Hlavní obsah

Exploratorium v San Francisku: Unikátní muzeum, kterým se prohání tornádo

Během jednoho dne vás partner či partnerka může přerůst o několik metrů, uvěznit do bubliny nebo připravit o život, a to několikrát za sebou. V polovině dubna se totiž znovu otevře známé sanfranciské Exploratorium, expozice na hranici muzea, galerie a experimentální laboratoře, kde se každý může na pár hodin stát umělcem nebo vědcem.

Foto: Ann Bartkowski (WikiMedia Commons)

Muzeum vědy a lidského vnímání zapojuje ve svých expozicích všechny smysly návštěvníků.

Článek

Prokousáváte se polem, body naskakují, ale najednou narazíte na protivníka, který vás připraví o život a hra končí. Možná jste to před obrazovkou počítače už někdy zažili, tedy pokud znáte hru Pac–man, jednu z nejslavnějších PC her. V sanfranciském Exploratoriu tuto hru naživo mohou při jedné z více než tisíců výstav zažít jeho návštěvníci. Kulisy, protihráči, vše je reálné, pouze ztráta života představovaná polapením jen symbolická, návštěvníci proto mohou přijít o život i několikrát.

V San Francisku je spousta dobrých restaurací, ale kde jsou ty nejpraštěnější? Nejdivnější restaurace planety: Dejte si jídlo v obří rakvi, nebo pod vodou

Foto: gaffta.org

Nicola Tesla kdysi přesvědčoval o bezpačnosti střídavého proudu tím, že ho nechal sebou procházet. Podobné show se dají zhlédnout i dnes, třeba v sanfranciském muzeu.

Nyní v polovině dubna slavná instituce popularizující vědu znovu otevírá své brány. V lednu se načas zavřela, aby se všechny exponáty a vybavení přestěhovaly do nových, o čtvrtinu větších prostorů. Muzeum stojí stále ve městě San Francisco, ovšem nyní na vhodnějším místě, které umožňuje vybudovat rozsáhlejší expozice a také celoroční provozování některých atrakcí pod otevřeným nebem.

Více o Kalifornii:

Dům, v němž se každý stává Einsteinem, ale i Picassem

Píšeme o muzeu, ale jak jsme již naznačili, toto označení není zcela přesné. Kromě vědeckých expozic se totiž návštěvník může procházet i částmi, které jsou věnované umění. A díla si může nejen prohlížet, ale také vytvářet.

Foto: Amy Snyder (Exploratorium)

Pohybujete se správně při baseballovém odpalu? Pomocí světelných efektů se to v Exploratoriu dozvíte.

Největší prostor pro zapojení ale nabízejí expozice vysvětlující fyzikální jevy. V jejich útrobách tak můžeme třeba ponořit ruku do tornáda, vyfouknout obří bublinu nebo vytvořit z par vzdušný hřib, který známe ze záběrů jaderných výbuchů. Rozumět světu kolem nás a myslet všemi smysly, to jsou dvě z mnoha hesel, kterými popisuje Exploratorium své poslání a u těchto atrakcí je převádí do reality.

Na druhém konci Ameriky, na Floridě, leží u moře další zajímavá atrakce: Místo odpočívadla ostrov: Overseas Highway je dálnice vedoucí skrz moře

Foto: Juhan Sonin (Flickr)

Kdo si už léta nehrál s bublifukem, může se v Exploratoriu vyřádit. Vytvořit se tu dají i bubliny velikosti člověka.

Stát se trpaslíkem a poznat podstatu deště

Hodně příležitostí k vlastnímu zapojení nabízí sekce věnované optice a akustice. Pokus Járy Cimrmana, kterým dokazoval, že světlo je rychlejší než zvuk, tu sice nenajdeme, ale díky optickým klamům se můžete podívat na plátno, na němž vás vedle stojící osoba převyšuje o několik metrů. Dostanete se tak, byť jen trikem, do pohádkového světa obrů a trpaslíků.

Novinkou v novém sídle instituce jsou venkovní expozice, v nichž se každý může podívat, jak vznikají mlhy, deště a spousta dalších jevů týkajících se počasí a dění ve vesmíru. Pokud si tedy v San Franciscu pořídíte za nemalý peníz deštník a litujete vynaložených nákladů, protože jste ho po celou dobu nemohli využít, zkuste si ho vzít do Exploratoria. Tam určitě na nějaké jeho využití přijdete.

Otec zakladatel Frank Oppenheimer
Uznávaného fyzika vždy trápilo, že jeho obor, ač velmi potřebný, se netěší všeobecné oblibě obyvatelstva, takže začal pracovat na projektu výstavní expozice, která by popularizovala vědu. V roce 1969 otevřely budovy spojující funkci muzea a galerie dveře všem návštěvníkům. Všechna muzea s interaktivními prvky, z nám blízkých jmenujme třeba to v německém Mnichově, vycházejí z Oppenheimerova nápadu.Jestliže vám jméno Oppenheimer něco říká, pak je to pravděpodobně kvůli projektu Manhattan, který vedl jeho starší bratr Julius Robert Oppenheimer. Američané při něm ve čtyřicátých letech vyvíjeli technologii atomové bomby. Procházku po světě fyziky a umění nabízí nejedno muzeum nebo galerie, ale Exploratorium provází ještě mnoha dalšími obory, například psychologií a sociálními interakcemi. Svět citů a pocitů je tady daleko zábavnější než při diskutování s manželkou.
Foto: ESO travel

Exploratorium sice patří k nejzajímavějším atrakcím San Francisca, ale symbolem města je jednoznačně Golden Gate Bridge.

K moři jelo letos i muzeum

Proč a kam se výstavní prostory vlastně přestěhovaly? Do sanfranciského zálivu do místa s krásným výhledem na moře. Zábava zažitá při pokusech s muzejními exponáty se tak dostává do atraktivního prostředí, které zážitky znásobuje.

Až doposud padaly zmínky o zajímavostech, jež Exploratorium nabízelo před lednovým uzavřením. Nové prostory o rozloze šesti čtverečních kilometrů ale nabídnou spoustu nových atrakcí. Jeden z nejlepších světových výstavních domů tak nabízí od 17. dubna ještě více zábavy a nenásilného poučení.

Inzertní sdělení: Vydejte se do San Francisca!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Prožijte dovolenou na západním pobřeží plném národních parků a zářících měst jako Los Angeles, Las Vegas a samozřejmě i San Francisco! Přesvědčte se sami, že v Údolí smrti se neumírá, naopak se tu dají prožít neopakovatelné chvíle.

Kalifornie je krásná, ovšem města jako kosmopolitní New York se sochou Svobody a architektonicky svérázný Washington se stavbami jako Bílý dům a Kapitol, to je pravé srdce Spojených států. Vydejte se sem!

Západ, východ, velké kaňony. V tomto zájezdu si užijete všechny magnety USA. Chcete si alespoň na tři týdny prožít americký sen? Máte možnost. Zamluvte si zájezd už nyní a užijte si i San Francisco se slavnou věznicí Alcatraz.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o nejtajemnějším místě Mauritia, o hororových domech, nebo o Portoriku. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Jak byste čes v Exploratoriu strávili vy?
Pasivně. V muzeu se máme v klidu soustředit, abychom si toho více zapamatovali.
1,2 %
Aktivně. Konečně muzeum, ve kterém je zábava!
88,6 %
Vyvážením obojího se poučíme a zároveň pobavíme.
10,2 %
Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

San Francisco

Vedle Exploratoria se "Frisco" pyšní dalšími zajímavostmi. Projděme si stručně některé z nich:

Alcatraz

Legendární pevnost, která jako věznice fungovala ani ne třicet let, si získala v roli nápravného zařízení takový věhlas, že o jejích celách celách bylo natočeno mnoho filmů a napsána spousta knih. Romantika osamocené skály u pobřeží San Francisca a drsnost podmínek, v nichž žili obávaní zločinci, ale přitahuje pozornost spousty turistů a dobrodruhů.

Most Golden Gate

Jeden ze symbolů Ameriky, ale i sebevrahů. Tato stavba každý rok útočí na nejvyšší příčky statistik objektů, na nichž si Američané nejčastěji dobrovolně berou život.

Lombard Street

Ulice, na níž v autě nemáte šanci zařadit třetí rychlostní stupeň. Každých pár metrů na strmé silnici čeká ostrá zatáčka. Mluví se o ní jako o jedné z nejklikatějších ulic světa. Díky své pověsti si získala pozornost nejednoho turisty s fotoaparátem, ale též mnoha filmařů. Točil ji například Alfred Hitchcock.

Kalifornská akademie věd

Říká se jí nejzelenější muzeum planety“ a připomíná výtvor obřího krtka. Krtiny umožňují velmi efektivní průnik světla do všech prostorů. Také usnadňují vytápění, ale k čemu v Kalifornii  topit, že? Všechny suvenýry prodávané ve zdejších obchodech vznikly ekologicky šetrnou cestou.

Pokud vás Kalifornie zajímá podrobněji, pak se podívejte na  stránky internetového průvodce Amerika.cz

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám