Hlavní obsah

Kde jsou nejlepší zoo světa? V americkém Orlandu, v New Yorku, ale i v Praze

Návštěva zoologické zahrady není jen výsadou dětí. Zvlášť pokud jde o zoo, která se pyšní pořádným renomé. Pak u expozic s pandami, gorilami nebo mláďaty slonů jihnou i dospělí. Pojďme se podívat na nejlepší zoologické zahrady planety, na jejich taháky a mnohdy i pořádně temnou historii. A dobrá zpráva na konec – do žebříčku nejlepších zoologických zahrad světa patří i ta v Praze!

Foto: Benjamin D. Esham

Takto vypadá himálajská horská dráha v Animal Kingdom v Orlandu.

Článek

O chovu zvířat se zmiňují už antičtí myslitelé, nicméně za první zoologickou zahradu považujeme až tu, která v 18. století vyrostla ve vídeňském Schönbrunnu. I od té jsme ale urazili další pořádný kus cesty. Klece a mříže nahradily volná prostranství a vodní příkopy. A do některých zoo už se nechodí jen „za zvířátky“, ale třeba i na nejdražší horskou dráhu planety, nebo na jízdu lanovkou.

Mrkněte na to nejlepší, co slavné světové zoo nabízejí!

Nejlepší zoo světa je v Orlandu

Když v roce 2007 vyhlašoval magazín Forbes žebříček nejlepších zoologických zahrad planety, přiřkl první místo parku Animal Kingdom v Orlandu. Ten byl otevřený až v roce 1998, nicméně už v tak krátké době si dokázal vypěstovat ohromnou reputaci – a to jak mezi odborníky, tak mezi běžnými návštěvníky, kterých projde branami parku každý rok okolo deseti milionů.

Foto: Michael Lehet

Vstupní do brána do nejlepší zoo planety.

Je ale nutné podotknout, že „Zvířecí království“ není „klasickou“ zoo. Jde spíše o tematický zábavní park (ostatně zoo je součástí Disney resortu, který je největším zábavním parkem planety). Platí ale to, že komfort zvířat je tu vždy na prvním místě. Srdcem parku je Ostrov objevů, projít si tu ale můžete i africkou savanu, dinopark nebo vyrazit do Himalájí.

Himalájská expedice navíc probíhá dost netradičně. Na Mt. Everest tady totiž vystoupáte ve vozících nejdražší horské dráhy planety. Ta rostla šest let, stála 100 milionů dolarů a během tříminutové jízdy prý máte možnost spatřit i Yettiho. Do budoucna se prý počítá i se sekcí „Avatar“, těžko ale říci, jaká zvířata sem budou zařazena.

Národní zoologická zahrada v Jižní Africe

Proti zoo v Orlandu může zoologická zahrada v Pretorii vypadat jako chudá příbuzná, nicméně znalci a milovníci přírody si tu přijdou na své. Zahradu tvoří dvě části – rovinatá a hornatá – které rozděluje řeka Apies. K prozkoumání je tu šestikilometrová stezka vedoucí kolem výběhů se šimpanzi, hrochy, slony… zvířat je tady asi 9000 a každý rok nalákají k půl milionu turistů.

Foto: Michael Lehet

Zoo v Central Parku je malá, ale i přesto patří mezi symboly New Yorku.

Zoologické zahrady mezi mrakodrapy

Věděli jste, že při návštěvě New Yorku můžete stihnout návštěvu hned dvou slavných zoo? Zoo v Centrálním parku je vůbec nejstarší zoologickou zahradou ve Státech a projít ji zvládnete za slabou hodinku. Má totiž je tři hektary. V 80. letech prošla kompletní rekonstrukcí (zázemí pro zvířata bylo opravdu nevyhovující) a část zvířat byla natrvalo přesunuta do zoo v Bronxu, i tak ale zůstala Cental Park Zoo jedním ze symbolů města.

Opakem, co se velikosti týká, je zoo v Bronxu. Její rozloha přesahuje 107 hektarů, což z ní dělá jednu z největších městských zoo planety. Hlavními taháky jsou sibiřští tygři a konžské gorily, které tu mají speciální expozici v podobě tříhektarového pralesa.

Foto: Chris Favero

Zoologická zahrada v San Diegu proslula chovem pand a koal.

Kobra na Twitteru
Na jaře 2011 se v zoo v Bronxu pořádně zapotili. Z terária totiž utekla jedovatá egyptská kobra. Celý pavilon plazů tak byl několik dnů uzavřený a ošetřovatelé pátrali po uprchlíkovi. Celou situaci navíc využil vtipálek, který kobře zařídil účet na sociální síti Twitter a prostřednictvím krátkých zpráv celou akci glosoval.

Koaly a pandy v San Diegu

Do top10 se vešla i zoologická zahrada v americkém San Diegu. Mimochodem, je to jedna z prvních zoo, která preferovala výběhy bez mříží. Už v roce 1922 tak byli lvi od návštěvníků odděleni jen hlubokým příkopem, což samozřejmě vzbudilo senzaci.

Dnes je tato zoo slavná díky chovu pand a koal. Koalí skupina je dokonce největší chovanou skupinou mimo území Austrálie a jejím členem byl i koalí albínek. Aby se mohla zoologická zahrada chovu těchto zvířat věnovat, vyrostlo v prostorách mimo prohlídkové trasy zázemí pro pěstování eukalyptu, ten doplňuje ještě 40 druhů pěstovaného bambusu pro zdejší pandy.

Foto: pelican

Tokijská zoologická zahrada Ueno vstala po druhé světové válce z popela.

Tokijské Ueno vstalo z popela

Patnáctou nejlepší zoo planety je malinká zahrada Ueno v japonském Tokiu. Její umístění v top15 je o to cennější, že se v minulosti musela potýkat s obrovskými tragédiemi. Tím nejčernějším obdobím je druhá světová válka – japonská armáda měla obavy z možného bombardování zoo a následného útěku nebezpečných zvířat, nakázala proto pracovníkům zoo, aby zvířata usmrtili.

Přemlouvání a prosby o odklad nikdo nevyslyšel, v roce 1942 tak byla část zvířat otrávena, část vyhladověna. Z chlouby Tokia zůstaly jen trosky. Smutnou etapu historie dnes připomíná památník. Zoologická zahrada Ueno ale dokázala vstát z popela. Dnes chová sumaterské tygry i gorily nížinné a patří k nejrespektovanějším institucím svého druhu na planetě.

Inzertní sdělení: Vydejte se za zvířaty!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Nejlepší zoo na světě je na Floridě. Konkrétně v městě zábavních parků, v Orlandu. Neméně zajímavá je pak zoo v newyorském Bronxu. Podívejte se prostřednictvím tohoto zájezdu do obou!

Navštivte zemi vycházejícího slunce, světovou velmoc, která si bedlivě střeží své tradice, zemi, která je vzorem pro celý svět. Podíváte se i do Tokia, kde je jedna z nejlepších zoo planety.

Kapské Město, Cape Point, divoká zvířata či pestrá směs obyvatel. Lákadla svádějící k cestě do jednoho z nejpoutavějších koutů planety. Včetně návštěvy Pretorie nebo Krugerova národního parku.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o slavných sochách, o tajemném Pumapunku nebo o legendárním městě Timbuktu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Která zoo vás láká nejvíc?
Central Park Zoo
8,6 %
Zoo v Bronxu
6,3 %
Zoo v Orlandu
49,7 %
Zoo v San Diegu
18,9 %
Tokijská zoo
9,3 %
Zoo v jihoafrické Pretorii
7,2 %
Celkem hlasovalo 602 čtenářů.

Evropské střípky

V žebříčku nejlepších zoologických zahrad si ty evropské nevedly vůbec špatně. Naopak – hned šest z patnácti nejlepších zoo leží na evropském kontinentu. A je mezi nimi i zoo v Praze!

Tou vůbec nejlépe hodnocenou evropskou zoo je zoologická zahrada v Basileji. Vznikla už v roce 1874 a místní jí přezdívají Zolli. Basilejská zoo je malinkatá, má pouhých 13 hektarů, nicméně na ně se podařilo vtěsnat výběhy nosorožců indických, slonů, gepardů nebo třeba goril. Všechny se navíc snaží co nejvěrnější simulovat přirozené prostředí.

Celkově třetí a druhá z evropských zoo skončila francouzská Beauval Zoo – pokud sem vyrazíte, pak se těšte na africkou savanu, pavilon goril, na australský dům nebo na pavilon velkých koček.

Nejstarší světovou zoo je pak zoologická zahrada v Schönbrunnu. Otevřená byla už v roce 1752, pro veřejnost v roce 1765. Dodnes tu spousta pavilonů nese prvky barokního stylu, nicméně nakombinovaného s prvky moderních zoologických zahrad. K vidění jsou tady i vzácné pandy velké, zoo chová čtyři tyto „medvídky“.

A v evropském výčtu samozřejmě nesmíme zapomenout na zoologickou zahradu v Praze. Magazín Forbes ji v roce 2008 zařadil na sedmé místo v žebříčku nejlepších zoologických zahrad světa a s jedním milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem Česka.

Související články

Výběr článků

Načítám