Hlavní obsah

Thajsko s hvězdičkou: Jak vypadá lechtivá zábava v thajských „červených“ čtvrtích?

Kam vyráží v Thajsku nejvíce turistů? Do historických chrámů, do národních parků? Ani náhodou. Nejnavštěvovanějšími „atrakcemi“ jsou čtvrti červených luceren, místa, kam se chodí za zábavou, tancem, ale i sexem. Ty nejslavnější jsou v Bangkoku a v Pattaye. Kdo se večer neprošel džunglí neonů ve čtvrti Patpong, jako kdyby v Thajsku nebyl.

Foto: JJ Harrison

Ulice Soi Cowboy je jedna z nejznámějších červených čtvrtí v Bangkoku.

Článek

Ač se thajská vláda a úřady snaží, jak mohou, nálepku oblíbené destinace sexuálních turistů Thajsku už asi nikdo neodpáře. Výrazný rozvoj prostituce a vůbec celého zábavního průmyslu se v Thajsku datuje do období války ve Vietnamu. Američtí vojáci totiž jezdili na zotavenou právě do Thajska.

Prostituce je v Thajsku oficiálně zakázaná, úřady nad ní ale přivírají oči a tolerují ji. Zároveň ale tvrdě postihují veškeré ostatní negativní jevy, které se s ní pojí. Žádné drogy, žádné příliš mladé dívky – stačí jen drobné porušení a viník může strávit v thajském vězení i několik desítek let.

Těch „pravých“ sexuálních turistů je ale menšina oproti těm, kteří si chtějí akorát projít proslavené ulice, nakouknout do barů, kde tančí dívky, spatřit na vlastní oči takzvané „lady-boys“, případně si dát v některém podniku pivo a podívat se na lechtivé vystoupení, nakonec ale vyrazit zpátky na svůj hotel.

Foto: Da, Wikipedia Commons

Říká se jim „lady-boys“ nebo kathoy – muži, kteří se převlékají za ženy, nebo rovnou transsexuálové. V Thajsku jich jsou tisíce.

Za červenými lucernami čtvrti Patpong

Ve dne vypadají ulice v oblasti Patpongu naprosto běžně, až nudně. Popelnice s odpadky, ošuntělá okna, nápisy s nabídkou masáží případně nenasvícené poutače go-go barů. Se setměním ale celá oblast ožívá. Rozsvěcují se první neony, otevírají se dveře podniků, na třech souběžných ulicích, které Patpong tvoří, se objevují stánky s jídlem, se suvenýry… Mimochodem – Patpong je proslavený právě i svým nočním trhem.

Do Thajska prostřednictvím článků:

Vyrazit do Patpongu tak není mezi turisty nic neobvyklého. Většina jich zůstane na ulici a se smíchem a menšími rozpaky odolává naháněčům nejrůznějších podniků. Ti odvážnější některý z go-go barů navštíví. Platí, že tanečnice v těchto podnicích by nikdy neměly tančit nahé. Ne všude se ale toto opatření dodržuje, a pokud ano, pak mají jejich oděvy naprosto miniaturní rozměry.

Foto: Adam Carr

Do čtvrti Patpong míří „na kukačku“ snad každý turista, který do Bangkoku dorazí.

Všeho s mírou a opatrně

Pokud se do podobného podniku vydáte, počítejte s tím, že za alkohol tu zaplatíte horentní částku. A že budete muset odolávat přízni hned několika dívek. „Pokud se chcete opravdu jen podívat na představení a pak hned jít, dejte to jasně najevo,“ radí cestovatelské příručky. „Dívky po vás totiž pak mohou chtít peníze za každý dotek, který vám věnovaly, ač jste o něj ani nestál.“

U Patpongu totiž bezezbytku platí, že co je proslavené, to je předražené. Platí se tu opravdu za vše a stát se vám může i to, že po vás budou chtít vstupné, až ve chvíli, kdy budete na odchodu. Navzdory tomu, že naháněč před podnikem hlasitě vykřikoval „Admission free“ a vy jste opravdu jen na pár minut nakoukli. Možná i proto se vyplatí prožít atmosféru této „červené“ čtvrti jen prostřednictvím toho, co se děje na jejích hlavních ulicích, a nevstupovat do podniků.

Foto: MJustice

Walking Street v letovisku Pattaya. A dívka tančící v prosklené buňce.

Bangkok není jen Patpong

Patpong je jednoznačně nejproslulejší „lechtivou“ čtvrtí v Bangkoku. Jsou tu ale minimálně ještě dvě místa, která mají podobný charakter a kam večer proudí davy turistů. Ulici Soi Cowboy není možné minout – láká do ní totiž obrovská brána, která je večer samozřejmě nasvícená.

Na zhruba 400 metrů její délky se naskládaly asi čtyři desítky podniků – od go-go barů, přes klasické hospody až po hodinové hotely. Soi Cowboy vznikla až na konci 70. let a název dostala podle majitele vůbec prvního zdejšího go-go baru. „Kovboj Edward“ byl Afroameričan, který z hlavy nikdy nesundal právě kovbojský klobouk.

Foto: Brenden Brain

A takto vypadá Walking Street během dne. Spousta aut a spousta zhasnutých poutačů.

Nana Plaza o sobě tvrdí, že jde o největší komplex svého druhu na světě. A třípatrová budova, ve které byly původně restaurace všeho druhu, je skutečným doupětem neřesti. Tady už se nedá příliš hovořit o „nevinném“ zábavním průmyslu, protože go-go barů a hodinových hotelů je tady drtivá většina.

Pattaya drží s Bangkokem krok

„Tisíc metrů lechtivé zábavy, tance, barů a neonů“ – tak by se dala charakterizovat Walking Street v letovisku Pattaya. Během dne jde o běžnou ulici s běžným provozem, večer ji ale pro dopravu uzavřou a promění se v pěší korzo osvícené neonovými reklamami. V prosklených kukaních v horních patrech tančí dívky – samozřejmě oblečené trochu víc než jejich kolegyně uvnitř podniku, přímo na ulici pak vystupují i „běžní“ pouliční umělci.

Foto: tiffany-show.co.th

V Thajsku je obrovským zážitkem travesti show. Nejslavnější je ta v kabaretu Alcazar.

Noční podniky a go-go bary jsou tu považované za celkem běžnou formu povyražení. Ostatně svědčí o tom i fakt, že na zdejší pláži probíhá každoročně karneval, jehož součástí je průvod alegorických vozů, na nichž se tancem a výzdobou prezentují právě jednotlivé podniky z ulice Walking Street.

Inzertní sdělení: Poznejte Thajsko!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Thajska:

Užijte si čtrnáct dní v Thajsku za příjemnou cenu. Nejprve prožijete několik dní v hlavním městě Bangkoku, pak se vydáte relaxovat na krásné pláže letoviska Pattaya. Spousta zážitků na celý život!

Poznejte nejprve všechny zajímavosti hlavního města a pak si užijte dovolenou v jednom z nejluxusnějších letovisek Thajska. Výběr hotelu je jen na vás!

Kombinovaný zájezd. První týden je věnovaný poznávaná nejznámějších památek Thajska, ten druhý pak odpočinku ve vybraném letovisku. Vrátíte se odpočatí a plní zážitků!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o Sv. Bartoloměji, o luxusních Maledivách nebo o tipech, kam se vydat v lednu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Šli byste na průzkum čtvrti Patpong?
Ne, v žádném případě.
7,2 %
Ano, ale jen na procházku po ulici.
15,4 %
Ano, a podíval/a bych se i do podniků.
77,4 %
Celkem hlasovalo 1959 čtenářů.

On je žena! Alcazar Cabaret

Alcazar Cabaret je považovaný za jednu nejlepších travesti show světa. Vystoupení probíhá několikrát do týdne v letovisku Pattaya a zájem turistů je obrovský – představení bývá vyprodané i několik týdnů dopředu.

Vystupujícími jsou jak transvestité, tak transsexualové a show je, co do kostýmů a scény, opravdu nákladná. Představení trvá hodinu, během které se představí několik účinkujících v rolích slavných světových celebrit. A člověk až žasne při představě, že se pod dokonalým make-upem a na vysokých podpatcích opravdu ukrývají muži.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám