Hlavní obsah

Vietnamský unikát: Dračí zátoka s vesnicemi na vodě a spoustou legend

Západ slunce nad Dračí zátokou je reklama na kýč. Turisté na palubách lodí ale neúnavně fotí, i když jim pak nikdo nebude věřit, že barvám nepomohli v počítačovém programu. A zdejší prodejci, kteří obklopí každou loď, která byť jen na malou chvíli zakotví, se musí hodně snažit, aby si jich lidé na palubě všimli.

Foto: ESO travel

V zátoce přímo na vodě žijí lidé v plovoucích vesnicích.

Článek

Právě neodbytní prodejci na drobných lodičkách jsou jedním z hlavních poznávacích znamení Dračí zátoky. Samotných ostrůvků je v Dračí zátoce okolo čtyř tisíc, ale prodavačů a naháněčů je tu snad i několikanásobně víc. Nabízejí občerstvení, pití (tady buďte obezřetní), ale i krásné lastury, pohledy nebo mnohdy ušmudlaná trička. Vše s motivem slavné zátoky, která se stala jedním z divů světa.

Nenechte se od naháněče opít rohlíkem!

Ostatně nejrůznějším naháněčům musí člověk odolat už v okamžiku, kdy zájezd do Dračí zátoky objednává u některé cestovní agentury v Hanoji. V nabídce ho má každá a každá také tvrdí, že právě její tour je ta nejlepší a zároveň nejlevnější. Turistovi se ale celkem snadno může stát, že naletí a stráví tři dny na předpotopní bárce.

Jistotou je v tomhle případě pořídit si výlet do Tonkinského zálivu už rovnou se zájezdem do Vietnamu u cestovní kanceláře. Pak vás čeká plavba na luxusním a bezpečném plavidle spojená s nocováním v kajutách a příjemnými večeřemi při západu slunce na palubách.

Foto: Andrew Crump

Nejkrásnější je prý Dračí zátoka při západu slunce.

Ha Long v legendách

Samotná zátoka Ha Long je asi nejznámější atrakcí Vietnamu. Ve smaragdových vodách Tonkinského zálivu leží na čtyři tisíce ostrůvků. Vysoké vápencové skály jsou porostlé bujnou vegetací a na mnohé z nich prý ještě nevkročila lidská noha. Význam názvu Ha Long, tedy „místo, kde drak vstupuje do vody“, odkazuje na legendu, podle které zátoku s ostrůvky vytvořil drak, když přistával a ocasem rozmetal ohromný horský masív.

Když příroda čaruje...

Startovním bodem plaveb – ať už těch krátkých několikahodinových, nebo dlouhých třídenních – často bývá turistický přístav Bai Chay. Tady se každé ráno nalodí tisíce turistů na stovky plavidel, která se vydají na plavbu. Na oblíbenosti zátoce neubrala ani nehoda z února 2011, kdy se tady po převrhnutí lodi utopilo 12 turistů.

Pláže, jeskyně, ostrovy a… turisté!

Kromě čtyř tisícovek ostrůvků, z nichž jich má zhruba tisícovka dokonce i jméno, turisté v zátoce Ha Long narazí i na krásné pláže a na stovky jeskyní. Jenže – turistům jich je přístupných jen zhruba dvacet, a i proto v nich bývá velká tlačenice. Nasvícené útroby krasu si tak člověk příliš nevychutná.

Vietnam - to je i unikátní gastronomie. Podívejte se sami: Kde si můžete objednat smaženou kobru nebo pálenku z medvědích varlat?

Foto: ESO travel

Nepodlehněte první výhodné nabídce. Může se vám stát, že výlet nestrávíte na luxusní lodi, ale na předpotopní bárce.

Kromě výletních lodí na hladině zátoky ale velmi často člověk potká i plovoucí vesnice. Včetně tržišť, škol, restaurací, obchodů… Lidé, kteří tady žijí, prý na pevnou zem vystupují jen několikrát do roka, většinu času tráví na smaragdové hladině, která je pro ně tak přirozená, jako pro nás právě pevná zem.

Ve dnech, kdy se od zelené hladiny odráží sluneční paprsky a teploty stoupají nad třicet stupňů, jim člověk skoro závidí. „Zkuste si ale představit, že v podobném plovoucím domku přečkáváte zuřivou bouři,“ pokyvuje hlavou průvodce na lodi, který turisty upozorňuje na skalní útvary, které mají zvlášť bizarní tvary.

Foto: thesuiteworld.com

Čtyři tisíce ostrovů a ostrůvků, stovky jeskyní a místa, kde nikdy nebyl člověk – to je vietnamská dračí zátoka

Je na Dračí zátoku patřičně hrdý, ostatně má být proč - jde o jedno ze sedmi vietnamských míst, které je zapsáno na seznamu UNESCO, a zároveň o místo, které bylo v celosvětovém hlasování zvoleno za jeden ze sedmi přírodních divů světa.

Místa, která jsou silně znečištěna podniky na těžbu a zpracování vápence, jsou totiž před turisty skrývána. Okružní plavby se jim vyhýbají. Jestli je to dobře, to už musí každý posoudit sám…

Inzertní sdělení: Cesty do Asie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Projděte se s námi po šarmantních bulvárech Saigonu, poznejte Hanoj, nadýchejte se svěžího provoněného vzduchu Dalatu nebo spočiňte na prohřátých píscích letoviska Nha Trang.

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Poznejte totálně jinou kulturu!

Z hektického Šanghaje přes romantické Suzhou na výpravnou plavbu po Dlouhé řece zakončenou návštěvou známých rýžových teras a scénického Guilinu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o bláznivých restauracích, slavných sochách nebo o národním parku Rotorua. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Vietnam je známý i svými plážemi. Najdete tu i tzv Vietnamské Středomoří. Umíte si představit plážovou dovolenou ve Vietnamu?
Ano, bez problémů.
82,6 %
Ano, ale byla by to velká exotika.
10 %
Ne, dávám přednost osvědčeným destinacím.
7,4 %
Celkem hlasovalo 1095 čtenářů.

Na podobný způsob – Phang Nga v Thajsku

Dračí zátoka se označuje jako takzvaný tropický kras a rozhodně nejde o jedinou oblast na světě, pro kterou tato charakteristika platí.

Jako tropický kras se označuje i oblast zátoky Phang Nga v jižním Thajsku. Vlastně můžeme říct, že jde o zmenšeninu vietnamské Dračí zátoky. Phang Nga je od roku 1981 národním parkem a rozprostírá se na ploše okolo čtyř set kilometrů čtverečních, tedy zhruba na třetině území Dračí zátoky. Skalních útvarů je tady zhruba ke třem stům, ty nejvyšší z nich mají výšku i 350 metrů. Vlivem eroze se ale neustále zmenšují.

Zátoka Phang Nga je jedním z nejoblíbenějších výletních míst Thajska. Vyráží sem nejčastěji turisté, kteří svou dovolenou tráví na Phuketu nebo v provincii Krabi. Bez problémů si tady můžou pronajmout loď a vydat se na průzkum.

Asi největší oblibě se tady těší ostrov Jamese Bonda, vápencový útvar, který si zahrál v bondovce Muž se zlatou zbraní. Sjíždí se k němu většina turistů. A tím pádem i většina prodavačů suvenýrů.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám