Hlavní obsah

Podívejte se na osm obřích slavných soch: Ta nejošklivější stojí v Kalifornii

Největší, nejošklivější, nejdražší... slavné sochy obvykle nepatří mezi prvoplánové cíle výletů, když už k nějaké člověk dorazí, bývá nadšený a překvapený monumentálností. Pojďte se podívat na ty nejznámější, z nichž mnohé jsou ikonami států a měst, ve kterých stojí.

Foto: ESO travel

Ježíš shlíží na Rio, město sportu zaslíbené. Během následujících tří let bude sledovat dva nejsledovanější sportovní svátky světa, olympiádu a mistrovství světa ve fotbale.

Článek

Největší, nejslavnější, ale i ta s nejvyšším podstavcem. Vybrali jsme pro vás osmičku soch, které fascinují davy návštěvníků nejen svou velikostí, ale i specifickým kouzlem vyzařujícím z hlubin bronzu, mědi nebo betonu. Největší kolosy staví buddhisté, ale sami se přesvědčíte, že ty nejúchvatnější sochy nemusí být nutně ty nejvyšší.

Největší: Velký Buddha z Centrálních rovin, Čína

Nejvyšší dosud stojící sochy mají dvě věci společné. Představují Buddhu a najdeme je v Asii. Ta úplně nejvyšší splňuje obojí. Své místo má v čínské provincii Če-nan a dokončena byla roku 2002. Jde tedy o zelenáče v dětském věku, o čemž svědčí i to, že neustále roste. Ne snad díky nějaké zázračné technologii oživování soch, ale kvůli neustálému zvyšování podstavce. Samotný Buddha měří asi 108 metrů, pod sebou však má dvacetimetrový podstavec. Vršek, na němž celá skulptura stojí, je ale nyní přebudováván na další stupně podstavce, takže výška sochy ve statistikách se brzy změní.

Nejste na sochy, ale spíše na muzea? Přečtěte si o těch nejbizarnějších: Nejdivnější muzea světa: Užijte si den mezi parazity nebo v muzeu penisů

Foto: Zgpdszz (WikiMedia Commons)

Kdo chce vypadat vyšší, vezme si boty s vysokým podpatkem. U soch se problém řeší zvýšením podstavce.

Nejstarší: Sfinga, Egypt

Mezi nejstaršími dochovanými sochami nalezneme především ty úplně nejmenší, které se dají bez potíží přenášet jednou rukou. Ve skutečnosti je ale kvůli nevyčíslitelné hodnotě může přenášet jen speciálně pověřená osoba. Jedná se o čtyřicet tisíc let starou sošku z německého Schelklingenu a především nedávno objevenou sošku v Maroku. Přesné stáří se ale určuje velmi těžko, takže v tomto směru nelze nic tvrdit s jistotou.

Mezi známými kolosy patří k nejstarším egyptská Sfinga. Její přesné stáří bohužel neznáme, vybíráme ji jako nejslavnějšího z adeptů na tento primát. Existuje několik teorií, žádná z nich ovšem zatím nebyla potvrzena. Uvádí se věk asi pětadvacet tisíc let, ale podle některých vědců může být klidně stejně stará jako minisoška z Schelklingenu.

Foto: Barcex (WikiMedia Commons)

Originál lví ženy sedí už desítky tisíc let v Gíze. Její kopii najdeme třeba mezi pětihvězdičkovými hotely v Las Vegas.

Nejzáhadnější: Velikonoční ostrov, Chile

Jak se tak velké sochy mohly dostat do tak obrovských vzdáleností? Tuto otázku si dlouho pokládaly zástupy vědců a nutno podotknout, že definitivní odpověď stále neznáme. Asi nejrozumnější a nejuznávanější řešení nabídl český inženýr Pavel Pavel. Připravil nás tím ale o romantické představy chodících soch a nadpřirozených jevů na Velikonočním ostrově.

V čem bylo řešení Pavla Pavla revoluční? Dočtete se v článku Trek napříč Jižní Amerikou: Dočkáte se procházky po Měsíci i chodících soch

Foto: ESO travel

Velikonočních ostrovech se procházelo na devět stovek soch. Mnohé z nich váží desítky tun. Ne všechny se dostaly na místo určení, a tak stojí volně rozesety v krajině.

Mount Rushmore
Když se řekne americká socha, na druhém místě po Soše Svobody se nám vybaví známé sousoší čtyř prezidentů. Málokdo ale ví, které čtyři státníky zachycuje. Jde o George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Dílo se nachází na severu USA ve státě Jižní Dakota.

Nejekologičtější: Lešanský Buddha, Čína

Tichý sympaťák porostlý květy a mechem medituje ve stínu skal. Pohoda, klídek, nirvána. Tak působí sedící socha v sečuánském Lešanu. Z rovnováhy ho nevyvedly ani problémy s drenáží, kvůli nimž je tak obrostlý, ani nedávné zemětřesení. Na jeho stavbu postačil jen materiál dostupný přímo na místě, tedy hora E-mej-šan.

Jedenasedmdesátimetrový lešanský gigant tu v klidu seděl vytesaný do skály už v předminulém tisíciletí a pokud se o něj památkáři budou nadále dobře starat, čeká ho ještě dalších pár tisíciletí spokojeného sezení.

Foto: Bernt Rostad (WikiMedia Commons)

Hora E-mej-šan se díky do ní vytesané soše Buddhy dostala na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejslavnější: Socha Svobody New York, USA

Také by se mohla honosit titulem „nejtěžší skládačka na světě“. Socha Svobody totiž vznikla ve Francii a teprve poté byla převezena za Atlantik. Dělníci ji potom v přístavu sestavovali po dva roky. Dát dohromady sochu vysokou čtyřicet šest metrů a postavit ji na přibližně stejně vysoký podstavec nepatří k nejjednodušším pracím. Vše se ale podařilo na jedničku a dnes už nikoho nenapadne, že dáma s pochodní a Deklarací nezávislosti kdysi ležela v přístavních docích rozebraná na kousky.

Foto: ESO travel

Dáma, která přitahuje pohledy milionů mužů i ve věku 127 let, to je newyorská Socha Svobody.

Nejvíce obřích soch najdeme v Číně. O této zemi se dočtete více v dalších článcích:

Nejrozlehlejší: Císaři Yan a Huang, Čína

Mravokárné pohledy obřích císařů Yan Di a Huang Di pozorují poutníky v širokém okolí města Čeng-čou v provincii Henan. Jak by také ne, vždyť co do výšky se v současnosti řadí na páté místo na světě. O šest metrů přesahují stometrovou hranici. Co do šířky ale předčí všechny své vyšší kolegy. Stavitelé železobetonového monstra chtěli, aby byli vládci dobře vidět a budili patřičný respekt. To se jim daří, těžko ale říci, zda se jimi inspirují i vůdci současné Číny. Jedna z železobetonových hlav totiž symbolizuje ctnost politiky.

Foto: Patricksharep (WikiMedia Commons)

Hlavy poblíž Žluté řeky rostly pod rukama tvůrců po dvacet let.

S největším podstavcem: Kristus Spasitel, Rio de Janeiro, Brazílie

Třicetimetrový „prcek“ z Rio de Janeira figuruje mezi nejvyššími sochami světa jen dík svému podstavci, který se tyčí do výše přiližně dvaaosmdesáti metrů. Na vysokém soklu však největší Ježíš světa vypadá opravdu monumentálně, jako by se na nás díval z nebes. Právem se proto dostal na seznam sedmi novodobých divů světa.

Foto: ESO travel

V Terakotové armádě císaře Čchin Š’chuang-tiho sice nenajdeme nejvyšší, nejkrásnější nebo nejdražší sochy, ale jako celek působí úchvatně.

Nejdražší a nejočekávanější: Socha jednoty, Dillí, Indie

V posledních letech stavěli nejvyšší sochy většinou Číňané. Teď to ovšem vypadá, že o prvenství přijdou. Americká firma, jež organizovala stavbu monumentálního hotelu Burdž Chalífa v Dubaji totiž oznámila, že postaví v hlavním městě Indie sochu, jejíž délka se má vyšplhat na úctyhodných 182 metrů. Všechny bohy a Buddhy tak předčí světská osoba, konkrétně jeden z otců moderní Indie, Sardara Patéla. Dokončení se ale dočká nejdříve v roce 2016. Podle rozpočtu by měla stát v přepočtu zhruba devět miliard korun.

Inzertní sdělení: Objevujte exotiku!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Je to Čína, ale přece je to něco úplně jiného než Čína. Co to je? Ano, Tibet. Na této cestě projdete legendární město Lhasa, navíc též Nepál, Mekku všech horolezců.

Cuba libre není jen rum s colou, ale i pokřik oslavující svobodu Kuby. Ať už je politická situace jakákoliv, Kubánci mají svobodu v duši. Přesvědčte se o tom v ulicích měst Havana nebo Santiago de Cuba.

Dva z největších symbolů a turistických atrakcí USA, Sochu Svobody a Disneyland můžete spatřit na cestě po New Yorku a Floridě. Rušné město a oblast bohatá na zábavní parky a slunné pláže.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o ztraceném městě Angkor Wat, o Argentině a o kaňonu řeky Blyde. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Kterou ze soch byste nejraději viděli na vlastní oči?
Velkého Buddhu v Číně
3,8 %
Sfingu
8,6 %
Chodící sochy na Velikonočním ostrově
24,5 %
Lešanského Buddhu
4,6 %
Sochu Svobody
7,2 %
Ježíše v Riu
47,1 %
Čínské císaře v Henanu
4,2 %
Celkem hlasovalo 1759 čtenářů.

Nejoškllivější socha? Hromada výkalů!

Do výčtu se nedostala nejošklivější socha. Tu je opravdu těžké vybrat, ale aspirovat by na ni mohla velké kritice podrobovaná socha v kalifornském San Jose. Znázorňuje aztéckého boha Quetzalcoatla, který zajišťoval indiánům mimo jiné dobrou úrodu. Z většiny úhlů ale bůžek vypadá spíše jako hromádka výkalů. Obyvatelé města si stěžují, že úředníci vyhodili pět set tisíc dolarů za…

Senegalská svoboda po severokorejsku

Také černý kontinent má své kolosy. Tomu největšímu se říká Monument znovuzrození Afriky a najdeme ho v Senegalu na předměstí Dakaru. Pomník představili Senegalci u příležitosti padesátého výročí nezávislosti na Francii. Žena a muž držící dítě se dívají vstříc světlé budoucnosti svobodné Afriky. Bezmála padesátimetrové bronzové sousoší postavila severokorejská firma, což je u díla oslavujícího svobodu obzvláště pikantní.

Nejvyšší mezi hinduisty

Mezi největšími a nejznámějšími sochami dominují Buddhové, Ježíšové, vládcové a politici. Svého zástupce mezi sochami, které stojí za pozornost, mají i hinduisté. Nejvyšší zobrazuje boha Šivu. Stojí v Nepálu, dvacet kilometrů od Káthmándú. Na její výrobu použili stavebníci několik materiálů, především měď, cement, zinek a ocel.

Zamračení indiáni

V jižním Mexiku se můžeme hned na několika místech kochat sochami hlav s vážnými obličeji. Jedná se o hlavy olméckých bojovníků s typickými kulatými vojenskými přilbami. Tento záhadný kmen před pár tisíci let zmizel. Neexistují žádné věrohodné doklady o tom, jak Olmékové skončili a co zapříčinilo jejich zkázu.

Související články

Výběr článků

Načítám