdušné i mořské proudy v maximální možné míře. Její rekordní cestu z Francie Atlantikem okolo mysu Dobré naděje, Indickým, Tichým a opět Atlantickým oceánem tak už nejspíš jiná posádka nepřekoná. Tahle cesta kolem světa ale rozhodně nebyla relaxem, ale spíš nervy drásajícím závodem.

Foto: ESO travel

Plavba okolo světa dřív trvala několik let, dnes se dá stihnout na lodi i za 45 dní.

První obeplutí světa
Jako první obeplul svět a prakticky tak dokázal kulatost země Fernando Magallanes. Tedy, abychom byli přesní – dokázala to jediná z pěti lodí, se kterými se v roce 1519 na tuto neuvěřitelnou cestu vydal. Loď Victoria se zpátky do Španělska vrátila po třech letech, roku 1522. Už ale bez slavného mořeplavce. Ten totiž zahynul v bitvě na Filipínách.

Kolem světa na palubě luxusní lodi – za 101 dní

Mnohem větší komfort poskytuje cesta kolem zeměkoule na palubě obrovské zámořské lodi. Plavba také netrvá 45 dní, ale rovnou 101 – a z nich více než polovina připadá jen na plavbu. Na nudu a jednotvárnost si ale pasažéři rozhodně nestěžují. Zámořské parníky totiž fungují jako města na vodě a najdete v nich všechno od nákupních pasáží, přes divadla a kina až k aqvaparkům přímo na palubě.

A itinerář plavby? Vyplouvá se z Itálie, hned druhý den je na programu Marseille, 13. den Svatá Lucie, 20. den Panamský průplav, 49. den třeba Nový Zéland, 74. den thajský Phuket… Ráno loď zakotví v přístavu, na moře se vyplouvá opět až večer, člověk tak skutečně pozná pořádný kus světa. Tuhle luxusní poznávací cestu nabízejí i české cestovní kanceláře. Je ale potřeba pohlídat si termín, protože se vyplouvá jen jednou do roka.

Foto: archiv autora

Takto loď ráno zakotví v přístavu – a pasažéři mají celý den na poznávání destinace.

Kolem světa na kole – za 14 let

Dobrodruhů, kteří vyrazili na cestu kolem světa na kole, jsou po celém světě desítky. Jedním z nejsilnějších příběhů je nicméně cesta dvou francouzských studentů ze začátku 80. let. Ti totiž v sedlech svých bicyklů strávili nakonec celých 14 let – během nich stihli nejen našlapat 150 tisíc kilometrů, ale dokonce i uzavřít sňatek a počít dceru. Tu pak ve věku šesti týdnů usadili do speciálního vaku a vydali se na další cesty. Celou cestu perfektně popsali v knize Kolem světa na kole – jde o ideální čtení pro milovníky cestování.

Cesta kolem světa za 80 dní
Jedna z nejslavnějších a nejoblíbenějších knih, které napsal Jules Verne už v roce 1873. Hlavním hrdinou příběhu je Phileas Fogg, který se vsadí o celé své jmění, že stihne cestu okolo světa za 80 dní. Na cestě ho doprovází jeho sluha a zároveň ho stíhá detektiv Fix, který se domnívá, že je Fogg bankovním lupičem. Mimochodem, podle této knihy se jmenuje i cena, kterou dostává posádka nejrychlejší plachetnice při závodu okolo světa.
Foto: Christian Lambert

Několik měsíců na palubě kontejnerové lodi. Pro někoho noční můra, pro jiné životní sen

Kolem světa mezi kontejnery – za několik měsíců

Neláká vás lenošení na luxusním zaoceánském parníku? Alternativou je vyplutí na palubě obří kontejnerové lodi. Některé lodní společnosti specializující se na přepravu nákladů mezi kontinenty dokonce tuto možnost nabízejí na svých webovkách. Nepočítejte ale s tím, že jde o levnou záležitost. Ač vás místo luxusu čeká jen jednotvárnost tisíců kontejnerů, místo banketů večeře v jídelně s posádkou a místo zajímavých zastávek jen velké přístavy, zaplatíte za jeden den na palubě zhruba 100 euro.

Kolem světa luxusním letadlem – za 25 dní

Pokud nemáte tři měsíce času na luxusní plavbu, ale máte zhruba 650 tisíc na účtu, pak můžete vyrazit na unikátní cestu kolem světa soukromým letadlem. A nemluvíme tady o možnosti někde v zahraničí. Tahle cesta se totiž začíná v Česku a po pětadvaceti dnech speciál opět přistává na pražském letišti. A jestli je o podobně luxusní způsob cestování zájem? Ano, je. Loňský ročník byl vyprodaný do posledního místa a podobné je to i letos. Letadlo, které je právě na cestě, je opět kompletně plné.

Foto: ESO travel

Při cestě kolem světa letadlem jsou na programu i netradiční destinace – třeba zastávka v Patagonii.

Na programu této cesty je deset zastávek. Začíná se na ostrově Svatá Lucie, pak se pokračuje k vodopádům Iguacu, do Patagonie. Destinace jdou za sebou tak, aby přelety nebyly dlouhé, v každém místě pak turisté stráví dva až tři dny – vždy v tom nejlepším hotelu, který oblast nabízí. Zápisky z loňských deseti zastávek si můžete pročíst skrze odkazy v bočním sloupci.

Kolem světa pěšky – za 11 let

Když na sobě Kanaďan Jean Béliveau začal pozorovat příznaky krize středního věku, vyřešil to tím, že si sbalil pár věcí a rodině oznámil, že se vydává na cestu kolem světa… pěšky. Na cestě nakonec strávil 11 let, ušel téměř 80 tisíc kilometrů a poznal na sedm desítek zemí. V roce 2006 dokonce putoval i Českem! Na cestě, kterou chtěl propagovat mír, byl sám. Manželka za ním létala pouze na Vánoce a svou matku dokonce celých 11 let neviděl.

Tady už tedy nemůžeme mluvit o klasické dovolené, ale spíše o životní pouti…

Inzertní sdělení: Netradiční poznávací zájezdy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky unikátních poznávacích zájezdů:

Prožijte více než tři měsíce na palubě luxusní lodi Costa Deliciosa! Desítky unikátních míst v itineráři. Fidži, Abú Dhabí, LA, Phuket… Obeplujte celý svět. Jeden jediný termín v roce!

Další velká cesta. Tentokráte po souši napříč Spojenými státy. Poznejte ty největší taháky, prožijte tři týdny na cestě. Foťte, poznávejte, filmujte… Tohle je cesta vašeho života!

Další netradiční poznávací zájezd. Vydejte se na palubě lodi vstříc ledovcům a věčnému sněhu. Zájezd zadaný pro dobrodruhy a ty, které už klasické cestování nebaví. Odplouváme v červenci!

Přečtěte si dále:

Přečtěte si také o nejlepších zoo světa, o podivných restauracích nebo o obřích slavných sochách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jak dlouho trvala vaše nejdelší dovolená v zahraničí?
Do týdne
9,8 %
Do dvou týdnů
51 %
Maximálně měsíc
20,5 %
Více než měsíc
18,7 %
Celkem hlasovalo 653 čtenářů.

Unikátní cesta kolem světa letadlem

Loňská cesta kolem světa letadlem, která měla start i cíl v České republice, byla vůbec prvním podobným počinem v historii naší země. Pokud vás zajímá, jak celá cesta probíhala, co se dělo v jednotlivých zastávkách a jak vůbec vypadá ubytování na podobné cestě, přečtěte si zápisky z jednotlivých zastávek:

Kolem světa v 16 letech

Příběh Laury Dekkerové sledoval v roce 2010 téměř celý svět. Tehdy 14letá dívka se totiž rozhodla vyplout na cestu kolem světa – sama a na jednostěžňové plachetnici. A její rodiče, také vášniví námořníci, ji v jejím snu podporovali. Laura se nakonec na cestu skutečně vydala, ač se jí v tom úřady snažily zabránit, na cestě bylo rok a pět měsíců, pravidelně totiž zastavovala a na lodi navíc dálkově studovala. Stala se tak vůbec nejmladším člověkem v historii, který sám obeplul svět. Její rekord ale není oficiálně uznaný – prý aby k podobné cestě neponoukal další.

Matador Steve Fossett

Miliardáři a dobrodruhovi v jedné osobě, Stevu Fossettovi sice utekl rekord v nonstop obletu Země v horkovzdušném balonu, v roce 2002 se ale stal prvním člověkem, který tento kousek zvládl úplně sám, bez dalších členů posádky.

Je také prvním člověkem, který jako první obletěl Zemi v letounu bez mezipřistání a bez doplnění paliva.

Rekordů by možná bylo ještě víc, Steve Fossett ale v roce 2007 zahynul v pohoří Sierra Nevada, když s ním spadl jeho sportovní letoun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám